Η αίθουσα στην οποία γίνονται οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ | wikipedia commons
Επικαιρότητα

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει πολλάκις για αυτό το ενδεχόμενο και το πιο πιθανό σενάριο είναι να οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση λόγω της διαμάχης για την τακτική των αμερικανικών αρχών να «χωρίζουν» τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους, στα σύνορα με το Μεξικό
Protagon Team

Από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, λόγω του έντονου -όπως καταγγέλλουν- αντισημιτικού αισθήματος που επικρατεί ανάμεσα στα 47 κράτη-μέλη.

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει πολλάκις για την πιθανότητα αποχώρησή της, εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές και τροποποιήσεις στις δομές και τη λειτουργία του σώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η ανακοίνωση της αποχώρησης αυτής, με την οποία απειλεί από πέρσι η Ουάσινγκτον, αναμενόταν να γίνει περίπου στη 01:00 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ.

Στην ειλημμένη απόφαση της Ουάσιγκτον καίριο ρόλο φαίνεται πως διαδραμάτισε και η εν εξελίξει διαμάχη για την τακτική των αμερικανικών αρχών να «χωρίζουν» τα παιδιά από τους μετανάστες γονείς τους, στα σύνορα με το Μεξικό.

Η αποχώρηση από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντάσσεται στον μακρύ κατάλογο των διεθνών οργανισμών και συμφωνιών, τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει «σνομπάρει» δια της απουσίας του.

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το Ιράν, ενώ είχε προηγηθεί και η αποχώρηση από τη Συμφωνία για το Κλίμα.