Τι θα απογίνουν οι ναρκο-ιπποπόταμοι του Πάμπλο;
Έτσι αποκαλούν στην Κολομβία τους περίπου 50 ιπποπόταμους που εξακολουθούν να ζουν σε ένα θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε στην θέση της άλλοτε κραταιάς Βίλα Νάπολες, του διαβόητου ράντσου του Εσκομπάρ που με τον καιρό είχε μετατραπεί σε ζωολογικό κήπο.
Όπως αναφέρει ο Economist (με συνδρομή), για πολλά χρόνια η Βίλα Νάπολες αποτέλεσε το «στρατηγείο» του Εσκομπάρ, ο οποίος είχε μεταφέρει παράνομα από την Αφρική έξι ιπποπόταμους να κάνουν συντροφιά στα υπόλοιπα ζώα του κήπου.
Όλα αυτά μέχρι και το 1993 που ο ναρκο-βαρόνος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια επιχείρησης.
Τότε, η αστυνομία δεν έκρινε σκόπιμο να μεταφέρει τους ιπποπόταμους από την περιοχή, εξαιτίας και του κόστους που θα προϋπέθετε κάτι τέτοιο.
Πέρασαν 26 χρόνια, οι ιπποπόταμοι πολλαπλασιάστηκαν και έφτασαν τους 50, ωστόσο η παρουσία τους εκεί προβληματίζει και διχάζει τους κατοίκους. Και αυτό γιατί τα επιβλητικά παχύδερμα θηλαστικά φημίζονται για την επιθετικότητά τους όταν κάποιος εισβάλει στην περιοχή τους, ενώ κατάφεραν σε 25 χρόνια να «εξαφανίσουν» όλα τα υπόλοιπα είδη ζώων που ευδοκιμούσαν στην περιοχή.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις συνήθειες τους, αυξάνονται και πληθύνονται με διαρκώς αυξητικό ρυθμό, και οι ειδικοί λένε πως σε 20 χρόνια από τώρα ενδέχεται οι 50 να έχουν γίνει… 200, απειλώντας ακόμη περισσότερο την βιοποικιλότητα της περιοχής.
Επιπλέον, και καθώς απαγορεύεται ρητώς και απαρεγκλίτως κάθε απόπειρα θανάτωσης τους, ερευνώνται τρόποι του ελέγχου των γεννήσεων τους.
Ως δέουσα επιλογή προτείνεται ένας τρόπος αντισύλληψης, τον οποίο οι ζωολόγοι ακόμη προσπαθούν να βρουν, καθώς η στείρωση και των 50 θηλαστικών, που θα ήταν η επόμενη λύση, αποτελεί μια εξαιρετικά κοστοβόρα πρακτική που δεν γίνεται να εφαρμοστεί σε μια χώρα που μαστίζεται από φτώχεια και ανέχεια και τους κυβερνητικούς πόρους που δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση να είναι ελάχιστοι.
Τέλος, η ερευνητική ομάδα CORNARE έχει αναλάβει έπειτα από ανάθεση της κολομβιανής κυβέρνησης να φέρει σε πέρας την καταγραφή και τον εντοπισμό των ζώων, με απώτερο στόχο την μεταφορά τους στους παραδοσιακούς βιότοπούς τους, στην αφρικανική ήπειρο.