Αυτό που συμβαίνει με τους άνω των 85 ετών συμπολίτες μας είναι συγκινητικό, αν όχι ηρωικό. Από το περασμένο Σάββατο και κάθε μέρα, σε μεγαλύτερους αριθμούς σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, βοηθώντας με την παρουσία τους να γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα στην εθνική μάχη κατά της επιδημίας.
Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, από τα 144 νέα εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είπαν ένα μέρος της ιστορίας μόνο –αυτήν ενός μηχανισμού που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας επιχείρησης της οποίας η κλίμακα είναι κάτι που δεν έχουμε δει εδώ και πολλές γενιές. Τα 144 νέα σημεία (σε Κέντρα Υγείας) προστέθηκαν στη μάχη την Τετάρτη και αναμένονται κι άλλα.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000».
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επεσήμανε στην ΕΡΤ1 ότι η Ελλάδα πιέζει για ταχύτερες εγκρίσεις στη ροή των εμβολίων –το εμβόλιο των Οξφόρδης και AstraZeneca θα λύσει πολλά πρακτικά ζητήματα. «Δεν έχει νόημα να ανοίγεις κέντρα για να κάνεις πέντε εμβολιασμούς την ημέρα, αφού η ροή θα εξαρτηθεί από τις δόσεις που θα έρθουν από την Ευρώπη», εξήγησε η κυρία Πελώνη. Ο κ. Θεμιστοκλέους εξάλλου εξήγησε πως διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου -2ºC-8ºC μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται».
Αλλά ας επιστρέψουμε στους αληθινούς πρωταγωνιστές, στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, που, αψηφώντας το κρύο των ημερών, έσπευσαν στα εμβολιαστικά κέντρα από την πρώτη ημέρα, νικώντας ακόμα και τον υποτιθέμενο ψηφιακό αναλφαβητισμό τους –μια χαρά, με τη βοήθεια των δικών τους, του φαρμακοποιού τους ή και μόνοι τους, τα κατάφεραν να μπουν στην άυλη συνταγογράφηση και να κλείσουν ραντεβού. Και στα ραντεβού τους πήγαν οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειονότητα, της τάξεως του 93%.
Το περιέγραψε πολύ όμορφα σε μια ανάρτησή της μια νοσηλεύτρια:
«Εμβολιασμός covid άνω των 85. Σάββατο 16 Γενάρη. Μεσημέρι. Εμβολιαστικό κέντρο. Η απογευματινή βάρδια παραλαμβάνει από την πρωινή. Ένα πρόγραμμα γιατρών, νοσηλευτών/τριων, διοικητικών που βγήκε στα γρήγορα μεσημέρι Παρασκευής. Δεν έχει επισημότητα, αλλά κανείς δεν αρνήθηκε. Η μεσημεριανή βάρδια είναι μια γυναικεία υπόθεση. Όλες γυναίκες. Μπροστά μας παρελαύνει η γενιά του 30. Άλλοτε καταβεβλημένη στο καροτσάκι, άλλοτε όρθια, ακόμη χαμογελώντας. Μια γενιά με άλλες μνήμες, άλλες συμπεριφορές.
Παλιές ερυθροσταυρίτισσες, μια επιβιώσασα της σφαγής των Καλαβρύτων: Μόνη έζησα. Όλη μου η οικογένεια κείτονταν νεκρή. Δεν ήξερα πως να τους θάψω. Κουβαλούσα χώμα να τους καλυψω αλλά εξείχαν πόδια, κεφάλια, χέρια. Τα μάτια της βουρκώνουν τα χέρια τρέμουν, εμείς σιωπούμε.
Ενας νομικός: άσκησα δικηγορία 30 χρόνια. Με συγχωρείτε, τόσες κυρίες εδώ, που με βλέπετε με το φανελάκι. Δεν με βαστούν τα πόδια μου να σας χαιρετίσω όπως θα πρεπε.
Ενας στρατηγός της αστυνομίας: θέλω να μου πείτε τι σχέση έχουν αυτά που με ρωτάτε στο ιστορικό μου με αυτό που πιθανόν θα μου συμβεί. Γιατί με ρωτάτε αν παίρνω αντιπηκτικά;
Ενας γιατρός, φορώντας κοστούμι και ρολόι τσέπης, που δεν σταματά να μιλά: τότε που τελείωσα εγώ την Ιατρική, δεν ήξερα να κάνω αιμοληψίες. Παράκαλεσα μια νοσοκόμα να με μάθει. Ούτε το κατάλαβα που με τρυπήσατε. Τι ελαφροχέρα! Η νοσηλεύτρια χαμογελά.
Μια ζωηρή, περιποιημένη Κολωνακιώτισσα: επιτέλους! Θα μπορώ να δω τις φίλες μου. Τι εννοείτε αν βγαίνω; Θέλω να βγαίνω.
Ενας παλιός υπάλληλος της British Airways: ήταν άλλα χρόνια. Ήμουν στην τροφοδοσία. Δεν πείνασα.
Ενας κουρασμένος γέροντας, καρφωμένος σ’ ένα καροτσάκι. Θέλω να κοιμηθώ μόνο.
Μια γενιά παρελαύνει. Κι εμείς ρωτάμε, χαμογελάμε, δακρύζουμε, σεβόμαστε, εμβολιάζουμε».
Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 93.000 άνθρωποι στη χώρα μας.