O Μίκης Θεοδωράκης πίστευε ότι η εκκλησιαστική μουσική κατέχει την πρώτη θέση στο ελληνικό μουσικό σύμπαν. «Είχα την τύχη να ζυμωθώ από μικρός με τη μουσική της εκκλησίας», έλεγε... | Sticha/ullstein bild via Getty Images
Επικαιρότητα

Οι εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο

Εκδήλωση αφιερωμένη στη σχέση του κορυφαίου συνθέτη με το είδος της μουσικής που, όπως πίστευε βαθιά, αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στη βυζαντινή παράδοση και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, διοργανώνει η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Protagon Team

Μια λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαίτερα χαρακτηριστική πλευρά του Μίκη Θεοδωράκη, αυτή του συνθέτη έργων εκκλησιαστικής μουσικής, επιχειρεί να φωτίσει ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος στην εκδήλωση με θέμα «Οι Εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη» που διοργανώνει τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 7 το απόγευμα, η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο «Υμνος στο Θεό» που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης το 1942, σε ηλικία 17 ετών

Από τις πρώτες, ευρύτερα γνωστές, συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη είναι το περίφημο Τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο ο ίδιος ως έφηβος παρουσίασε σε ναό της Τρίπολης το 1942. Ετσι ξεκινάει ουσιαστικά τη συνθετική του πορεία, η οποία, στη μακρά διαδρομή της, περιλαμβάνει και έργα εκκλησιαστικού περιεχομένου, όπως η Θεία Λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, και η Ακολουθία εις Κεκοιμημένους, αλλά και έργα στα οποία έχει συμπεριλάβει ύμνους της Εκκλησίας, όπως τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής στη Συμφωνία αρ. 3.

Ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος παρουσιάζει όλη τη σχετική εργογραφία και διερευνά την έντονη παρουσία του βυζαντινού μέλους και σε άλλες συνθέσεις του, όπως το περίφημο Αξιον Εστί.

Μάριος Καζάς, Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος συμμετέχουν στην εκδήλωση για την εκκλησιαστική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

Η διάλεξη συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο προέρχεται και από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Μετά τη διάλεξη θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά εκκλησιαστικές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη σε μεταγραφή για φωνή και πιάνο. Η μεταγραφή πραγματοποιήθηκε ειδικά για την συγκεκριμένη εκδήλωση, από τη συνθέτρια Θεοδώρα Μαγγίνα.

Πρόκειται για τα νεανικά έργα του συνθέτη: Υμνος στο Θεό (1942), Παράδεισος – Ο Μονόλογος του Αδάμ (1942), Εσπερινός – Διασκευή από το δεύτερο μέρος του Σεξτέτου του L.V. Beethoven op. 81b με προσθήκη «Σε υμνούμεν» (1948)