Χωρίς να φορούν μάσκα, ο Τραμπ και η Μελάνια επιστρέφουν στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ. Ολοι οι υπόλοιποι φορούν | REUTERS/Leah Millis
Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 100.000 νεκρούς – «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» λέει ο Τραμπ

Η πρώτη χώρα που έσπασε το μακάβριο φράγμα των εξαψήφιων θυμάτων από την Covid-19, βρίσκεται τώρα εν μέσω μιας πολιτικής διαμάχης για το ποιος φταίει. Με τον πρόεδρο μάλιστα να υπερηφανεύεται ότι οι νεκροί είναι... λίγοι χάρη σε αυτόν!
Protagon Team

Ενα μακάβριο ορόσημο πέρασαν τη νύχτα της Τετάρτης, 27 Μαΐου, οι ΗΠΑ: έγιναν η πρώτη χώρα που αριθμεί περισσότερους από 100.000 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού. Και όμως ο πρόεδρος της χώρας, ο υπερφίαλος Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν υπερηφανεύτηκε ότι χάρη στις δικές του ενέργειες τα θύματα είναι τόσο… λίγα.

Σύμφωνα με τη μέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, οι ΗΠΑ έφτασαν τους 100.442 νεκρούς και αγγίζουν το 1,6 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19. Συνολικά στον κόσμο περί τους 355.000 ανθρώπους έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία.

«Αν δεν είχα κάνει τη δουλειά μου καλά και εγκαίρως, θα είχαμε χάσει 1,5 με 2 εκατ. ανθρώπους, σε σχέση με τους 100.000 που είναι ο αριθμός. Αυτό σημαινει 15 με 20 φορές περισσότερους απ’ όσους χάσαμε. Απαγόρευσα κάθε είσοδο από την Κίνα πολύ νωρίς» έγραψε στο Twitter, που δεν είναι πια και τόσο αγαπημένο του, αλλά έχει όπως φαίνεται συνηθίσει να μιλά στους Αμερικανούς μέσω αυτού.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από έξι μήνες από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Τραμπ πασχίζει να βγάλει από επάνω του την ευθύνη για την καταστροφική αντιμετώπιση της επιδημίας. Ανακαλύπτει αριθμούς και μαθηματικά μοοντέλα, ξεχνά ότι μιλούσε για μια «απλή γρίπη» και ζητά εναγωνίως επαναλειτουργία των επιχειρήσεων —μολονότι η Covid-19 απέχει από το να χαρακτηριστεί σε αποδρομή— σε μια προσπάθεια να μειωθεί η τρομακτική ανεργία που έπληξε τη χώρα.

Ο αριθμός των δύο εκατ. νεκρών που θα υπήρχαν αν δεν «παρενέβαινε» ο Τραμπ, είναι μια πρόβλεψη για θύματα που θα είχαν οι ΗΠΑ αν δεν έκαναν απολύτως τίποτα, ούτε social distancing, ούτε περιορισμό των ταξιδιών, ούτε τίποτα.

«Βασικά λέει ότι τα πήγε ελάχιστα καλά από την απόλυτη αδιαφορία, είναι ένας πολύ χαμηλός πήχης», σχολίασε στο Politico o Τζέρεμι Κόνινντικ αξιωματούχος για την αντιμετώπιση κρίσεων επί Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι σαφές ότι πλέον στις ΗΠΑ γίνεται πολιτική πάνω στους νεκρούς και με βάση τις έρευνες. Ο Λευκός Οίκος προωθεί τελευταία μια επιστημονική έρευνα που προβλέπει ότι από εδώ και στο εξής και ως τις 4 Αυγούστου, οι ΗΠΑ θα καταγράψουν άλλους 32.000 νεκρούς από τον κορονοϊό, σύνολο δηλαδή 132.000. Με αυτό το νούμερο ο Τραμπ θα πάει στις εκλογές και θα πει ότι ήταν μια καλή επίδοση σε σύγκριση με την Ευρώπη.

Αντιθέτως η πλευρά του Τζο Μπάιντεν στέκεται στην έρευνα του φημισμένου πανεπιστημίου Κολούμπια, που κατέδειξε ότι αν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είχαν ληφθεί μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, ίσως και 36.000 άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει. Αλλά, ως γνωστόν, για τον Τραμπ το Κολούμπια είναι ένα «ντροπιαστικό ίδρυμα».

Ολα πλέον είναι πολιτική επικοινωνία, μολονότι όπως απέδειξε το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο των New York Times μιλάμε για ανθρώπους, για ζωές που χάθηκαν (εδώ). Ο Τραμπ, για παράδειγμα, αρνείται πεισματικά να φορέσει μάσκα, μολονότι όλοι στον Λευκό Οίκο έχουν διαταχθεί να φορούν, προκειμένου να εμφανιστεί ως ατρόμητος απέναντι στην ασθένεια και σε αντίθεση με τον αντίπαλό του στις εκλογές, τον Δημοκρατικό πρώην αντιπρόεδρο Μπάιντεν που κυκλοφορεί με μια τέτοια (εδώ).

Ομως η κόρη του Τραμπ, η Ιβάνκα, εμφανίστηκε με μάσκα επιστρέφοντας το απόγευμα της Τετάρτης στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ.