Ο γλυκύτατος Νίκο που έχασε τη ζωή του κάτω από τις ράγες του γαλλικού σιδηροδρόμου | 30 Millions d’Amis
Επικαιρότητα

Οι Γαλλικοί Σιδηρόδρομοι στο εδώλιο: τρένο πάτησε γάτο

Ο θάνατος του ζώου έχει πυροδοτήσει διαμαρτυρίες, αιτήσεις και νομικές ενέργειες κατά της κρατικής εταιρείας SNCF
Protagon Team

Ηταν προφανέστατα ένα ατύχημα, αλλά και τα ατυχήματα έχουν υπαιτιότητα. Ειδικά όταν δεν αποφεύγεται συνειδητά, για πρακτικούς λόγους. Η απώλεια ενός γάτου, που έπεσε κάτω από τρένο στη Γαλλία, έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες και οδηγεί την εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF στα δικαστήρια.

Η Τζορτζιά και η 15χρονη κόρη της Μελαϊνά, κάτοχοι του κατοικίδιου, ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε ένα τρένο από τον σταθμό Μονπαρνάς του Παρισιού προς το Μπορντό τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο γάτος τους, Νίκο, ξέφυγε από την ταξιδιωτική τσάντα του και εξαφανίστηκε κάτω από μια σταθμευμένη άμαξα.

Επειτα από 20 λεπτά προσπαθειών να πείσουν το προσωπικό να τον σώσει, το τρένο αναχώρησε, σκοτώνοντας τον γάτο. «Τον είδαμε κομμένο στη μέση», είπε η Μελαϊνά στο σύλλογο για τα δικαιώματα των ζώων «30 Millions d’Amis» (30 εκατομμύρια φίλοι), ο οποίος κατέθεσε μήνυση.

«Μας είπαν ότι δεν ήταν δικό τους πρόβλημα, ότι ήταν απλώς μια γάτα και ότι έπρεπε να την είχαμε με λουρί», λέει η Μελαϊνά. Το περιστατικό προκάλεσε την οργή των φιλόζωων, που κατέθεσαν μήνυση κατά της SNCF, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Αλλη μία γουστόζικη πόζα του Νίκο, η απώλεια του οποίου έχει στείλει τους γαλλικούς κρατικούς σιδηρόδρομους στο δικαστήριο (BMF TV)

Ακτιβιστές από την «30 Millions d’Amis» κατηγόρησαν την εταιρεία για «σοβαρή κατάχρηση εξουσίας και πράξεις σκληρότητας». Το περασμένο Σάββατο, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σταθμό του Μπορντό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του γάτου. Μια αίτηση που ζητά «δικαιοσύνη για τον Νίκο» έχει επίσης συγκεντρώσει 33.500 υπογραφές.

Η SNCF αντιμετωπίζει τη σχετικά ήπια κατηγορία της «πρόκλησης ακούσιας βλάβης σε κατοικίδιο ζώο», που τιμωρείται με πρόστιμο 450 ευρώ. Ωστόσο, οι δικηγόροι της φιλανθρωπικής οργάνωσης είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να αυξήσει το αδίκημα σε εκούσια πρόκληση θανάτου του ζώου, το οποίο επισύρει πιθανό πρόστιμο έως και 75.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Τη Δευτέρα, ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να υπάρξει ποινική δίκη. Ωστόσο, η απόφαση για το αν θα επιβληθεί πρόστιμο αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα. «Ο Νίκο δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη», δηλώνει η Τζορτζιά. «Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ποτέ. Είναι σημαντικό σε συμβολικό επίπεδο».

Η SNCF ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Ολοι έχουν επηρεαστεί πολύ από αυτό το τραγικό γεγονός που έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην εταιρεία και στο προσωπικό του τρένου. Παρά την έρευνα από το προσωπικό και τις ιδιοκτήτριες, ο γάτος δεν ήταν πλέον ορατός όταν το τρένο αναχωρούσε. Κανείς δεν ήξερε πού ήταν».