Οι διαδηλώσεις επανέρχονται στο προσκήνιο στη Γερμανία, αλλά πλέον έχουν πολλές διαφορές σε σχέση με εκείνες του παρελθόντος: τώρα είναι λιγότερο πολιτικές (με την κλασική έννοια του όρου) αλλά περισσότερο ευφάνταστες – την εξαίρεση αποτελούν οι κινητοποιήσεις των ακροδεξιών ομάδων και κομμάτων, με αντιμουσουλμανικό περιεχόμενο, και οι συνακόλουθες αντισυγκεντρώσεις των αντιφασιστικών ομάδων.
Το πάθος και η «φόρα» των διαδηλωτών δεν οφείλονται πια στη συμμετοχή τους σε κάποιο κόμμα, οργάνωση ή συνδικάτο. Στο πολιτικό «πιστεύω» δηλαδή.
Οι νεαροί αλλά και οι μεγαλύτεροι ακτιβιστές οργανώνονται μέσω Whatsapp και συμπορεύονται με «ακολούθους» και «φίλους» των σόσιαλ μίντια ώστε να γνωριστούν και να διαμαρτυρηθούν στον δρόμο για μοντέρνα θέματα: για την αλλαγή του κλίματος, για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα, για το περιβάλλον.
Ο αριθμός των διαδηλώσεων αυτού του είδους αυξάνεται, όπως και η συμμετοχή σε αυτές, γράφει η εφημερίδα Die Zeit. Το 2008 πραγματοποιήθηκαν 2.345 διαδηλώσεις στο Βερολίνο, μας πληροφορεί, ενώ πέρσι 4.446. Η αύξηση είναι εντυπωσιακή. Μέσα στην ίδια δεκαετία στη Φρανκφούρτη ο αριθμός των διαδηλώσεων διπλασιάστηκε και στην Κολωνία σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Υπάρχουν βέβαια κάποιες από όλες αυτές τις κινητοποιήσεις οι οποίες δεν συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, υστερούν σε μαζικότητα, όμως έχουν πολύ συγκεκριμένα (έως εξεζητημένα) αιτήματα. Εχουν και την πλάκα τους.
Λε-λε-λευτεριά στον πίθηκο!
Τον περασμένο Ιανουάριο λίγοι αλλά… λέοντες (καμιά κατοσταριά νοματαίοι) διαδήλωσαν επανειλημμένως στο Βούπερταλ υπέρ ενός πιθήκου ο οποίος υφίσταται μπούλινγκ από άλλους πιθήκους στον ζωολογικό κήπο της πόλης! Ο λαός ζητούσε να μεταφερθεί το ζώο στην Αγγλία!
Νόμος είναι το γκάζι μου και μόνο!
Στη Στουτγάρδη, στις αρχές Μαρτίου, έγινε πορεία υπέρ του πετρελαίου ντίζελ το οποίο ενοχοποίησε και καταδίκασε με νόμο η τοπική κυβέρνηση ως υπεύθυνο για μόλυνση του περιβάλλοντος όταν ζεσταίνει παλιούς κινητήρες. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν χορταστική: 2.000 νοματαίοι… φλόμωσαν τον τόπο (και λίγοι ήταν θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος με το επιχείρημα ότι εκεί εδρεύουν η Mercedes-Benz και η Porsche).
Φονιάδες γουρουνιών, βιομηχάνοι!
Στον Βορρά, στο Ολντενμπουργκ, κοντά στη Βρέμη, χίλια άτομα διαδήλωσαν υπέρ της προστασίας των παραγωγικών ζώων της κτηνοτροφίας και της γεωργίας. Ζητούσαν να δοθεί προτεραιότητα στην προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος και στην καλή διαβίωση των ζώων.
Εκτιμάται ότι όλα αυτά τα μαζικά κοινωνικά φαινόμενα, οι λαϊκές εκδηλώσεις νέου τύπου, άνευ ιστορικού προηγουμένου, είναι σημάδια και εκδηλώσεις της έλλειψης εμπιστοσύνης των Γερμανών προς την κεντρική ή περιφερειακή εξουσία. Οι πολίτες φαίνεται να πιστεύουν ότι τα προβλήματα της χώρας είναι μεγαλύτερα από τις ικανότητες των πολιτικών να επινοήσουν λύσεις, ότι τελικά δεν επιλύονται ικανοποιητικά με τις κυβερνητικές πολιτικές. Και έπεται συνέχεια.