Σε ανταπόκρισή της από τη Νέα Υόρκη η Corriere della Sera προσπάθησε να μεταφέρει τις ανησυχίες τις Ουάσινγκτον αναφορικά με το «ποιος, πότε, πού και γιατί» του νέου ισραηλινο-παλαιστινιακού πολέμου. Η ανταποκρίτρια Βιβιάνα Μάτζα σταχυολόγησε εκτιμήσεις αρχίζοντας από το σχόλιο του ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA Μαρκ Πολυμερόπουλου ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από την αμερικανική μυστική υπηρεσία το 2019 και τώρα θεωρείται στις ΗΠΑ «σεβαστός σχολιαστής και συγγραφέας θεμάτων εξωτερικής πολιτικής». Τα τελευταία χρόνια της δράσης του ο Πολυμερόπουλος ήταν επιβλέπων μυστικών επιχειρήσεων της CIA στην Ευρώπη και στην Ευρασία.
Το σχόλιό του ο βετεράνος πράκτορας το έκανε στο Χ (Twitter) και αφορά την προοπτική να μετατραπεί η εν εξελίξει περιορισμένη πολεμική σύγκρουση σε γενικότερο πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ (ΗΠΑ, ΕΕ) και του Ιράν. Είναι κρίσιμο για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να καθορίσουν τον ακριβή ρόλο του Ιράν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είπε ο έμπειρος Πολυμερόπουλος. Ποιος έδωσε το «πράσινο φως» για την επίθεση; Ποιος την κατηύθυνε; Ποιος τη συντόνισε; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα καθορίσουν «το αν θα οδηγηθούμε σε πόλεμο με το Ιράν ή όχι».
Την περασμένη Κυριακή, συνέχισε η Μάτζα, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα κείμενο που διατείνεται ότι το Ιράν «βοήθησε τη Χαμάς να σχεδιάσει επί πολλές εβδομάδες την αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ». Προσδιόρισε κιόλας ότι «ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας έδωσαν το πράσινο φως για την επίθεση, σε μια συνάντηση που έγινε στη Βηρυτό στις 2 Οκτωβρίου». Αυτό το σενάριο, λοιπόν, ενέπλεξε και τον Λίβανο, προνομιακό χώρο δράσης της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. «Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναλύθηκαν σε αρκετές συναντήσεις στην πρωτεύουσα του Λιβάνου».
Ο Λευκός Οίκος ήταν προσεκτικός. Ο αναπληρωτής αύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Φάινερ δήλωσε στην τηλεόραση: «Είναι σαφές ότι το Ιράν είναι συνένοχο σε γενικές γραμμές, επειδή υποστηρίζει τη Χαμάς επί δεκαετίες, με χρήματα, εκπαίδευση, όπλα. Αυτό που δεν έχουμε είναι οι άμεσες πληροφορίες που να δείχνουν την ιρανική συμμετοχή στην παραγγελία ή στον σχεδιασμό της επίθεσης. Είναι κάτι που θα το δούμε προσεκτικά». Ο Φάινερ υπογράμμισε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι ίδια με αυτή του Ισραήλ, την οποία επιβεβαίωσε αργότερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Στο Ισραήλ ο Ραζ Ζιμίτ, κορυφαίος ειδικός στα ιρανικά θέματα, είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία για τη συνεργασία και την αυξανόμενη ιρανική εμπλοκή στην παλαιστινιακή αρένα τα τελευταία χρόνια, όμως αμφιβάλλω πολύ ότι το Ιράν εμπλέκεται στην τελευταία δράση της Χαμάς». Και εξηγήθηκε: «Είναι μια παλαιστινιακή ιστορία. Πήραν βοήθεια από το Ιράν; Ασφαλώς. Είχε συμφέρον το Ιράν από αυτή την ενέργεια; Ναι. Χρειαζόταν να πάρουν και την άδεια του Ιράν; Οχι. Υπήρχε αρχικός συντονισμός μεταξύ της Χαμάς, του Ιράν και της Χεζμπολάχ; Πιθανώς. Αλλά τελικά είναι μια ενέργεια της Χαμάς που βασίζεται στα συμφέροντά της».
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η Χαμάς δεν θα είχε εξαπολύσει επίθεση αυτού του μεγέθους χωρίς να ειδοποιήσει τους συμμάχους της, συνέχισε η συντάκτρια της Corriere. Οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι είχε προγραμματιστεί εδώ και πολλούς μήνες. Υπάρχει επίσης σκεπτικισμός για τη συμμετοχή του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, όπως γράφει η εφημερίδα, «σε δύο τουλάχιστον συναντήσεις». Οι πηγές του άρθρου είναι σημαντικές: κάποιοι στη Χαμάς μπορεί να έχουν συμφέρον να εμπλέξουν το Ιράν, το οποίο αρνείται την ανάμειξή του υπογραμμίζοντας την υποστήριξή του στη Χαμάς αλλά χαρακτηρίζοντάς τη συγχρόνως και «ανεξάρτητη».
Και κατέληξε η ανταπόκριση: «Η συζήτηση φαντάζει ακαδημαϊκή, όμως δεν είναι. Τυχόν άμεση εμπλοκή του Ιράν βγάζει τον μυστικό πόλεμο από τη σκιά, αυξάνοντας τους κινδύνους της σύγκρουσης με το Ισραήλ».