Σε μια ακόμη κίνηση ξεκάθαρου γεωστρατηγικού χαρακτήρα, η Ουάσιγκτον προωθεί την έγκριση πώλησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 18 υπερσύγχρονων οπλισμένων drones τύπου MQ-9B.
Είναι η πρώτη εξαγωγή αυτού του εξελιγμένου αμερικανικού όπλου στον αραβικό κόσμο και η είδηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την πώληση και 50 F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αρχίζουν να αποκτούν κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αν λάβουμε υπόψη μας ότι ήταν η πρώτη από τις αραβικές χώρες που προχώρησε στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Όπως αποκάλυψε το Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σχεδιάζεται η πώληση 18 MQ-9B συνολικής αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που είναι εφικτό πλέον μετά την «αλλαγή ερμηνείας» από την κυβέρνηση Τραμπ της νομοθεσίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ώστε να επιτραπεί η πώληση αμερικάνικων drones στους συμμάχους των ΗΠΑ.
Τα οπλισμένα MQ-9B θα είναι εξοπλισμένα και με θαλάσσιο ραντάρ και θα παραδοθούν το 2024, ενώ η παραγγελία προβλέπει ότι τρία ακόμη MQ-9B θα μπορούν να προστεθούν στην αρχική παραγγελία των 15 drones.
Την περασμένη Τρίτη υπήρξε η γνωστοποίηση στο Κογκρέσο για την πρώτη πώληση μη οπλισμένων (με δυνατότητα όμως να δεχθούν οπλισμό) MQ-9B ειδικών για θαλάσσια επιτήρηση, στην Ταϊβάν.
Βεβαίως η πώληση των MQ-9B θα πρέπει να ξεπεράσει τον σκόπελο του Κογκρέσου και της Γερουσίας, καθώς αρκετά μέλη των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ έχουν ασκήσει κριτική στα ΗΑΕ για τον ρόλο τους στον θάνατο αμάχων στην Υεμένη και έχουν δυνατότητα να προβάλουν ενστάσεις ή και να μπλοκάρουν την πώληση όπλων πριν στείλει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το επίσημο αίτημα.
«Εάν η συμφωνία αυτή προχωρήσει, θα πρόκειται για την πρώτη εξαγωγή οπλισμένων UAVs αφότου η κυβέρνηση Τραμπ έδωσε μια “νέα ερμηνεία” σε συμφωνία 34 χωρών που είχε συναφθεί την περίοδο του “Ψυχρού Πολέμου” ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή αυτού του είδους εξοπλισμού από αμερικανικές εταιρείες σε συμμαχικές χώρες», καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα.
«Το μικρό κράτος του Περσικού Κόλπου διαθέτει αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους τα οποία αγόρασε από το Πεκίνο – όπλα που επίσης πουλήθηκαν πρόσφατα και στο στρατό του Χαφτάρ στη Λιβύη», σημειώνει η ιταλική Corriere.
«Τα drones αποδεικνύονται σημαντικά σε συρράξεις όπως η σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, όπου τα αεροσκάφη του Αζερμπαϊτζάν – που ελήφθησαν από το Ισραήλ και την Τουρκία – προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους αντιπάλους τους», καταλήγει.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα στενές σχέσεις με τα ΗΑΕ και σε στρατιωτικό επίπεδο, εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια της κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, εμιρατιανά F16 πέταξαν στην Ελλάδα και πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά και μάλιστα παρέμειναν για αρκετές ημέρες στην χώρα μας.