Οταν οι online επικοινωνίες μας άρχισαν να πυκνώνουν το trend ήταν να διανθίζουμε τα κείμενα ή τα σχόλια που ανταλλάσσαμε με άλλους χρήστες με κάποιες χαρούμενες ή λυπημένες φατσούλες ή με καμιά καρδούλα. Η έκρηξη στην χρήση των social media οδήγησε στην αύξηση των εικονιδίων που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιος για να δείξει την συναισθηματική του κατάσταση ή να κάνει με συμβολικό τρόπο μια δήλωση.
Δημιουργήθηκε σταδιακά ένας ολόκληρος κόσμος εικονιδίων που ονομάστηκαν, emoji, και πλέον τα emoji αποτελούν στην ουσία μια νέα ανεξάρτητη γλώσσα. Ομως όσοι θέλουν να κάνουν κάποιο σχόλιο για τις κλιματικές αλλαγές, για την μόλυνση του περιβάλλοντος, για τις μεγάλες πυρκαγιές, για την αύξηση των επιπέδων της θάλασσας δεν έχουν στην διάθεση τους κάποιο emoji αφού δεν προβλέφθηκε η δημιουργία κάποιων σχετικών εικονιδίων.
Ενα βίντεο για τα climoji:
Η ιστοσελίδα verge.com αναφέρει ότι δύο καλλιτέχνες, η Μαρίνα Ζούρκοβ και η Βιβινιγιάτα Πάνι δημιούργησαν μια σειρά από εικονίδια για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές τα οποία τα ονόμασαν Climoji (εκ του climate). Τα εικονίδια αυτά αναπαριστούν το λιώσιμο του θαλάσσιου πάγου, τις πολικές αρκούδες που λιμοκτονούν, την μόλυνση του περιβάλλοντος με πλαστικά, τα νεκρά δέντρα, ανθρώπους σε πλημμύρες κ.α. Οι δύο καλλιτέχνες θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης για τις κλιματικές αλλαγές και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
«Γιατί άραγε ένα από τα βασικότερα επικοινωνιακά εργαλεία του σύγχρονου ανθρώπου αποφεύγει το θέμα των περιβαλλοντικών προβλημάτων; Γιατί δεν υπάρχουν emoji για θέματα που αφορούν την φύση όπως για παράδειγμα, για μια καταιγίδα;» αναφέρει η Ζούρκοβ η οποία θα επικοινωνήσει με τα στελέχη του Facebook για να συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο να προσθέσουν τα climoji στην επίσημη λίστα των emoji της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης. Οι δύο καλλιτέχνες θα ζητήσουν επίσης ανάλογη έγκριση και συνεργασία από το Unicode Consortium, το επίσημο σωματείο των εταιριών υπολογιστών και Internet της Σίλικον Βάλει.