Ενοπλοι Χούθι και υποστηρικτές τους στη Σαανά της Υεμένης, την Κυριακή | REUTERS/Khaled Abdullah
Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την κατάσχεση του φορτίου, λίγη ώρα αφού οι έγινε γνωστό ότι οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης χτύπησαν με πύραυλο ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Protagon Team

Το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») ανακοίνωσε πως κατέσχεσε ιρανικά προηγμένα συμβατικά όπλα που προορίζονταν για τους Χούθι, στις 11 Ιανουαρίου.

Ηταν η πρώτη κατάσχεση «ιρανικής προέλευσης φονικών προηγμένων συμβατικών όπλων» για τους Χούθι αφότου ξεκίνησαν οι επιθέσεις των ανταρτών σε εμπορικά πλοία τον Νοέμβριο, ανέφεραν οι Αμερικανοί.

Την Τρίτη, οι σιίτες αντάρτες έπληξαν με πύραυλο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμένος Σαλίφ της Υεμένης. Πρόκειται για το σημαίας Μάλτας, bulk carrier με το όνομα «Zografia» με 22 μέλη πλήρωμα από διάφορες χώρες.

Την Δευτέρα, οι Χούθι είχαν χτυπήσει πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας, που φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ, με βαλλιστικό πύραυλο, στα ανοιχτά της Υεμένης, στον Κόλπο του Αντεν.

Την Κυριακή, είχαν επιτεθεί σε αμερικανικό αντιτορπιλικό, αλλά ο πύραυλος Κρουζ καταρρίφθηκε από τους Αμερικανούς πριν φτάσει στον στόχο του.

Τα πλήγματα αυτά έγιναν μετά τους βομβαρδισμούς στόχων των ανταρτών στην Υεμένη, από αμερικανικές και βρετανικές δυάμεις, οι οποίοι όμως δεν φάνηκε να πτοούν τους Χούθι.