Χιλιάδες Ισραηλινοί συμμετέχουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου κάθε εβδομάδα | REUTERS/Ilan Rosenberg
Επικαιρότητα

Οι Ισραηλινοί «κοιτούν» προς την Ευρώπη για νέες ευκαιρίες

Καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον της δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου πληθαίνουν στους δρόμους, ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας σκέφτεται τη μετανάστευση
Protagon Team

Η αναστάτωση, στα όρια της συνταγματικής κρίσης, που έχει προκύψει από τον νόμο για τη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Νετανιάχου στο Ισραήλ, έχει επιφέρει ογκωδέστατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα. Μια από τις «παράπλευρες απώλειες» αυτής της αναταραχής, είναι οι αυξανόμενες τάσεις φυγής πολλών Ισραηλινών, που ψάχνουν ευκαιρίες σε χώρες της Ευρώπης – ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Εκπρόσωποι της νέας γενιάς με σχετική οικονομική άνεση αναζητούν καριέρα, ενώ επιχειρηματίες αναζητούν ευκαιρίες, τις οποίες ο ευρωπαϊκός Νότος είναι σε θέση να προσφέρει. Τους τελευταίους μήνες πλήθος Ισραηλινών σαρώνουν την ελληνική αγορά ακινήτων για επενδύσεις που μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για εκείνους στο ασταθές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον της πατρίδας τους.

Οι… επεκτατικές επενδυτικές και καριερίστικες διαθέσεις των Ισραηλινών δεν ξεκίνησαν φέτος, αλλά εντάθηκαν με την κρίση που επέφερε το νομοσχέδιο Νετανιάχου για τη δικαιοσύνη. Ανάμεσα στα πλήθη που κορνάρουν και κυματίζουν ισραηλινές σημαίες στην κεντρική οδό Κάπλαν του Τελ Αβίβ κάθε εβδομάδα, υπάρχει οργή εναντίον της νομοθεσίας για τον περιορισμό της εξουσίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι διαδηλωτές πιστεύουν ότι αυτή θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, ο σκληροπυρηνικός κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του ενισχύουν τη δημοκρατία, καθορίζοντας ένα δικαστικό σύστημα στο οποίο οι εκλεγμένοι πολιτικοί παρακάμπτονται πολύ πιο εύκολα.

Παρότι οι διαδηλωτές εξακολουθούν να ελπίζουν ότι οι νέοι νόμοι μπορούν να ανατραπούν, πολλοί παραδέχονται ότι η μετανάστευση είναι κάτι που έχουν σκεφτεί οι ίδιοι, ή οι κοντινοί τους άνθρωποι. Ισραηλινοί ειδικοί στον τομέα της μετεγκατάστασης, λένε ότι τους τελευταίους μήνες έγιναν μάρτυρες μιας εκτίναξης των εργασιών τους.

Οι αναμενόμενες αρνητικές οικονομικές συνέπειες των δικαστικών αλλαγών της κυβέρνησης και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, είναι επίσης παράγοντες ώθησης για όσους επιθυμούν να φύγουν. Η Ρουθ Νέβο, ειδική σε θέματα μετεγκατάστασης με έδρα την Πορτογαλία, έχει αρχίσει να βλέπει Ισραηλινούς πελάτες για πρώτη φορά. «Είναι τελείως παλαβό – περάσαμε από καμία, εδώ και χρόνια, στις 25 αιτήσεις την ημέρα», λέει στο BBC.

Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για μόνιμη μετεγκατάσταση είναι πολύ υψηλής μόρφωσης. Πρόκειται για δικηγόρους, δικαστές, αστυνομικούς, βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων, καθηγητές πανεπιστημίου, ανθρώπους πληροφορικής – όλοι τους, απλά ανησυχούν πολύ για το τι συμβαίνει στη χώρα τους.

Οι διεθνείς τάσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τη μετανάστευση για πολιτικούς λόγους, δεν καταλήγουν να την πραγματοποιήσουν. Πριν και μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, πολλοί Αμερικανοί που αρχικά είχαν απειλήσει να μετακομίσουν στο εξωτερικό, τελικά εγκατέλειψαν τις προσπάθειές τους.

Ωστόσο, στο Ισραήλ, η πρόσφατη πολιτική αναταραχή άνοιξε βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις και σήμανε συναγερμό σχετικά με τις δημογραφικές μετατοπίσεις, αναφέρει το BBC. Η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού βασίζεται σε υπερορθόδοξους Εβραίους και θρησκευόμενους εθνικιστές, που έχουν κοινωνικά συντηρητικές αξίες και αντιπροσωπεύουν ταχέως αναπτυσσόμενα τμήματα του πληθυσμού – λόγω των σχετικά υψηλών ποσοστών γεννήσεων τους.

Ολο και περισσότερο, καθώς οι κοσμικοί Ισραηλινοί μετατρέπονται σταδιακά σε μειονότητα στη χώρα, βλέπουν μια απειλή για τον φιλελεύθερο τρόπο ζωής τους. Τώρα φοβούνται ότι τα δικαστήρια δεν θα είναι πλέον σε θέση να προστατεύσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοσμικοί Ισραηλινοί συνεχίζουν να επωμίζονται το μεγαλύτερο μερίδιο της φορολογικής επιβάρυνσης στο Ισραήλ, ενώ κάνουν και το μεγαλύτερο μέρος της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, περνώντας συχνά για χρόνια σε εφεδρεία. Η υπερορθόδοξη κοινότητα, από την άλλη, επωφελείται από στρατιωτικές εξαιρέσεις εδώ και δεκαετίες.

Μιλώντας στο BBC, ειδικοί προειδοποιούν ότι μια πιθανή μαζική έξοδος, εάν τελικά συμβεί, θα μπορούσε να είναι καταστροφική, με δυσανάλογες επιπτώσεις σε βασικούς τομείς, όπως η υψηλή τεχνολογία, η ιατρική και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Εάν οι πιο ταλαντούχοι μελλοντικοί επαγγελματίες αρχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα, αυτό θα μπορούσε να την οδηγήσει μακροπρόθεσμα ακόμα και σε οικονομική κατάρρευση.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε, περισσότεροι από το ένα τρίτο των νεαρών Ισραηλινών γιατρών και φοιτητών ιατρικής δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να φύγουν σύντομα από τη χώρα. Ακόμα κι αν μόλις ένα 5% του ιατρικού προσωπικού πραγματοποιήσει μετεγκατάσταση, το ισραηλινό σύστημα υγείας κινδυνεύει με κατάρρευση, αναφέρουν ιατρικοί αναλυτές.

Οι διαδηλωτές βλέπουν τους εαυτούς τους ως αφοσιωμένους πατριώτες. Πολλοί είναι Ισραηλινοί βετεράνοι στρατιωτικοί, ή έφεδροι. Κάποιοι επιμένουν πως ότι και να γίνει, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ποτέ τη χώρα. Αλλά την ίδια στιγμή, μια άλλη πρόκληση καλλιεργείται αθόρυβα, με περισσότερους Ισραηλινούς να καταρτίζουν τα σχέδια εξόδου τους.