Ο Τζο Μπάιντεν χαμογελά καθώς δέχεται το θερμό χειροκρότημα και τις επευφημίες της Κέρι Κένεντι και άλλων μελών της οικογενείας, σε προεκλογική εκδήλωση στο Κέντρο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια | REUTERS/Elizabeth Frantz TPX IMAGES OF THE DAY
Επικαιρότητα

Οι Κένεντι στηρίζουν Μπάιντεν – γυρίζουν την πλάτη στον Ρόμπερτ Κένεντι Τζ.

Συνολικά 15 μέλη της οικογένειας Κένεντι ήταν παρόντα σε αυτό που ερμηνεύθηκε ως επίδειξη δύναμης εναντίον του συγγενή τους, τον οποίο είχαν καταγγείλει στο παρελθόν για τις «αξιοθρήνητες» απόψεις του και τις θεωρίες συνωμοσίας περί Covid και εμβολιασμών
Protagon Team

Εξέχοντα μέλη της πολιτικής δυναστείας των Κένεντι υποστήριξαν πλήρως την εκστρατεία επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν, την Πέμπτη 18 Απριλίου, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αποκήρυξης του συγγενή τους, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο.

Η Κέρι Κένεντι, ένα από τα έξι αδέλφια του αμφιλεγόμενου υποψηφίου, ανέβηκε, όπως γράφει το BBC, στη σκηνή, σε προεκλογική εκδήλωση του Μπάιντεν στη Φιλαδέλφεια, και αποκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ «ο ήρωάς μου», προσθέτοντας ότι τα επιτεύγματά του θα ευχαριστούσαν τον πατέρα της, τον δολοφονηθέντα γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, αλλά και τον επίσης δολοφονηθέντα θείο της,  πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι δολοφονήθηκε το καλοκαίρι του 1968, ενώ διεκδικούσε το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία, λιγότερο από πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του μεγαλύτερου αδελφού του, Τζον, στο Ντάλας.

«Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε υπέρμαχος όλων των δικαιωμάτων και ελευθεριών που υποστήριζαν ο πατέρας και ο θείος μου», είπε η Κέρι Κένεντι. «Γι’ αυτό, σχεδόν κάθε εγγόνι του Τζο και της Ρόουζ Κένεντι υποστηρίζει τον Μπάιντεν. Αυτό είναι σωστό, η οικογένεια Κένεντι να στηρίξει τον Μπάιντεν για πρόεδρο», πρόσθεσε.

Μιλώντας λίγα λεπτά αργότερα, ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «απίστευτη τιμή» να έχει την υποστήριξή τους και τη χαρακτήρισε την πιο ουσιαστική παρουσίαση που είχε λάβει ποτέ, μαζί με εκείνη από την αδελφή του.

«Οι εκλογές του 2024 αφορούν δύο θεμελιωδώς διαφορετικά οράματα για την Αμερική», είπε ο Μπάιντεν. «Το όραμα του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο θυμός, το μίσος, η εκδίκηση και η ανταπόδοση. Αγκαλιάζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου και έχει υποσχεθεί να είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα.

»Ζητά άλλο ένα λουτρό αίματος αν χάσει ξανά. Η οικογένειά σας, η οικογένεια Κένεντι, έχει υπομείνει τέτοια βία. Εχω μια πολύ διαφορετική άποψη για την Αμερική. Ελπίδα και αισιοδοξία, όπως ελπίζω να έχετε όλοι σας, μια αισιοδοξία που ενσάρκωσε ο Μπόμπι Κένεντι».

Κανένας από τους δύο δεν ανέφερε ευθέως την υποψηφιότητα του Ρόμπερτ Κένεντι Τζ., η οποία ίσως στερήσει ζωτικής σημασίας ψήφους από τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο. Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η Κέρι Κένεντι είπε: «Το 2024 υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι με πιθανότητες να κερδίσουν».

Επιτιθέμενη στον Ντόναλντ Τραμπ, είπε ότι ήταν «ο πιο αντιδημοκρατικός πρόεδρος» στην ιστορία και ότι «τα εξωφρενικά ψέματα και η συμπεριφορά του θα είχαν τρομοκρατήσει τον πατέρα μου».

«Ο μπαμπάς τάχθηκε υπέρ της ισονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας, όπως ακριβώς κάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν σήμερα», είπε. «Ο Ντόναλντ Τραμπ χλευάζει αυτές τις αξίες, όπως χλευάζει και το σύστημα νόμων μας. Προέβλεψε λουτρό αίματος αν χάσει τις εκλογές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε την προειδοποίησή του».

Συνολικά 15 μέλη της οικογένειας Κένεντι ήταν παρόντα σε αυτό που ερμηνεύθηκε ως επίδειξη δύναμης εναντίον του συγγενή τους, του οποίου τις θεωρίες συνωμοσίας για την Covid και τους εμβολιασμούς, μεταξύ άλλων θεμάτων, είχαν καταγγείλει στο παρελθόν ως «αξιοθρήνητες».

Αν και η Κέρι Κένεντι, μια διακεκριμένη ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απέφυγε να μιλήσει για τον αδελφό της στην ομιλία της, ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη στο CNN νωρίτερα την Πέμπτη σχετικά με την εκστρατεία του.

«Είμαστε μια μεγάλη οικογένεια και κουβεντιάζουμε πολύ. Το σήμερα, όμως, δεν αφορά τον αδελφό μου τον Μπόμπι. Αφορά την Αμερική, αφορά την ελευθερία, αφορά τη δημοκρατία», είπε.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζ. σχολίασε τη θέση της οικογένειάς του σε ένα tweet που αναρτήθηκε πριν από την εκδήλωση της εκστρατείας Μπάιντεν. «Ακούω ότι κάποιοι από την οικογένειά μου θα υποστηρίξουν τον πρόεδρο Μπάιντεν σήμερα. Χαίρομαι που είναι πολύ δραστήριοι, αυτό είναι μια οικογενειακή πολιτική παράδοση. Είμαστε διχασμένοι στις απόψεις μας αλλά ενωμένοι στην αγάπη μας ο ένας για τον άλλον», έγραψε.