Την αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας επικύρωσε -σε έκτακτη συνεδρίαση- με μεγάλη πλειοψηφία, το απόγευμα της Παρασκευής η ισπανική Γερουσία, λιγότερο από μία ώρα αφότου το τοπικό καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την ιβηρική χώρα.
Υπέρ της ενεργοποίησης του Αρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.
Ο Μαριάνο Ραχόι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και, αμέσως μετά, με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοίνωσε τη λήψη των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Καταλονία. Πρωταρχικά, είπε ότι θα επιδιώξει να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή κήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλονία.
Επιπλέον, δήλωσε ότι αποφάσισε να αποπέμψει τον πρόεδρο της Καταλονίας και την κυβέρνηση της Καταλονίας, τονίζοντας ότι οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης θα αναλάβουν τα καθήκοντα της καταλανικής διοίκησης.
Επίσης, θα προχωρήσει στη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ προκήρυξε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.
Οπως τόνισε ο Μαριάνο Ραχόι, ο αρχηγός της καταλανικής αστυνομίας παύεται των καθηκόντων του.
Παράλληλα, ανώτατοι εισαγγελείς της Ισπανίας θα ασκήσουν ποινική δίωξη για «εξέγερση» στον καταλανό πρόεδρο, Κάρλες Πουτζδεμόν και το συμβούλιό του. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, προβλέπεται 30 χρόνια φυλάκιση ως ανώτατη ποινή.
Επειτα από όλα αυτά, τα δύο αντίπαλα ψηφίσματα, ουσιαστικά, θέτουν Μαδρίτη και Βαρκελώνη σε τροχιά απευθείας σύγκρουσης, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο των βίαιων συγκρούσεων.
Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία, διαμήνυσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, λίγα λεπτά αφότου το καταλανικό κοινοβούλιο πέρασε ψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την Ισπανία και ίδρυσης κυρίαρχου κράτους.
Νωρίτερα, «Ναι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας είπαν οι βουλευτές του καταλανικού κοινοβουλίου έπειτα από μία έντονα φορτισμένη συνεδρίαση το απόγευμα της Παρασκευής που ολοκληρώθηκε με μυστική ψηφοφορία. Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, έναντι 10 κατά και δύο λευκά, σε σύνολο 135 βουλευτών.
- Στο βίντεο που ακολουθεί ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν καταθέτει την ψήφο του
Προηγουμένως οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) που τάσσονται κατά της ανεξαρτητοποίησης, αποχώρησαν από τα έδρανα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στο άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, χιλιάδες Καταλανοί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του τοπικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς (φωτογραφίες κάτω).
Απούσης της αντιπολίτευσης, το τοπικό κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ανακηρύσσεται η περιφέρεια σε «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας» και καλείται η καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή του στο εξωτερικό.
Στην πρώτη του αντίδραση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συνέστησε ηρεμία, διαμηνύοντας παράλληλα πως η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην περιφέρεια.
Το πρωί της Παρασκευής, κατά την ομιλία του στην ισπανική Γερουσία, ο Μαριάνο Ραχόι είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας. «Δεν υπάρχει επιστροφή», ξεκαθάρισε στην ομιλία του που διήρκησε 45 λεπτά και διακόπηκε πολλές φορές από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των βουλευτών του κόμματός του. «Ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε το νόμο όχι σε βάρος της Καταλονίας αλλά για να αποτρέψουμε περαιτέρω κακό», ισχυρίστηκε ο ισπανός πρωθυπουργός.
- Διαβάστε: Η ώρα του άρθρου 155 για την Καταλονία
Ο Ραχόι επιτέθηκε στον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζδεμόν, λέγοντας ότι είναι «αυτός που επέλεξε να προχωρήσουμε με την εφαρμογή του άρθρου 155. Αυτός και μόνο αυτός. Αυτός απεμπόλισε κάθε ευκαιρία που παρουσιάστηκε. Επέλεξε να στέλνει επιστολές».
«Αυτό που απειλεί την Καταλονία δεν είναι το άρθρο 155 αλλά η συμπεριφορά της τοπικής κυβέρνησης», επέμεινε ο ισπανός πρωθυπουργός που σημείωσε ότι ο μόνος διάλογος στον οποίο προσκλήθηκε ως πρόεδρος της κυβέρνησης «ήταν για να συζητηθούν οι όροι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».
Εξουσιοδότηση Ραχόι από τη Γερουσία
Λίγο μετά τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), με 214 «ναι», 47 «όχι» και μία αποχή, η ισπανική Γερουσία ψήφισε την ενεργοποίηση του άρθρου 155 που αφαιρεί προσωρινά την αυτονομία της Καταλονίας. Την ίδια ώρα, από τα κόμματα που αποχώρησαν από την καταλανική βουλή, κατατέθηκε ένσταση στο Συνταγματικό Δικαστήριο για ακύρωση της ψηφοφορίας ανεξαρτησίας. Στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) συγκλήθηκε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μαριάνο Ραχόι.
Ο ισπανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ολομέλεια της Γερουσίας για την ψήφο της με την οποία εξουσιοδοτείται να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης και παράλληλα υπογράμμισε ότι η απόφαση του καταλανικού κοινοβουλίου είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. «Η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτή την κατάσταση, για την αποκατάσταση της νομιμότητας», επανέλαβε ο Ραχόι.
Από την πλευρά του, ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας: «Προχωρήσαμε σε ένα βήμα για το οποίο παλέψαμε πολύ για να το επικυρώσουμε στις κάλπες. Πολίτες της Καταλονίας, έρχονται ώρες κατά τις οποίες θα πρέπει να διατηρήσουμε τον σφυγμό της της χώρας αυτής, μέσω της ειρήνης».
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε πως δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
«Συνομιλητής μας μόνο η Ισπανία», διαμηνύει η ΕΕ
«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. Σε συνέντευξη Τύπου, η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη ότι η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.
Μοναδικός συνομιλητής μας παραμένει η Μαδρίτη διεμήνυσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καλώντας την ισπανική κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη χρήση βίας στην Καταλονία
Τη στήριξή τους στον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασαν το απόγευμα της Παρασκευής Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ανακήρυξη της καταλανικής αναξαρτησίας.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την καταλανική βουλή και η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας.
«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη» τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.
«Έχω πει πάντα ότι έχω έναν μόνο συνομιλητή στην Ισπανία και αυτός είναι ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Υπάρχει ένας κανόνας δικαίου στην Ισπανία με συνταγματικούς νόμους. Ο Ραχόι θέλει αυτοί οι νόμοι να είναι σεβαστοί και έχει την πλήρη υποστήριξή μου», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από τη Γαλλική Γουιάνα.
Η γερμανική κυβέρνηση διαμήνυσε ότι δεν αναγνωρίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ. «Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας» τόνισε σε μήνυμά του ο Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη» συνέχισε ο γερμανός αξιωματούχος.
Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».
«Η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την απόφαση της καταλανικής βουλής να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της» δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Τερέζα Μέι, προσθέτοντας παράλληλα ότι η Βρετανία επιθυμεί ενωμένη Ισπανία.
Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η ΕΕ δεν αντέχει άλλα ρήγματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο κ. Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.