Την απέλαση 15 εργαζόμενων στην πρεσβεία της Κούβας στην Ουάσιγκτον διέταξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μετέδωσε το BBC.
Οπως επισημαίνει μάλιστα, επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι διπλωμάτες έχουν επτά ημέρες περιθώριο να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μία εβδομάδα μετά από την κίνηση των ΗΠΑ να αποσύρουν πάνω από τη μισή διπλωματική αποστολή τους στην Αβάνα την περασμένη Παρασκευή.
Είναι προφανές ότι αυτό συνέβη στον απόηχο των παράξενων τραυματισμών που έχουν υποστεί αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε ότι τον περασμένο Αύγουστο αρκετοί εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα εμφάνισαν διάφορα περίεργα «συμπτώματα» και κάλεσε δύο κουβανούς διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην πρεσβεία της χώρας τους στην Ουάσιγκτον να εγκαταλείψουν την αμερικανική επικράτεια.
Τι ακριβώς συνέβη δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, πάντως η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία ανέφεραν διάφορα «περιστατικά», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι αμερικανοί διπλωμάτες μπορεί να υπέστησαν απώλεια ακοής που σχετίζεται με τη χρήση μυστικών συσκευών εκπομπής ήχου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας είπε ότι ερευνά τις καταγγελίες. Χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απέλαση των διπλωματών, αλλά δήλωσε πρόθυμο να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.
Τώρα, τον Οκτώβριο του 2017, οι ΗΠΑ απέλασαν δεκαπέντε εργαζόμενους, δίνοντας συνέχεια σε αυτόν τον διπλωματικό πόλεμο, ο οποίος ενέχει όλα τα χαρακτηριστικά του «Ψυχρού Πολέμου».
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, πέραν της τεράστιας μείωσης του προσωπικού της, η πρεσβεία στην Αβάνα διέκοψε επ’ αόριστον τις διαδικασίες χορήγησης βίζας στην Κούβα.
Επιπλέον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση προς το αμερικανικό κοινό ώστε να αποφύγει τα ταξίδια στην Κούβα, επισημαίνοντας ότι ορισμένες επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε ξενοδοχεία.
Και να σκεφτεί κάποιος ότι Κούβα και ΗΠΑ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2015, επί προεδρίας Ομπάμα, έπειτα από περισσότερες από πέντε δεκαετίες ψυχροπολεμικού «πάγου».