Ο Τζέρεμι Κόρμπιν και, πίσω του, ο αντιπρόεδρος Τομ Γουότσον, στο συνέδριο των Εργατικών | REUTERS/Hannah McKay
Επικαιρότητα

Οι Εργατικοί του Κόρμπιν θέλουν εκλογές, αλλά δεν λένε όχι σε νέο δημοψήφισμα

Η αντιπολίτευση στην Βρετανία κρατά ανοικτό το ενδεχόμενο νέας ψηφοφορίας για τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ, αν και εξακολουθεί να ζητά προσφυγή στις κάλπες για ένα νέο κοινοβούλιο
Protagon Team

Ενώ η ημερομηνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση όλο και πλησιάζει για τη Βρετανία, χωρίς να υπάρχει ακόμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, η πρωθυπουργός και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης αναζητούν τρόπους φυγής προς τα εμπρός.

Το  ταπεινωτικό «όχι» που εισέπραξε από τους ευρωπαίους εταίρους της η Τερέζα Μέι, δεν έφερε μόνο την ίδια σε δύσκολη θέση, αλλά αύξησε την πίεση και στους Εργατικούς τους Τζέρεμι Κόρμπιν.

Το δίλημμα που είχε άτυπα τεθεί ενώπιον του Κόρμπιν ήταν αν θα πίεζε για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit (που είναι πιθανό να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου) ή αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, όπως ψιθυρίζεται ότι είναι στα σχέδια και της πρωθυπουργού.

Τη θέση του ο ηγέτης των Εργατικών την ξεκαθάρισε την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος που άρχισε στο Λίβερπουλ. Εκεί δήλωσε ότι θα προτιμούσε εθνικές εκλογές παρά ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ωστόσο ειδικά για το δημοψήφισμα δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει ό,τι αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν σε μανικετόπουμπα ως Τσε Γκεβάρα (REUTERS/Phil Noble)

Με τη σειρά τους τα μέλη, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις, αποφάσισαν να ψηφίσουν να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, εάν η Τερέζα Μέι δεν καταφέρει να κρατήσει στη ζωή το σχέδιό της για έξοδο έπειτα από την απόρριψη του «σχεδίου Τσέκερς».

Εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος έδωσε επ’ αυτού εξηγήσεις: «Βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να οργανωθούν εάν η συμφωνία (που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit) απορριφθεί από το Κοινοβούλιο. Και αν δεν διεξαχθούν εκλογές, το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις εναλλακτικές που θα βρίσκονται στο τραπέζι, ανάμεσά τους και η εκστρατεία για τη διεξαγωγή νέουδημοψηφίσματος».

Ωστόσο το δημοψήφισμα αυτό (αν χρειαστεί να γίνει) μάλλον θα αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο και όχι την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016.

Αυτό το πλαίσιο θα τεθεί στους συνέδρους προς ψηφοφορία αύριο Τρίτη.

Το ζήτημα του αντισημιτισμού

Πέρα από το καυτό ζήτημα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στο συνέδριο θα τεθεί ο αντισημιτισμός εντός του κόμματος. Επί μήνες το θέμα διακινείται μέσα και έξω από το κόμμα και στα μέσα ενημέρωσης: Είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν αντισημίτης, όπως του καταλογίζουν πολλοί, ή είναι το κόμμα;

Ο ηγέτης του κόμματος, σημειώνει η γαλική Le Monde, παραδέχτηκε τον Αύγουστο ότι υπάρχει «πραγματικό πρόβλημα» και διαβεβαίωσε ότι θα πάρει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την εβραϊκή κοινότητα.

Αρκούν αυτά όμως; Πιθανόν όχι, ενώ φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί δημοσκοπικά το κόμμα.

«Φίλος της Υεμένης» δηλώνει ο Κόρμπιν (REUTERS/Hannah McKay)

Για καιρό ο Κόρμπιν αντιστεκόταν στις εκκλήσεις να υποστηρίξει την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ωστόσο η ταπείνωση της Τερέζα Μέι στην άτυπη σύνοδο κορυφής του Σάλτσμπουργκ την περασμένη Πέμπτη άλλαξε το πολιτικό τοπίο.

Πάντως, για τους υποστηρικτές του Κόρμπιν, η απόφαση του συνεδρίου δεν αλλάζει την βασική θέση σύμφωνα με την οποία το Εργατικό Κόμμα προτιμά την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών από την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, με διαφορετική ερώτηση από εκείνη η οποία ετέθη στο δημοψήφισμα του 2016.