Μετά από μια δίκη που κράτησε σχεδόν τρία χρόνια, τη μεγαλύτερη δίκη της Μαφίας που έγινε εδώ και 30 χρόνια στην Ιταλία, οι Αρχές της χώρας έστειλαν 200 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, έναν πρώην βουλευτή και δύο αστυνομικούς στη φυλακή.
Το δικαστήριο στην Καλαβρία καταδίκασε τον Τζανκάρλο Πιτέλι, πρώην βουλευτή με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και δύο αστυνομικούς, για τις κατηγορίες συνεργασίας με την τοπική εγκληματική οργάνωση Ντραγκέτα.
Τα αφεντικά της Μαφίας Σαβέριο Ρατζιονάλε και Ντομένικο Μποναβότα καταδικάστηκαν σε 30 χρόνια κάθειρξης έκαστος, άλλα 29 μέλη της οργάνωσης έλαβαν ποινές άνω των 20 ετών, ενώ το σύνολο των ποινών που ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο ήταν 2.200 χρόνια φυλάκισης. Το δικαστήριο άκουσε χιλιάδες ώρες καταθέσεων. Περισσότεροι από 50 πρώην μέλη της Μαφίας κατέθεσαν, καθώς βρίσκονται πλέον υπό την προστασία των Αρχών, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times.
Κατηγορούμενα ήταν 338 άτομα, με επίκεντρο την οικογένεια του αρχιμαφιόζου Λουίτζι Μανκούζο, ο οποίος στο παρελθόν είχε περάσει 19 χρόνια στη φυλακή. Η Ντραγκέτα χαρακτηρίστηκε ως «η πιο πλούσια και πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση στην Ιταλία». Τελικά, ο Μανκούζο, γνωστός ως «Σουπρέμο», εξαιρέθηκε από τη συγκεκριμένη δίκη και θα δικαστεί χωριστά.
Η δίκη αποτέλεσε την κατάληξη μιας τεράστιας έρευνας που επεκτάθηκε σε 12 οργανώσεις που συνδέονται με τον Μανκούζο. Οι οργανώσεις αυτές ελέγχουν την οικονομία του Βίμπο Βαλένθια, ενός δήμου στις δυτικές ακτές της Καλαβρίας. Οι μικροεπιχειρηματίες της περιοχής τρομοκρατούνταν επί δεκαετίες από τη Μαφία, η οποία είχε την υποστήριξη πολιτικών.
Ο βασικός συνεργός της οργάνωσης είναι ο Πιτέλι, δικηγόρος, μασόνος και πρώην βουλευτής, ο οποίος καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για «διευκόλυνση των εγκληματικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης».
Οι εισαγγελείς είπαν ότι οι διασυνδέσεις του Πιτέλι «έφεραν τη Ντρανγκέτα σε επαφή με τραπεζικά δίκτυα, ξένες εταιρείες, πανεπιστήμια και ιδρύματα κάθε είδους». Μετά από διαμάχη με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Πιτέλι προσχώρησε στο ακροδεξιό κόμμα, του οποίου ηγείται η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Αλλοι που παρείχαν πληροφορίες και προστασία στην οργάνωση ήταν ένας πρώην συνταγματάρχης των καραμπινιέρων, ο Τζόρτζο Νασέλι, που καταδικάστηκε σε δύο χρόνια και έξι μήνες. Ο Φίλιπο Νέσι, διοικητής της δημοτικής αστυνομίας στη Βίμπο Βαλένθια, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια, και ο Μικέλε Μαρινάρο, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών που εργαζόταν στο παρελθόν στην ανακριτική διεύθυνση κατά της μαφίας (DIA), καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια και έξι μήνες.
Ενα άλλο κλειδί για την επιτυχία της οργάνωσης ήταν οι στενοί δεσμοί αίματος μεταξύ των μελών της, γεγονός που ενισχύει την ομερτά, τον αυστηρά επιβαλλόμενο κώδικα σιωπής της Μαφίας.
Μάρτυρες κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ότι υπήρχαν κρυμμένα όπλα σε παρεκκλήσια νεκροταφείων, ότι ασθενοφόρα χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά ναρκωτικών και ότι οι δημοτικές παροχές νερού διοχετεύθηκαν σε καλλιέργειες μαριχουάνας.
Ανέφεραν επίσης λεπτομερώς παραδείγματα της βαρβαρότητας της Ντραγκέτα, που περιελάμβαναν βίαιες ενέδρες, εκβιασμούς ιδιοκτητών επιχειρήσεων, νόθευση δημόσιων διαγωνισμών, αποθήκευση όπλων, συλλογή ψήφων και μίζες στους ισχυρούς. Οσοι εναντιώθηκαν βρήκαν νεκρά κουτάβια και δελφίνια ή κεφάλια κατσίκας πεταμένα στο κατώφλι του σπιτιού τους, ενώ ορισμένοι ξυλοκοπήθηκαν ή δολοφονήθηκαν.