Οι διεθνείς αναλυτές οικονομικών θεμάτων αναμένουν εισροή στην κινεζική κατανάλωση (με συνεπακόλουθα οφέλη για την παγκοσμιοποίηση) μέρους των αποταμιεύσεων των κινέζων πολιτών. Και αυτό επειδή τα αλλεπάλληλα lockdown καταπίεσαν όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τα κεφάλαια.
Αισιοδοξούν, λοιπόν, τόσο η Κινεζική Κεντρική Τράπεζα όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ανάπτυξη του 2023, αφού η κατανάλωση είναι βασική στην εξίσωση του ΑΕΠ.
Το 2022 η οικονομία της Κίνας επιβραδύνθηκε: ήταν μόλις 3%, κάτι περισσότερο δηλαδή από το 2,2% του καταστροφικού λόγω Covid-19 έτους 2020. Πώς το κακοπέρασαν οι Κινέζοι; Αποταμίευσαν! Ετσι, στις καταθέσεις τους καταγράφονται πλέον 2,4 τρισ. ευρώ (σε τοπικό νόμισμα, βέβαια).
Καταπιεσμένα ή μη, τα κεφάλαια είναι πάντα κεφάλαια: μόλις βρουν την ευκαιρία, είτε θα επενδυθούν είτε θα σπαταληθούν. Οι ειδικοί περιμένουν να συντελεστεί το φαινόμενο «δαπάνες εκδίκησης», ήτοι ξόδεμα ποσών με ξέφρενο τρόπο, ώστε να κερδίσουν οι άνθρωποι τον χρόνο που έχασαν κλεισμένοι στα σπίτια τους, κάνοντας τώρα ταξίδια ή αγορές.
Πρόκειται για πραγματικό «θησαυρό» καταπιεσμένης ζήτησης, που είναι έτοιμος να απελευθερωθεί. Οι άνθρωποι της Morgan Stanley υπολόγισαν τα χρήματα που «πάγωσε» στους λογαριασμούς η πανδημία σε 500 δισ. ευρώ (από το σύνολο των κατατεθειμένων 2,4 τρισ. ευρώ σε τοπικό νόμισμα). Το νούμερο είναι πολύ υψηλό.
Οι κινεζικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις 6 Φεβρουαρίου θα επαναληφθούν τα ομαδικά ταξίδια προς το εξωτερικό. Οι Κινέζοι θα ταξιδέψουν σε καμιά εικοσαριά χώρες οι οποίες έχουν δηλώσει πρόθυμες να φιλοξενήσουν τουρίστες από την Κίνα. Αναμένεται λοιπόν τουριστικό οξυγόνο για τον τομέα των υπηρεσιών.