Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επικήρυξε έναντι αδράς αμοιβής τον σαουδάραβα βετεράνο της Αλ Κάιντα | web
Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ δίνουν $5 εκατ. για να μάθουν το άντρο τζιχαντιστή

Ενα παλιό στέλεχος της Αλ Κάιντα μπήκε στο στόχαστρο των Αμερικανών – εικάζεται ότι μπορεί να κρύβεται στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν. Οκτώ Τατζίκοι ανακρίνονται από το FBI
Protagon Team

Κάθε τόσο οι τζιχαντιστές επανεμφανίζονται στο προσκήνιο με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Στην πραγματικότητα δεν έφυγαν ποτέ, σχολίασε η Corriere della Sera. Τώρα ο προβολέας έπεσε πάνω σε έναν βετεράνο της Αλ Κάιντα, τον Χάμζα Σάλεχ μπιν Σάιντ αλ Χαμντί, έναν Σαουδάραβα που εμφανίστηκε στο πλευρό του Οσάμα μπιν Λάντεν στο τέλος της δεκαετίας του ’90 πολεμώντας στο Αφγανιστάν. Κατόπιν ο Αλ Χαμντί εξελίχθηκε σε άνθρωπο εμπιστοσύνης του Μπιν Λάντεν, μάλιστα κατάφερε να γίνει και μέλος του «συμβουλίου» της οργάνωσης – θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Ο Αλ Χαμντί βγήκε από την αφάνεια λόγω του αμερικανικού ενδιαφέροντος περί το άτομό του. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων σε όποιον παράσχει πληροφορίες για το κρησφύγετό του. «Πού θα μπορούσε να είναι;» αναρωτήθηκε ο συντάκτης της Corriere, ασφαλώς με δημοσιογραφική περιέργεια για το γεωπολιτικό μυστήριο που αποπνέει η υπόθεση. «Στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν, όπου η Αλ Κάιντα εξακολουθεί να έχει βάσεις». Υπενθυμίζουμε ότι το Ιράν είναι σιιτική χώρα, στο Αφγανιστάν κάνουν κουμάντο οι «ανορθόδοξοι» Ταλιμπάν και ότι η Αλ Κάιντα είναι οργάνωση σουνιτών.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ δόθηκαν και τα παρακάτω στοιχεία, σχετικά με το πρόβλημα του τζιχαντισμού. Οι επίσημες πηγές των Ταλιμπάν διατείνονται ότι εξόντωσαν 1.100 μέλη του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) μεταξύ Αυγούστου 2021 και Μαρτίου 2023, ενώ συνέλαβαν και 1.700 άτομα. Οι Δυτικοί φοβούνται την κινητικότητα στις τάξεις των διαφόρων τζιχαντιστικών ομάδων έπειτα από το πρόσφατο τρομοκρατικό επεισόδιο στη Μόσχα, το οποίο κατέληξε σε ανθρωποσφαγή.

Εχοντας κατά νου τους Τατζίκους ως φορείς ισλαμικής τρομοκρατίας, το FBI συνέλαβε οκτώ Τατζίκους λαθραίως εισελθόντες στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί τους θεωρούν ύποπτους για διασύνδεση με τζιχαντιστικούς κύκλους, κυρίως με τον ISIS. Τους ανακρίνουν, όμως δεν είναι προς το παρόν σαφές αν οι Τατζίκοι έχουν αναλάβει τη διεκπεραίωση κάποιας τρομοκρατικής ενέργειας ή είναι απλώς παράτυποι μετανάστες που γυρεύουν εργασία για να επιζήσουν.

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο, σχολίασε η Corriere, ενώ σε τέτοια άτομα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της διάπραξης εγκλήματος από παρόρμηση και όχι από σχεδιασμό.