Οι τεράστιοι τροχοί της ιταλικής παρμεζάνας είναι προστατευόμενα προϊόντα (ΠΟΠ) της Ε.Ε. | Shutterstock/barmalini
Επικαιρότητα

Οι Ιταλοί βάζουν μικροτσίπ στην παρμεζάνα για να χτυπήσουν τα «τυριά–μαϊμού»

Οι παραγωγοί του διάσημου τυριού τοποθετούν τσιπ στις συσκευασίες τους, σε μια απόπειρα να καταπολεμήσουν τους απατεώνες που αντιγράφουν το προστατευόμενο προϊόν τους
Protagon Team

Οι κατασκευαστές του Parmigiano Reggiano, του σκληρού κοκκώδους τυριού, γνωστού ως παρμεζάνα, εισάγουν ημιαγωγούς πυριτίου στις συσκευασίες τους, για να υποδείξουν ότι το προϊόν τους είναι γνήσιο – καθώς η μάχη ενάντια στις πλαστές εκδόσεις του δημοφιλούς τυριού εντείνεται.

Οι τεράστιοι τροχοί του τυριού, που κατασκευάζονται στις επαρχίες της Πάρμα και της Ρέτζιο Εμίλια, στη βόρεια περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια, χρειάζονται τουλάχιστον 12 μήνες για να ωριμάσουν, και συχνά πωλούνται για περισσότερα από 1.000 ευρώ το κομμάτι, αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια τροχοί πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο πέρυσι. Οι αυθεντικές εκδόσεις του τυριού φέρουν ετικέτα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποδεικνύεται ότι τα προϊόντα κατασκευάζονται σύμφωνα με κωδικοποιημένες διαδικασίες, από μια συγκεκριμένη περιοχή. Πλαστά προϊόντα από όλο τον κόσμο, ωστόσο, κατακλύζουν όλο και περισσότερο την εγχώρια και διεθνή αγορά.

Οι παραγωγοί της αυθεντικής παρμεζάνας αντεπιτίθενται. Σε ένα πείραμα πέρυσι, η κοινοπραξία «Parmigiano Reggiano», η οποία εκπροσωπεί περισσότερους από 350 παραγωγούς παρμεζάνας, εφάρμοσε μικροτσίπ σε 100.000 τροχούς τυριού. Η κοινοπραξία τους παρακολουθεί από τότε.

Τα τσιπ έχουν μέγεθος 500 μικρόν –περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου– και τοποθετούνται στο τυρί από ένα ρομπότ, που θερμαίνει πρώτα μια ετικέτα πρωτεΐνης γάλακτος στο εξωτερικό του κερί. Οι διανομείς, με συσκευή ανάγνωσης λέιζερ χειρός, μπορούν να σαρώσουν το τσιπ, το οποίο φέρει ένα μοναδικό σειριακό αναγνωριστικό.

Ο Μπιλ Αϊμπον, επικεφαλής τεχνολογίας της P-Chip, της εταιρείας που εδρεύει στο Σικάγο και παράγει τη συσκευή, λέει στους Times: «Προσεγγίσαμε την Parmigiano Reggiano επειδή είναι η μεγαλύτερη μάρκα τροφίμων στον κόσμο». Ο Αϊμπον ισχυρίζεται ότι τα τσιπ μπορούν να αντέξουν την υπερβολική ζέστη και το κρύο, την αποθήκευση σε υγρό άζωτο, και τα τυπικά ηλεκτρικά φορτία. Μπορούν επίσης να καθίσουν στο στομαχικό οξύ για εβδομάδες, χωρίς να διαρρέουν επιβλαβείς για τον οργανισμό ουσίες.

Μετά το πείραμα, η κοινοπραξία σχεδιάζει να εισαγάγει την τεχνολογία σε συγκεκριμένες φάρμες γαλακτοπαραγωγής, και στη συνέχεια σε όλους τους παραγωγούς τυριού παρμεζάνας. Η P-Chip θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία στα ζώα και στις καλλιέργειες, καθώς και για τον έλεγχο ταυτότητας φαρμάκων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων.

Η εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζικές και δανειστικές εταιρείες, σχετικά με τη χρήση των τσιπ για τον εντοπισμό τροχών τυριού που παράγουν οι πελάτες τους – τις οποίες χρησιμοποιούν συχνά ως ασφάλεια, όταν χορηγούν δάνεια σε παραγωγούς. «Οι τράπεζες θέλουν να μπορούν να εντοπίζουν ψηφιακά πού βρίσκεται το τυρί, ή να υπολογίσουν πόσο από αυτό καταστρέφεται σε περίπτωση ατυχήματος», εξηγεί στους Times ο Αϊμπον.

Αυτόν τον μήνα ένας τυροκόμος σκοτώθηκε όταν έπεσαν πάνω του 25.000 ρόδες «γκράνα παντάνο» – ένα σκληρό τυρί παρόμοιο με την παρμεζάνα. Το περιστατικό προκάλεσε ζημιές στο αγρόκτημά του, που υπολογίζονται σε 7 εκατομμύρια ευρώ.

Υπάρχουν περισσότερα από 3.500 προστατευόμενα προϊόντα στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του καμαμπέρ της Νορμανδίας, της σαμπάνιας, και του θαλασσινού αλατιού Oriel, από την Ιρλανδία. Η Ιταλία ηγείται του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τον αριθμό των προστατευόμενων προϊόντων, με περισσότερα από 300 τρόφιμα και 500 κρασιά.

Αλλοι παραγωγοί σε όλη την ήπειρο καταπολεμούν τις απομιμήσεις, με τους κατασκευαστές του προσούτο ντι Σαν Ντανιέλε να εφαρμόζουν κωδικούς QR σε κομμένες μερίδες, και τους οινοποιούς να εφαρμόζουν ολογράμματα, ή σειριακούς αριθμούς, με αόρατο μελάνι στα μπουκάλια τους.