Με ποσοστό συμμετοχής-ρεκόρ των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών (που αναμένεται να ξεπεράσει το 60%), οι Γάλλοι πήγαν στις κάλπες στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, άλλοι για να επικυρώσουν και άλλοι για να διορθώσουν το λάθος της προηγούμενης Κυριακής. Οι δεύτεροι φαίνεται ότι επικράτησαν και είπαν «όχι» στη Λεπέν: η Αριστερή Συμμαχία, σύμφωνα με τα exit polls, εξασφαλίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 172 έως 215 έδρες, το προεδρικό μπλοκ έρχεται δεύτερο με 150-180 έδρες και η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν στην τρίτη θέση με 115 έως 155 έδρες.
Το αποτέλεσμα δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά πολλοί ήλπιζαν γι’ αυτό. Προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά την άνοδο του ακροδεξιού συνασπισμού της Μαρίν Λεπέν (RΝ) στις Ευρωεκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασε τη χώρα μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα: Ακροδεξιά ή κυβερνητική αβεβαιότητα. Η χώρα δεν είχε αντιμετωπίσει κανένα από τα δύο εδώ και πολλές δεκαετίες.
Τελικά, οι Γάλλοι, προτίμησαν το δεύτερο. Αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα των εκλογών, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP – με τέσσερα κόμματα) και ο κεντρώος συνασπισμός Ensemble του προέδρου Μακρόν συνεργάστηκαν προεκλογικά και απέσυραν 224 υποψηφίους τους που είχαν περάσει στον δεύτερο γύρο, ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες όσων υποψηφίων βρέθηκαν απέναντι στην Ακροδεξιά στις μονομαχίες που διεξήχθησαν στο δεύτερο γύρο σε 409 (επί συνόλου 577) μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Η κίνηση αυτή, φαίνεται ότι κατάφερε να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό ανάχωμα στην Ακροδεξιά.
Η προεκλογική συνεργασία, όμως, ίσως αποδειχθεί «παιχνίδι» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής, για τον Μακρόν και τους ηγέτες του αριστερού συνασπισμού, ανάμεσα στους οποίους και ο «σκληροπυρηνικός» Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος μετά την ανακοίνωση των exit poll δήλωσε: «Ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραδεχθεί ήττα στις βουλευτικές εκλογές και να αναθέσει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει και η αριστερή συμμαχία να κυβερνήσει. Ο λαός μας απέκλεισε ξεκάθαρα το χειρότερο».
Η μετριοπαθής Αριστερά θα προσπαθήσει πλέον να σχηματίσει κυβέρνηση, συνασπιζόμενη με το Κέντρο και την Κεντροδεξιά. Εκεί, όλοι αυτοί θα βρουν μπροστά τους τον Μελανσόν και την κάθετη άρνηση του Μακρόν να συνεργαστεί μαζί του. Αρα, ο Μελανσόν θα πρέπει να μείνει έξω και η Γαλλία να κυβερνηθεί από έναν ευρύ συνασπισμό αποτελούμενο από (σχεδόν) τους πάντες, πλην της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς. Προκειμένου να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει να διαλυθεί το NFP, το οποίο συγκροτήθηκε ακριβώς για να ανακόψει τον καλπασμό της Ακροδεξιάς.
Οι Γάλλοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τις κυβερνήσεις συνασπισμού (όπως κι εμείς). Αυτό που φοβούνται περισσότερο, όμως, είναι η ακυβερνησία. Σε περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτευχθεί κάποια κυβερνητική συμμαχία, ο Μακρόν θα μπορούσε να επιδιώξει την ανάθεση της Πρωθυπουργίας σε ένα πρόσωπο αποδεκτό από το πρώτο κόμμα, χωρίς ωστόσο να ανήκει σε αυτό.
Αν και ο ίδιος ο Μακρόν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησής του, δεν είναι πλέον απίθανο να το κάνει και να προβεί σε πρόωρες προεδρικές εκλογές. Εξάλλου, έχει δικαίωμα, σε έναν χρόνο να ζητήσει νέες βουλευτικές εκλογές.
Η πρώτη αντίδραση κύκλων της γαλλικής προεδρίας, ήταν ότι ο πρόεδρος της Μακρόν συνιστά «σύνεση» στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων, και ότι θα περιμένει να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα της σύνθεσης του κοινοβουλίου για να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει τη Δευτέρ το πρωί την παραίτησή του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι θα εκτελεί τα καθήκοντά του για όσο χρόνο χρειαστεί. Είπε ακόμη ότι «απόψε κανένα από τα άκρα δεν κέρδισε πλειοψηφία και αυτό είναι μια νίκη του γαλλικού πνεύματος».
Σε τηλεοπτικές της δηλώσεις μετά τα exit polls, η Μαρίν Λεπέν είπε πως το αποψινό αποτέλεσμα είναι ο «σπόρος» για την αυριανή νίκη του κόμματός της. Ο συνοδοιπόρος της Ζορντάν Μπαρντελά ανέφερε ότι «επικράτησε μια συμμαχία ατιμίας και επικίνδυνων συμμαχιών».