Ο Ερντογάν τα είπε με τον Μακρόν και τον Μπάιντεν στη σύνοδο G20. Το τι είπε όμως είναι άλλο θέμα | Reuters/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

«Οι Ελληνες σας κοροϊδεύουν, δεν έχουν λεφτά»: Τι είπε ο Ερντογάν ότι… είπε σε Μακρόν και Μπάιντεν

Τη δική του εκδοχή για το τι συζήτησε με τους προέδρους της Γαλλίας και των ΗΠΑ έδωσε ο «Σουλτάνος», ο οποίος επιχείρησε να περιγράψει τον εαυτό του ως ηγέτη που ορθώνει το ανάστημά του στη Δύση. Δεν έκρυψε ωστόσο την ενόχλησή του για τα Rafale, τη βάση στην Αλεξανδρούπολη και τον ρόλο της Ελλάδας στη Λιβύη
Protagon Team

Λεπτομέρειες για τα όσα συζήτησε –σωστότερα: τη δική του εκδοχή για όσα συζήτησε–  με τον Τζο Μπάιντεν και τον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου G20 στη Ρώμη, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος επέστρεψε στην Αγκυρα καθώς δεν συνέχισε το ταξίδι του στη Γλασκώβη για τη σύνοδο Cop26 για την κλιματική κρίση. Επισήμως η τουρκική πλευρά επικαλέστηκε ότι ο Ερντογάν δεν θα είχε το ίδιο επίπεδο ασφαλείας (την ίδια πολυάριθμη συνοδεία μεταξύ άλλων) με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Γαλλίας και αυτό τον οδήγησε στο να ακυρώσει την παρουσία του. Ανεπισήμως, αναλυτές εκτιμούν ότι ουδόλως τον απασχολεί το κλίμα και αφού ολοκλήρωσε στη Ρώμη τις διά ζώσης επαφές που ήθελε, επέστρεψε στην Τουρκία.

Τι είπε όμως ο Ερντογάν με τον Μακρόν και τον Μπάιντεν;

Τα όσα ο ίδιος αποκάλυψε, μιλώντας σε εκπροσώπους των τουρκικών ΜΜΕ, ήταν μια δική του αφήγηση, μια προσπάθειά του να περιγράψει τον εαυτό του ως ηγέτη που ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στη Δύση. Ομως αυτά που είπε δεν έκρυψαν και την αμηχανία του απέναντι στους ξένους ηγέτες. Οπως εξάλλου σημείωναν παρατηρητές, οι συναντήσεις του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό και τον γάλλο ομόλογό του, τού προσέφεραν τελικά απλώς μια καλή photo opportunity για να δείχνει στο εσωτερικό ότι τον… υπολογίζουν ακόμα στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για την ελληνογαλλική (βλέπε αγορά των 18 Rafale από την Ελλάδα και αμυντική συνδρομή), αλλά και την ελληνοαμερικανική (βάση στην Αλεξανδρούπολη) συμφωνία.

«Και στον κ. Μπάϊντεν και στον κ. Μακρόν αναφέραμε το θέμα. Είπαμε: “Τι είναι το ζήτημα της Αλεξανδρούπολης; Η ίδρυση βάσης εκεί ενοχλεί εμάς και τον λαό μας”. Ο Μακρόν δεν το ενστερνίστηκε. Οσο για τα Rafale μού είπε πως “εκείνοι (οι Ελληνες) έχουν χρήματα”. Του απάντησα και του είπα: “Σε ξεγελάνε. Ξέρω πως αυτοί δεν έχουν χρήματα, μόνο στη Δύση χρωστούν 400 δισ. ευρώ”. Μου ανταπάντησε: “Έχουν χρήματα”. Ολα είναι χρήμα», παρατήρησε ο Ερντογάν για να συνεχίσει: «Βέβαια είναι και το ζήτημα της βάσης. Όμως το δικό μας μέλημα είναι με αυτές τις εξελίξεις εμείς να είμαστε δυνατοί»…

Ενα άλλο σημείο που ενόχλησε τον Ερντογάν ήταν η πρόθεση του Μακρόν να διοργανώσει διάσκεψη για τη Λιβύη στην οποία θα συμμετέχουν τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ.

«Υπήρχαν 5-6 βασικά θέματα στη συνάντησή μας με τον Μακρόν. Στο επίκεντρο αυτών ήταν φυσικά η Λιβύη. Θέλει να πραγματοποιήσει μια παρόμοια Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στο Παρίσι. Επιμένει να έρθουμε εκεί ως συμπρόεδροι. Είπα, “κάναμε ήδη αυτό το συνέδριο στο Βερολίνο. Εκτός αυτού, έχετε μερικές προσκλήσεις εδώ. Όπως η Ελλάδα, όπως το Ισραήλ, όπως και τους Ελληνοκύπριους. Δεν μπορούμε να παρευρεθούμε σε μια Διάσκεψη του Παρισιού στην οποία θα συμμετάσχουν αυτοί”».

Ο Ερντογάν έδωσε και τη δική του θεώρηση για τα όσα συζήτησε με τον Τζο Μπάιντεν σχετικά με απόκτηση F16 (τα F35 φυσικά έχουν βγει εντελώς εκτός ατζέντας). Ο τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι Μπάιντεν του υποσχέθηκε κάποια πράγματα , ωστόσο το ζήτημα παραμένει σε… αναμονή.

«“Μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα”, είπε ο Μπάϊντεν. “Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ”. Και του είπα: “Πιστεύω ότι μπορείς να το πετύχεις και βλέπω ότι έχετε δώσει βαρύτητα σε αυτό το θέμα αυτή τη στιγμή”».

Αυτός ήταν ο τρόπος του Ερντογάν για να περιγράψει πώς ο Τζο Μπάιντεν τον παρέπεμψε για το θέμα των F16 στο Κογκρέσο, όπου εκεί, βέβαια, βουλευτές και γερουσιαστές είναι έξαλλοι με την στάση της Τουρκίας και την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S400.

Σε άλλο σημείο ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι τελικά όντως συζητήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, παρότι νωρίτερα το είχε αρνηθεί.