| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Οι Γερμανοί αγοράζουν τόνους γκλίτερ πριν το απαγορεύσει η ΕΕ

Από 15 Οκτωβρίου, χρυσόσκονη τέλος. Η απαγόρευση αφορά κομμάτια πλαστικού μικρότερα των 5 χλστ., τα οποία δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το μέτρο τον περασμένο μήνα, υπολογίζοντας ότι θα γλιτώσει το περιβάλλον από περίπου μισό εκατομμύριο τόνο μικροπλαστικού τον χρόνο...
Protagon Team

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την πώληση σκόνης γκλίτερ, καθώς και κάθε προϊόντος στο οποίο χρησιμοποιείται, στην προσπάθειά της να μειώσει τη μόλυνση από μικροπλαστικά. Μετά την ανακοίνωση, στη Γερμανία σημειώθηκε άνοδος ρεκόρ των πωλήσεων γκλίτερ, καθώς κάθε είδους celebrities και influencers έτρεξαν να προμηθευτούν το απαραίτητο για την καθημερινότητά τους υλικό.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από το τέλος της εβδομάδας και τα προϊόντα με γκλίτερ, όπως μακιγιάζ και ψεύτικα νύχια, έχουν πρωτοφανή ζήτηση στα καταστήματα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian.

Ο Σαμ Ντίλαν, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από το γερμανικό «Big Brother», είπε στην Bild ότι αγόρασε 82 πακέτα γκλίτερ, έναντι 180 ευρώ. «Ακουσα για την απαγόρευση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας εκπομπής στην οποία χρησιμοποιούσαμε γκλίτερ και σοκαρίστηκα», είπε. «Στον κόσμο μου όλα πρέπει να περιέχουν γκλίτερ και να λάμπουν».

Ο Λούκα Βαλεντίνο, που συμμετέχει στη γερμανική εκδοχή του «Pop Idol», κατηγόρησε την ΕΕ ότι «θέλει να μας πάρει τις τελευταίες σπίθες λάμψης». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος χρησιμοποιεί τρεις μεγάλες σακούλες γκλίτερ τον χρόνο, καθώς «η ζωή του είναι πολύ χρωματιστή».

Η απαγόρευση αφορά κομμάτια πλαστικού μικρότερα των 5 χιλιοστών, τα οποία δεν διαλύονται και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το μέτρο τον περασμένο μήνα και υπολογίζει ότι θα γλιτώσει το περιβάλλον από περίπου μισό εκατομμύριο τόνο μικροπλαστικού τον χρόνο. Στην απαγόρευση θα περιλαμβάνεται το κοκκώδες υλικό που χρησιμοποιείται στις τεχνητές αθλητικές επιφάνειες, το οποίο εικάζεται ότι είναι η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης από μικροπλαστικά.

Θα απαγορευτούν επίσης σταδιακά τα καλλυντικά στα οποία χρησιμοποιούνται μικροπλαστικά για απολέπιση, αλλά και τα μικροπλαστικά που χρησιμοποιούνται στα απορρυπαντικά, τα μαλακτικά υφασμάτων, τα λιπάσματα, τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα παιχνίδια, τα φάρμακα και τις ιατρικές συσκευές.

Τα γκλίτερ θα απαγορευτούν στις 15 Οκτωβρίου. Οι κατασκευαστές των άλλων προϊόντων έχουν μια περίοδο «χάριτος» στην οποία θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.