Ο Τζον Κέρι στην ομιλία του στην COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου | . REUTERS/Mohammed Salem
Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής – αλλά με τι κόστος!

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσει αυτό που κάνουμε» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανεξάρτητα από τις ενδιάμεσες εκλογές, διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρι στην ομιλία του στην COP27. Αλλά μόνο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 2,4 τρισ. δολάρια (!) ως το 2030 για να χρηματοδοτήσουν τις κλιματικές δράσεις τους!
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει να μάχεται κατά της κλιματικής αλλαγής ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ: αυτό υποσχέθηκε την Τρίτη ο Τζον Κέρι, πρώην υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για την Κλιματική Αλλαγή, μιλώντας στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27).

«Η κλιματική κρίση δεν απειλεί μόνο τις υποδομές μας, τις οικονομίες μας ή την ασφάλειά μας. Απειλεί κάθε έκφανση της καθημερινής μας ζωής», προειδοποίησε ο Τζον Κέρι κατά την τρίτη ημέρα της COP27 που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ να συνεχίσει αυτό που κάνουμε» ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών και αναγνωρίζει «την ιδιαίτερη ευθύνη» της χώρας του προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, διαβεβαίωσε.

Οι δηλώσεις του Κέρι έγιναν ενώ σε μείζον ζήτημα της συνόδου είναι το αίτημα των αναπτυσσόμενων κρατών να χρηματοδοτηθεί η μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια και ο ενεργειακός απαγαλακτισμός τους από τον άνθρακα –μια χρηματοδότηση που κινδυνεύει να αποδειχθεί αστρονομική.

«Πρέπει αναμφίβολα να δημιουργήσουμε ένα ταμείο απωλειών και ζημιών σε αυτή την COP» και δεν θα είναι «μια μικρή συνεισφορά την ώρα που τα μέλη μας χάνουν έως και το 2% του ΑΕΠ τους μέσα σε μία ημέρα λόγω ενός κλιματικού συμβάντος», προειδοποίησε κατά την ομιλία του σήμερα ο πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Γκαστόν Μπράουν εξ ονόματος της Ένωσης Μικρών Νησιωτικών Κρατών (OASIS), που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η διάσκεψη διεξάγεται στο τέλος μιας χρονιάς που σημαδεύτηκε από πολλές κλιματικές καταστροφές, από τις ιστορικές πλημμύρες στο Πακιστάν, την ξηρασία που απειλεί με λιμό το Κέρας της Αφρικής και τα ρεκόρ ζέστης στην Ευρώπη το καλοκαίρι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Δευτέρα τους ηγέτες να εντείνουν τη μάχη προτού να είναι πολύ αργά. «Η ανθρωπότητα έχει μία επιλογή: να συνεργαστεί ή να χαθεί. Πρόκειται είτε για μια συμφωνία κλιματικής αλληλεγγύης είτε για μια συμφωνία ομαδικής αυτοκτονίας», υπογράμμισε.

Αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να μεταφραστεί σε οικονομικές δεσμεύσεις, κυρίως προς τις φτωχές χώρες.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν 2,4 τρισ. δολάρια (!) ως το 2030 για να χρηματοδοτήσουν την κλιματική δράση, εκ των οποίων τα μισά θα προέρχονται από εξωτερική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους, σύμφωνα με έκθεση της προεδρίας της COP27 που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Προς έναν παγκόσμιο φόρο;

«Οι πλούσιες χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι είναι προς το δικό τους ζωτικό συμφέρον–αλλά και ένα θέμα δικαιοσύνης με δεδομένες τις σοβαρές επιπτώσεις των αυξημένων εκπομπών τους (…)– να επενδύσουν στην κλιματική δράση» στις χώρες αυτές, υπογράμμισε ο Νίκολας Στερν γνωστός οικονομολόγος που συνυπέγραψε την έκθεση.

Μπροστά στις τεράστιες ανάγκες ολοένα και περισσότερες φωνές ζητούν μια μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος προκειμένου να μπορέσει να απαντήσει στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι σημαντικό να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα», ζήτησε ο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς και τους G20, τους ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου θα συναντηθούν σε λίγες ημέρες στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Μια μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον ίδιο, ώστε να βοηθηθούν χώρες όπως το Πακιστάν όπου λόγω των πλημμύρων το ένα τρίτο της χώρας βρέθηκε κάτω από το νερό, ενώ επλήγησαν περίπου 33 εκατομμύρια άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές και οικονομικές απώλειες ύψους μεγαλύτερου των 30 δισ. δολαρίων.

Αυτή η χώρα «μεσαίου» εισοδήματος δεν είναι αρκετά φτωχή ώστε να μπορεί να επωφεληθεί από κάποιες ευκολίες που προσφέρει το υφιστάμενο σύστημα.

Παράλληλα ο Μπράουν κάλεσε τις μεγάλες πετρελαϊκές και ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες φέτος αποκόμισαν τεράστια κέρδη, «να πληρώσουν ένα παγκόσμιο φόρο άνθρακα επί των κερδών τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις απώλειες και τις ζημίες»