Περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από το μακελειό στη Μόσχα, οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει τους Ρώσους όχι μόνο για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Μόσχα αλλά και ότι μεταξύ των πιθανών στόχων συγκαταλεγόταν και το Crocus City Hall, ο συναυλιακός χώρος σε προάστιο της ρωσικής πρωτεύουσας, όπου, τελικά, σημειώθηκε η σφαγή την Παρασκευή 22 Μαρτίου!.
Την πληροφορία δημοσιεύει η Washington Post με τον συντάκτη της Σέιν Χάρις να γράφει πως η ακρίβεια της συγκεκριμένης προειδοποίησης (η οποία έγινε την 7η Μαρτίου) «υπογραμμίζει τη σιγουριά της Ουάσιγκτον ότι το Ισλαμικό Κράτος προετοίμαζε μια επίθεση που απειλούσε μεγάλο αριθμό αμάχων και έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ήταν πολύ γενικές για να συνέβαλαν στην αποτροπή της επίθεσης. Ο προσδιορισμός της αίθουσας συναυλιών Crocus City Hall ως πιθανό στόχο – γεγονός που δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως – εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι ρωσικές αρχές δεν έλαβαν ισχυρότερα μέτρα για την προστασία του χώρου, όπου ένοπλοι σκότωσαν περισσότερους από 140 ανθρώπους».
Την ευθύνη για την επίθεση, την πιο αιματηρή στη Ρωσία την τελευταία εικοσαετία, ανέλαβε ένα παρακλάδι του ISIS ενώ και αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια ότι η οργάνωση, γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν (ISIS-K), «φέρει την αποκλειστική ευθύνη», αλλά ο ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να την επιρρίψει στην Ουκρανία. Μάλιστα ο Πούτιν, μόλις τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, είχε απορρίψει δημοσίως τις αμερικανικές προειδοποιήσεις χαρακτηρίζοντάς τες ως «απόλυτο εκβιασμό» και απόπειρες «εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».
Αμερικανοί αξιωματούχοι ενήμεροι των πληροφοριών που μοιράστηκε η Ουάσιγκτον με τη Μόσχα μίλησαν στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας ενώ εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Προηγουμένως η αμερικανική κυβέρνηση είχε παραδεχθεί ότι μεταδόθηκαν πληροφορίες «σχετικά με μια προγραμματισμένη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα» αλλά όχι και ότι μεταξύ των πιθανών στόχων συγκαταλεγόταν και το Crocus City Hall.
Η Washington Post απηύθυνε σχετικό ερώτημα και στο Κρεμλίνο, δίχως, ωστόσο, να λάβει απάντηση. Την Τρίτη, όμως, ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ ήταν «πολύ γενικές και δεν μας επέτρεψαν να ταυτοποιήσουμε πλήρως αυτούς που διέπραξαν αυτό το τρομερό έγκλημα», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας είπε ότι με βάση τις αμερικανικές πληροφορίες «ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτραπεί» μια επίθεση. Αλλά βίντεο από τη σκηνή της σφαγής δείχνουν τους ενόπλους να μην αντιμετωπίζουν καμία σημαντική αντίσταση ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επίλεκτες αστυνομικές μονάδες έφτασαν στον συναυλιακό χώρο περισσότερο από μία ώρα μετά την έναρξη των πυροβολισμών και στη συνέχεια περίμεναν περισσότερα από 30 λεπτά πριν εισβάλουν στο κτίριο, επιτρέποντας, έτσι, στους δράστες να διαφύγουν.
Ενώ η Ουάσιγκτον μοιράζεται συστηματικά πληροφορίες με άλλες πρωτεύουσες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, σύμφωνα με μια πολιτική γνωστή ως «καθήκον προειδοποίησης» (duty to warn) είναι ασυνήθιστο να παρέχονται πληροφορίες για συγκεκριμένους στόχους σε έναν αντίπαλο, όπως εξήγησαν ειδικοί και αξιωματούχοι, καθώς θα μπορούσε να αποκαλυφθεί ο τρόπος δράσης των ΗΠΑ, θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο επιχειρήσεις παρακολούθησης και ανθρώπινες πηγές.
Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η προειδοποίηση περί επίθεσης στον συγκεκριμένο συναυλιακό χώρο αφορούσε και έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους Αμερικανούς στη Μόσχα. Την 7η Μαρτίου η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε επίσημα πως υπήρχαν αναφορές για πιθανές επιθέσεις από εξτρεμιστικά στοιχεία σε μαζικές εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα, περιλαμβανομένων και συναυλιών, συμβουλεύοντας, μάλιστα, τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν μαζικές συγκεντρώσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες. Οι ΗΠΑ είχαν δώσει στους Ρώσους τις σχετικές πληροφορίες που είχαν συλλέξει την προηγούμενη ημέρα.
Στο πλαίσιο της πολιτικής να προειδοποιούν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράστηκαν επίσης πρόσφατα πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις με έναν άλλο αντίπαλό τους – το Ιράν. Τον περασμένο Ιανουάριο αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν την Τεχεράνη ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη χώρα, μεταδίδοντας πληροφορίες που θα μπορούσαν – εάν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη – να συμβάλουν στην αποτροπή των δύο βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που σκότωσαν τουλάχιστον 95 ανθρώπων στην πόλη Κερμάν, κατά τη διάρκεια μαζικότατης εκδήλωσης στη μνήμη του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ το 2020 στο πλαίσιο αμερικανικής επίθεσης με drones.
Οσον αφορά τη σφαγή στη Μόσχα, παρά την απουσία αποτελεσματικής ασφάλειας στο Crocus City Hall, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική κυβέρνηση, τουλάχιστον αρχικά, έλαβε σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον, η οποία περιλάμβανε πληροφορίες για σχέδια του ISIS να επιτεθεί σε συναγωγή. Μία ημέρα αφού ενημερώθηκαν σχετικά οι ρωσικές αρχές, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB – πρώην ΚGΒ) ανακοίνωσε ότι απέτρεψε μια επίθεση του Ισλαμικού Κράτους σε συναγωγή στη Μόσχα.
Ο Ισλάμ Χαλίλοφ, ένα 15χρονο αγόρι που εργαζόταν στη γκαρνταρόμπα της αίθουσας συναυλιών τη βραδιά της επίθεσης, είπε ότι το προσωπικό του Crocus City Hall είχε ενημερωθεί για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης, λίγο μετά τη δημόσια αμερικανική προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου. «Μας προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν τρομοκρατικές επιθέσεις και μας έδωσαν οδηγίες για το τι να κάνουμε και πού να οδηγήσουμε τους ανθρώπους», είπε ο Χαλίλοφ σε μια συνέντευξη με τον Ντμίτρι Γιεγκόροφ, γνωστό ρώσο αθλητικογράφο, που αναρτήθηκε στο YouTube. Σημείωσε επίσης ότι άρχισαν να πραγματοποιούνται αυστηρότεροι έλεγχοι ασφαλείας στο χώρο ενώ επιστρατεύτηκαν και εκπαιδευμένοι σκύλοι.
Το γιατί η ασφάλεια δεν αυξήθηκε και δεν διατηρήθηκε μετά την αρχική προειδοποίηση παραμένει ασαφές. Ενδέχεται, όπως υποστήριξαν αμερικανοί αξιωματούχοι, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, βλέποντας να μην πραγματοποιείται καμιά επίθεση αμέσως μετά την 7η Μαρτίου, να θεώρησαν πως οι πληροφορίες των ΗΠΑ ήταν εσφαλμένες και να εφησύχασαν.
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με υψηλόβαθμα στελέχη της FSB την 19η Μαρτίου, δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν από το μακελειό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού χλεύασε τις προειδοποιήσεις περί επικείμενων επιθέσεων στη Μόσχα – σύμφωνα με επίσημο έγγραφο του Κρεμλίνου – τόνισε πως προτεραιότητα της FSB ήταν η Ουκρανία.
Μάλιστα ο ρώσος πρόεδρος εξίσωσε τις ουκρανικές δυνάμεις με τους τρομοκράτες, υποστηρίζοντας πως απειλούν άμεσα τη Ρωσία. «Το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου έχει επίσης αρχίσει να εφαρμόζει τρομοκρατικές τακτικές», είπε ο Πούτιν, περιλαμβανομένων «προσπαθειών στρατολόγησης εν δυνάμει δραστών ανατρεπτικών και τρομοκρατικών επιθέσεων με στόχο κρίσιμες υποδομές και δημόσιους χώρους στη Ρωσία».
Επειτα από τέσσερις ημέρες, αφού οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τους φερόμενους ως δράστες της επίθεσης στο Crocus City Hall, ο Πούτιν και τα φερέφωνά του ισχυρίστηκαν ότι το Κίεβο είχε προσλάβει τους δράστες και είχε σχεδιάσει να διαφύγουν στην Ουκρανία.