Την ώρα που στο εσωτερικό μέτωπο καλλιεργείται κλίμα διχασμού και αλληλοεξόντωσης, τα μηνύματα από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου υπενθυμίζουν πού θα έπρεπε να είναι στραμμένη η προσοχή όλων. Μέσα σε λίγα 24ωρα, στην Αγκυρα είδαν να διαλύονται να «όνειρα» για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Το ταξίδι Δένδια στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, η όρεξη κόπηκε στους Τούρκους και όπως ήταν επόμενο, ακολούθησαν οι γνωστές απειλές κατά της Ελλάδας και οι επικρίσεις για τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και τις «ενοχλητικές» συμμαχίες που οικοδομεί σταθερά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
«Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας. Ξέρετε, ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας. Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας. Να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι εμείς θα απαντήσουμε με τον κατάλληλο τρόπο και με τη διπλωματία, αλλά και στο μέτωπο», είπε χωρίς περιστροφές ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, χωρίς να μπορεί να κρύψει την ενόχληση της Αγκυρας για τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματίας.
«Οι Ελληνες δεν θα είναι ασφαλείς, αν δεν υπάρξει δίκαιη συμφωνία»
«H Eλλάδα δημιουργεί μια επιθετικότητα εναντίον της Τουρκίας με συμμαχίες τακτικής. Όμως οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν πως τίποτα δεν θα τους κάνει να νιώθουν ασφαλείς, και να κοιτάξουν το μέλλον με ασφάλεια αν δεν έχουν μια δίκαιη συμφωνία με την Τουρκία. Μη νομίζει πως είναι μόνιμες οι συμμαχίες που εντάσσεται μαζί κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν στόχο να κάνουν μπρα ντε φερ με την Τουρκία. Εκείνες θα φύγουν και η Ελλάδα, στην περιοχή αυτή , θα μείνει μόνη της με την Τουρκία. Εκείνοι θα φύγουν», προειδοποίησε με τη γνωστή αλαζονεία που διακρίνει τους τούρκους αξιωματούχος στις δηλώσεις τους για τη χώρα μας, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.
Γι αυτό, τόνισε, «η Ελλάδα θα πρέπει να ψάξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, σεβόμενη την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», όπως επιμένουν να αποκαλούν οι Τούρκοι τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.
«Οσα τείχη χτίζετε στα σύνορα της Ευρώπης, τόσα πιο πολλά ιδεολογικά τείχη θα χτίζουν οι ακροδεξιοί εντός της ΕΕ»
Ο Ομέρ Τσελίκ έσπευσε πάντως να συμπληρώσει ότι διερευνητικές επαφές Ελλάδος – Τουρκίας θα συνεχιστούν, όπως επίσης και η θετική ατζέντα με την ΕΕ.
«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η Ελλάδα, παρά τις διερευνητικές επαφές, συνεχίζει να στρέφεται κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι διερευνητικές επαφές, που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου, θα συνεχιστούν. Παρόλο που έχουμε δηλώσει στην ελληνική πλευρά ότι πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ίδιο ύφος και ρητορική, σημειώσαμε την ικανοποίηση της Ελλάδας από την απόφαση που έλαβε ο Αραβικός Σύνδεσμος κατά της Τουρκίας».
Ο Τσελίκ μίλησε τέλος για παράθυρο ευκαιρίας στις ευρωτουρκικές σχέσεις : «Εχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας αυτήν τη στιγμή. Εχει δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που επιτρέπει την επικαιροποίηση τόσο της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης όσο και της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Επαναβεβαιώνουμε την άποψή μας ότι πρέπει να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος σε αυτή τη θετική ατζέντα που άνοιξε η ΕΕ».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, υπογράμμισε, δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, χτίζοντας τείχη τύπου Βερολίνου (σε μία έμμεση αναφορά για τον επίσης «ενοχλητικό» φράχτη στον Έβρο). «Όσα περισσότερα τείχη του Βερολίνου χτίζετε στα σύνορα της Ευρώπης, τόσα πιο πολλά ιδεολογικά τείχη του Βερολίνου θα χτίζουν οι ακροδεξιοί εντός της ΕΕ. Δεν είναι σωστή στρατηγική αυτή για το μέλλον της ΕΕ», πρόσθεσε ο Τσελίκ κάνοντας μάθημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους Ευρωπαίους.
Ενόχληση και εκνευρισμός για τις συμμαχίες της Αθήνας
Οπως γράφει και ο Νίκος Χασαπόπουλος στα «ΝΕΑ», στην Τουρκία διάχυτος είναι ο εκνευρισμός και για τη στενή διπλωματική, αλλά κυρίως στρατιωτική συνεργασία που έχει η χώρα μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες..
Η πολυεπίπεδη αυτή σχέση με τις ΗΠΑ εκνεύριζε και όταν ο τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο ερχόταν στην Αθήνα και στη Λευκωσία (χωρίς να περάσει από την Αγκυρα) ή επισκεπτόταν τον Πρωθυπουργό στο σπίτι του στα Χανιά και πήγαιναν μαζί για επιθεώρηση στη βάση της Σούδας.
Εξοργιστική για τους Τούρκους ήταν επίσης η κίνηση του Μάικ Πομπέο, όταν λίγες μόλις ημέρες πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, μετέβη στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να ζητήσει να δει ούτε έναν επίσημο από το καθεστώς Ερντογάν.
Ολα αυτά όμως, σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», συνέβησαν με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, επί προεδρίας Τραμπ, με τον οποίο υποτίθεται ότι ο Ερντογάν διατηρούσε άριστες σχέσεις. Και τώρα οι γείτονες γνωρίζουν καλά ότι με διοίκηση Μπάιντεν πολλά αλλάζουν στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Επί Τραμπ ακόμη, περιγράφει ο Νίκος Χασαπόπουλος, η Αγκυρα εκνευριζόταν και το έδειχνε («ξεσπώντας» με παραβιάσεις στο Αιγαίο) όταν ελληνικά μαχητικά ήταν αυτά που συνόδευαν τα μεγαθήρια αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 στο FIR Αθηνών, θύμωνε όταν μεταστάθμευαν ακόμα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τα αμερικανικά Air tankers. Ή ακόμα όταν είχαν πα-ρατάξει τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο, στην κρίση του «Oruc Reis» και είδαν ξαφνικά να μπαίνει σαν σφήνα ανάμεσα στους στόλους Ελλάδας και Τουρκίας το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», το οποίο διαθέτει ισχυρότατη δύναμη πυρός (περιλαμβανομένων και των πυραύλων Τόμαχοκ) και τα αεροσκάφη του να συνεκπαιδεύονται με ελληνικά μαχητικά.
Σου λένε, είμαστε ο ισχυρότερος στρατός μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί εμφανίζονται να είναι πιο κοντά στους Ελληνες, να στέλνουν ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο, να ξεφορτώνουν στην Αλεξανδρούπολη περί τα 150 «Απάτσι», να αναζητούν 20 σημεία για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της υπό συζήτηση νέας ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας και να επεκτείνουν τη βάση τους στη Σούδα;
Και ακόμα να αποστέλλουν αμερικανούς πιλότους για να πετάξουν τα ελληνικά F-16 Viper έως το Τέξας, προκειμένου να τα αναβαθμίσουν; Τη στιγμή μάλιστα που οι Αμερικανοί τούς πέταξαν έξω από το πρόγραμμα των F-35;
Τους εξοργίζουν επίσης οι αναβαθμισμένες ελληνοαμερικανικές αμυντικές σχέσεις, με τον κ. Ερντογάν να εκδηλώνει τον εκνευρισμό με επιθετικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας και προσωπικά εναντίον του Πρωθυπουργού και να επικαλείται ακόμα και τους… «τρελούς Τούρκους», που δήθεν είναι έτοιμοι για όλα.
Ετσι εξηγείται γιατί σε σχεδόν καθημερινή βάση κορυφαίοι αξιωματούχοι του τουρκικού καθεστώτος με πρώτον τον Χουλουσί Ακάρ (και όπως παραπάνω με τον κ. Τσελίκ) κατηγορούν την Ελλάδα για εξοπλισμούς (που δήθεν δεν ωφελούν μπροστά στη στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας) και ότι η Ελλάδα έχει συμμαχήσει με όλες τις χώρες που… εχθρεύονται την Τουρκία.
Το βέβαιο είναι ο τουρκικός εκνευρισμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο όταν σε λίγες ημέρες η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», θα εμφανισθεί κοντά στην Κρήτη, μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, συνοδευόμενο από μία ελληνική φρεγάτα για ασκήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο.
Το αίσθημα ενόχλησης στην Αγκυρα αναμένεται επίσης να ενταθεί, συνεχίζει το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», βλέποντας να προσγειώνονται το ένα μετά το άλλο στη Σούδα τα σαουδαραβικά F-15 μόλις υπογραφεί η συμφωνία για την παραχώρηση (επί δανεισμώ) μιας συστοιχίας Patriot. Οπως είχε γίνει πριν από μερικές εβδομάδες με τα F-16 block60 των Εμιράτων.
Οι Σαουδάραβες άλλωστε θα αναλάβουν τα έξοδα του εκσυγχρονισμού (σε Pac-3) των ελληνικών Patriot ως ένα είδος ανταλλάγματος για την παραχώρηση της συστοιχίας στη Σαουδική Αραβία.
Ο καμβάς της τουρκικής οργής θα ολοκληρωθεί την 25η Μαρτίου όταν αμερικανικά F-15 (για την ακρίβεια είτε F-15, είτε F-16) θα πετάξουν στον αττικό ουρανό, μαζί με ένα σμήνος γαλλικών Rafale – το νέο απόκτημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας .
Τα αμερικανικά και τα γαλλικά αεροσκάφη θα πετάξουν δίπλα-δίπλα με τα ελληνικά μαχητικά τιμώντας έτσι τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Την ίδια ημέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, θα συζητείται η επιθετικότητα της Τουρκίας με τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά λόγω της γνωστής στάσης του Βερολίνου έναντι των επαναλαμβανόμενων τουρκικών απειλών.