Ο Πάνος Καμμένος στην επίσκεψή του στη Λάρισα. Το πότε -και αν- θα παραιτηθεί από υπ. Αμυνας πυροδοτεί εκλογικά σενάρια | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Οι λεονταρισμοί Καμμένου κράτησαν τέσσερις ώρες – πότε παραιτείται τελικά;

Μια δήλωση του υπουργού Αμυνας για παραίτησή του τον Ιανουάριο τροφοδότησε εκ νέου σενάρια για πρόωρες εκλογές. Μετά φυσικά ανασκεύασε, αλλά τα σενάρια για κάλπες πριν τον Μάιο δεν έφυγαν
Protagon Team

Δεν αποτελεί ακριβώς έκπληξη. Ο Πάνος Καμμένος έχει πει τα πάντα και τα αντίθετα, έχει υποσχεθεί πως θα παραιτηθεί, θα τα κάνει Κούγκι ή δεν θα ψηφίσει μνημόνια τόσες φορές που τον πιστεύεις τόσο όσο. Ετσι και τώρα. Το πρωί ο υπουργός Αμυνας υποσχέθηκε σε στελέχη της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα ότι θα παραιτηθεί μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών περάσει από τη βουλή της ΠΓΔΜ (εδώ). Το απόγευμα ανασκεύασε.

Αυτή τη φορά όμως οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας λειτούργησαν ως σπινθήρας που πυροδότησε νέα σενάρια για το ενδεχόμενο επίσπευσης των εκλογών πριν και από τον Μάιο (οπότε θα στηθούν κάλπες για Αυτοδιοίκηση και Ευρωκοινοβούλιο) και βεβαίως πολύ πριν τον Οκτώβριο του 2019 για τον οποίο έχει μιλήσει με βεβαιότητα ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πρωινή δήλωση του κ. Καμμένου –«δήλωσα στα φυλάκια και στο προσωπικό που συνάντησα ότι αν συνεχίσει και ψηφιστεί η συνθήκη των Πρεσπών από τη μεριά της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από το υπ. Αμυνας»– σήμαινε ότι στις 15 Ιανουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια, είτε ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να βρει νέο υπουργό να βάλει στο Πεντάγωνο, είτε να σκεφτεί την προσφυγή στις κάλπες.

Δεν θεωρήθηκε δε καθόλου τυχαίο ότι για πρώτη φορά, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις περικοπές στις συντάξεις, ο κ. Τσίπρας είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφιστούν οι Πρέσπες από την παρούσα Βουλή.

Αυτό το πλαίσιο –η προαναγγελία παραίτησης του κ. Καμμένου τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με τη δήλωση του κ. Τσίπρα στη Βουλή– ήρθε να στηρίξει ένα σενάριο πολύ πρόωρων εκλογών που είχε διατυπωθεί προ μηνών. Αυτό ήθελε τον Πρωθυπουργό να προσφεύγει στις κάλπες ακόμα και τον Φεβρουάριο, σε μια προσπάθεια να καρπωθεί την ευφορία από το κοινωνικό μέρισμα, να μνημονεύσει την επέτειο της τετραετίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία και βεβαίως να μην κληθεί να ψηφίσει αυτός τη Συμφωνία των Πρεσπών, να περάσει δηλαδή το πρόβλημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ανασκευή του κ. Καμμένου ήρθε να βάλει κάποια λίγα πράγματα στη θέση τους. «Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” και κάλεσα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του. Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει – και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια – μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν –ω μη γένοιτο– αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι υουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι Ανεξ. Ελληνες θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού».

Δηλαδή ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο, όταν οι Σκοπιανοί ολοκληρώσουν τη διαδικασία από την πλευρά τους, αλλά τον Μάρτιο, όταν και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Νίκου Βούτση θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Τότε, εξάλλου, τον Μάρτιο, τελειώνει και το περίφημο μνημόνιο συνεργασίας του με τον κ. Τσίπρα.

Και εδώ αρχίζουν πάλι τα σενάρια. Μπορεί ο κ. Τσίπρας, υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, να προσπεράσει τις κάλπες του Μαΐου και να μείνει στην εξουσία ως τον Οκτώβριο;