Ο ουρακοτάγκος Tapanuli, ένα από τα σπάνια είδη που απειλούνται από τα έργα που χρηματοδοτεί η Κίνα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Οι επενδύσεις της Κίνας απειλούν με εξαφάνιση πολλά είδη ζώων

Οι δύο μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα επενδύσεων που αφορά 600 τεράστιες κατασκευές σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα έργα αυτά, όμως, θέτουν σε κίνδυνο πολλά ζώα που απειλούνται με αφανισμό
Protagon Team

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας, η China Development Bank και η Export-Import Bank of China, ανακοίνωσαν ότι θα χρηματοδοτήσουν ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων. Πρόκειται για 600 έργα που ανάμεσα στα άλλα αφορούν οδικές, σιδηροδρομικές, και ενεργειακές υποδομές σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων συνδέσεων, αλλά και η επιρροή της Κίνας σε διάφορες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως επίσης στην Ευρώπη, την Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Αμερική.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι πολλά από αυτά τα έργα θα γίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει άγρια φύση ή σε περιοχές που βρίσκονται σήμερα σε καθεστώς προστασίας. Οπως αναφέρουν, το 63% αυτών των επενδύσεων θα υλοποιηθούν σε περιοχές όπου ζουν πολλά απειλούμενα είδη πτηνών και θηλαστικών.

Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης πραγματοποίησαν μια μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα έργα στο περιβάλλον. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περιοχές πέριξ του σημείου όπου θα γίνεται κάποιο από τα νέα κατασκευαστικά έργα σε ποσοστό 41% διαθέτουν οικοσυστήματα στα οποία ζουν είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν τελικά πραγματοποιηθούν όλα τα έργα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εξαφανιστεί το ένα τρίτο των απειλούμενων ειδών στον πλανήτη. Μία από τις επενδύσεις εκτός Κίνας είναι ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ινδονησία, η κατασκευή του οποίου απειλεί τους ουρακοτάγκους Tapanuli.

Σε άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature Ecology & Evolution οι ερευνητές σημειώνουν:

«Επειτα από τέσσερις δεκαετίες τρομερής οικονομικής γιγάντωσης, η Κίνα έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες πηγές χρηματοδότησης της παγκόσμιας ανάπτυξης. Τα ευρήματα της μελέτης μας επισημαίνουν τους κινδύνους για τη βιοποικιλότητα, αλλά και τους ιθαγενείς πληθυσμούς που ζουν στις περιοχές κάθε χώρας όπου θα γίνουν τα νέα έργα. Αναδεικνύονται σημαντικά ερωτήματα για τους οικονομικούς, πολιτικούς και οικολογικούς παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη χρηματοδότηση κάθε έργου. Ομως η Κίνα έχει δείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι διαθέτει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί θετικά στις περιβαλλοντικές ανησυχίες και έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των επενδύσεών της. Βέβαια, ο δρόμος από τη διακήρυξη των προθέσεων ως την υλοποίησή τους δεν είναι απλός και εύκολος».