Κατά τη διαδήλωση τους τη Δευτέρα οι γυναίκες στη Βαρσοβία της Πολωνίας επέλεξαν μία πολυσυχναστη διασταυρωση προκαλώντας κομφούζιο σε ώρα υψηλής κυκλοφορίας.
«Είναι η πόλη μας και έχουμε δικαίωμα να διαδηλώσουμε», είπε στο πλήθος η επικεφαλής του κινήματος Μάρτα Λέμπαρτ και πρόσθεσε με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας (χθες 8 Μαρτίου) ότι «κύριοι, μας ικανοποιούν τα δώρα, αλλά τώρα τα θέλουμε όλα».
Ενα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του κινήματος είναι η δικηγόρος Μάρτα Λέμπαρτ, η οποία έχει πλέον να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα και το προσωπικό κόστος που φέρνει η ξαφνική δημοσιότητα.
Κατά καιρούς οι αστυνομικοί την έχουν ψεκάσει με σπρέι πιπεριού, την έχουν χτυπήσει με γκλομπ ενώ είναι αντιμέτωπη με κατηγορίες ακόμα και την πρόκληση επιδημιολογικού κινδύνου και προσβολή αστυνομικού.
Μιλώντας στον Telegraph, λίγο πριν από τη διαδήλωση της Δευτέρας, η Λέμπαρτ περιέγραψε τον φόβο της ότι θα έχει την τύχη του Πάβελ Αντάμοβιτς, του φιλελεύθερου δημάρχου του Γκντανσκ, ο οποίος μαχαιρώθηκε από έναν άνδρα μπροστά στο πλήθος τον Ιανουάριο του 2019.
Πριν από τη δολοφονία του ο Αντάμοβιτς είχε γίνει στόχος κριτικής από την κρατική τηλεόραση. Η οικογένειά του πιστεύει ότι αυτό καλλιέργησε μία ατμόσφαιρα μίσους η οποία τελικά οδήγησε στη δολοφονία του.
Το ίδιο πιστεύει και η Λέμπαρτ, ότι τον δήμαρχο σκότωσε η τηλεοπτική προπαγάνδα που τελικά όπλισε το χέρι ενός «μοναχικού λύκου». Αφήνει δε να εννοηθεί ότι και η ίδια μπορεί να κινδυνεύσει. Παραθέτει σαν παράδειγμα το ότι βρήκαν τα (θετικά) τεστ που έκανε η ίδια για την Covid-19 και έστησαν μια εκπομπή 90 λεπτών για το πώς μπορεί μια γυναίκα θετική στον κορονοϊό να οργανώνει διαδηλώσεις. «Το αφήγημα ήταν ότι ήταν καλό που είχα κορονοϊό, γιατί μπορεί και να πεθάνω», είπε.
Ενόχληση στην κυβέρνηση
Το γυναικείο κίνημα έχει αναδειχθεί σε σοβαρή πρόκληση για το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, το οποίο επενδύει πολλά στις συντηρητικές του απόψεις και τις πολύ στενές σχέσεις με την πανίσχυρη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Από τον περασμένο Οκτώβριο η δραστηριότητα είναι συνεχής, με χιλιάδες γυναίκες να κατεβαίνουν καθημερινά σχεδόν στον δρόμο σε όλη τη χώρα. Αφορμή ήταν η απόφαση δικαστηρίου με την οποία ανοίγει ο δρόμος για σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων.
Το μέγεθος των διαδηλώσεων, όπως και το ότι συνήθως προσελκύουν νεαρές ψηφοφόρους ανάγκασαν την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά και να μην τις απορρίψει σαν παροδικό ξέσπασμα μιας φιλελεύθερης ελίτ. Το ότι επιλέγουν καθημερινές (και όχι απλώς τα σαββατοκύριακα), αλλά και πολυσύχναστα σημεία, είναι μία τακτική από την πλευρά των γυναικών να υπενθυμίζουν στους πολίτες ότι το πρόβλημα είναι εδώ και εξακολουθεί να υπάρχει.
Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε η 41χρονη δικηγόρος στη βρετανική εφημερίδα, γνωρίζει ότι η πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ των νόμιμων αμβλώσεων. Οπότε, προσθέτει η ίδια, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να υποστηρίζει κάτι που είναι ενάντια στην θέληση των πολιτών. Και αφού δεν μπορούν να πειστούν με τα επιχειρήματα, συνεχίζει, «πρέπει να τρομάξουν· αυτή είναι η δουλειά μας».