Ξεκίνησε να παρατηρείται ως φαινόμενο αρχικά στην Βρετανία αλλά σύντομα διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Αρχικά το παρατήρησαν κάτοχοι αυτοκινήτων που διαπίστωσαν ότι δεν έβλεπαν πια με την παλαιότερη συχνότητα έντομα να πέφτουν πάνω στο παρμπρίζ των οχημάτων τους όταν οδηγούσαν. Πήρε τον ονομασία «φαινόμενο του παρμπρίζ» και οι εντομολόγοι κλήθηκαν να βρουν απαντήσεις. Σύμμαχος τους είναι μια ομάδα ερασιτεχνών εντομολόγων στην Γερμανία με την ονομασία Εντομολογική Εταιρεία Krefeld.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph η ομάδα αυτή παρακολουθεί τους πληθυσμούς των εντόμων σε 100 περιοχές της Δυτικής Ευρώπης που έχουν χαρακτηριστεί «προστατευμένες» (βιότοπους, δρυμούς κ.α.) από την δεκαετία του 1980. Τα δεδομένα των παρατηρήσεων δείχνουν ότι υπήρχαν κάθε χρόνο κάποιες μεταβολές στους πληθυσμούς των εντόμων αλλά από το 2013 και μετά έχει υπάρξει δραματική μείωση που φτάνει στο 80%.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι για αυτήν την εξέλιξη είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας και η χρήση εντομοκτόνων τα τελευταία 50 έτη. Από το 2006 και μετά οι μελισσοκόμοι στην Βρετανία αναφέρουν ότι χάνουν ετησίως το 30% των αποικιών τους κυρίως επειδή έχουν χαθεί σε ποσοστό 97% τα λιβάδια που ήταν γεμάτα λουλούδια τα οποία έχουν μετατραπεί σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπου γίνεται εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων. Σειρά μελετών τα τελευταία χρόνια από ειδικούς και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Βρετανία δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη μείωση του πληθυσμού των εντόμων στην χώρα.
«Ναι πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα υπαρκτό και αναγνωρισμένο πλέον φαινόμενο. Και δεν είναι μόνο η μείωση του πληθυσμού των μελισσών και των πεταλούδων που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ειδικών και των ΜΜΕ αλλά υπάρχει σαφές πρόβλημα με πολλά είδη εντόμων ανάμεσα στα οποία οι σφήκες και τα σκαθάρια» αναφέρει ο Ματ Σάντλοου, στέλεχος της βρετανικής οργάνωσης Buglife που ασχολείται με την επιβίωση των εντόμων.
Μια άλλη εξήγηση για το φαινόμενο του παρμπρίζ που δίνουν κάποιοι είναι ότι προοδευτικά τα αυτοκίνητα έχουν αποκτούν ολοένα και πιο αεροδυναμικό σχεδιασμό γεγονός που δεν επιτρέπει σε πολλά έντομα να χτυπούν πάνω τους.