O Μπέρνι Σάντερς μπροστά στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Ακόμα και τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής των Γάλλων στις εκλογές θεωρούνται πολύ υψηλά για τις ΗΠΑ | Photo by Mark Wilson/Getty Images/ Ideal Images
Επικαιρότητα

O Μπέρνι Σάντερς ζηλεύει την… υψηλή συμμετοχή των Γάλλων στις εκλογές

Η αποχή στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας σημείωσε ρεκόρ, όμως και πάλι, τα ποσοστά προσέλευσης στις κάλπες θα ήταν τα υψηλότερα για τις ΗΠΑ από το 1896! Τι προτείνει ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών να αλλάξει στη χώρα του
Protagon Team

Μόνο ένας στους δύο Αμερικανούς επιλέγει κάθε φορά να εγγραφεί για να ψηφίσει το νέο πρόεδρο της χώρας τους και αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες. Ισως η πιο ισχυρή δημοκρατία του κόσμου, στον τομέα της συμμετοχής των πολιτών σε αυτήν την κορυφαία διαδικασία πάσχει βαριά σε σχέση με τις άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.

Ενώ στην Ευρώπη ποσοστά συμμετοχής γύρω στο 70% με 80% δεν είναι καθόλου σπάνια, οι ΗΠΑ έχουν να δουν αυτό το ποσοστό πάνω από ένα αιώνα.

Αυτό ακριβώς επισημαίνει ο γερουσιαστής του Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών χάνοντας από την Χίλαρι Κλίντον. Μετά τις εκλογές ο Σάντερς διατηρεί έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα με θέσεις κατά των πολιτικών της προεδρίας Τραμπ και άλλων σημαντικών κοινωνικών ζητημάτων.

Με αφορμή το 74,6% της προσέλευσης στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Σάντερς κάνει στο Facebook μια, όπως λέει, «τρελή παρατήρηση» ότι το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο στη Γαλλία από το 1969.

Αλλά, «για να βάλουμε τα πράγματα σε κάποια προοπτική, ένα 74% θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό για τις ΗΠΑ από το 1896. Το 1896! Εχουμε πολύ έδαφος να καλύψουμε.

» Φανταστείτε ποια θα ήταν η προσέλευση αν οι Ρεπουμπλικάνοι σταματούσαν να καταπιέζουν το δικαίωμα στην ψήφο. Φανταστείτε τι ποσοστό θα είχαμε αν καθιερώναμε την Ημέρα των Εκλογών σαν εθνική εορτή ώστε όλοι να είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν. Δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με μια “δημοκρατία” όπου πάνω από το 60% των πολιτών δεν ψηφίζουν».

Είναι βάσιμο αυτό που γράφει ο γερουσιαστής Σάντερς και δεν είναι ο μόνος που καλεί στην αλλαγή ημέρας για τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι ιστορικές ρίζες της παράδοξης επιλογής των Αμερικανών να ψηφίζουν την Τρίτη χάνονται στον 19o αιώνα, όταν η αμερικανική κοινωνία ήταν κατά κύριο λόγο αγροτική και οι ψηφοφόροι (μόνο άνδρες τότε) δεν έπρεπε να παραβιάσουν την αργία της Κυριακής ή χάσουν την Τετάρτη που ήταν παραδοσιακά ημέρα εμπορικών συναλλαγών.

Αλλά αν κρίνουμε πόσο αργά αλλάζουν οι θεσμοί στις ΗΠΑ, δεν έχουμε πολλές ελπίδες να δούμε κάποια μεταρρύθμιση ως προς αυτό…