Με μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση -για τις υπερβολές των συγκρούσεων (προφανώς με το ΠΑΣΟΚ)- αλλά και μηνύματα αισιοδοξίας, για τις ημέρες που η πολιτική «σε γεμίζει», ολοκλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης την περιοδεία του στην Πάτρα, εν όψει των εκλογών για την αρχηγία του υπο σύσταση φορέα της Κεντροαριστεράς.
Εγραψε πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ποταμιού στο Facebook:
«Πάτρα σε ευχαριστώ.
» Υπάρχουν μέρες – και δεν μπορώ να το κρύψω – που η πολιτική με κουράζει. Οι διαδικασίες, οι γκρίνιες για δευτερεύοντα θέματα, οι υπερβολές των συγκρούσεων… είναι οι μέρες που στις παύσεις τους απλώνεται μια αίσθηση ματαιότητας. Και υπάρχουν μέρες που η πολιτική σε απογειώνει. Οι συζητήσεις με τους ανθρώπους, τα θετικά νεύματα, τα χαμόγελα, οι ενθαρρυντικές κουβέντες, οι συνωμοτικοί διάλογοι που δείχνουν ότι καταλαβαινόμαστε πλέον. Είναι ωραίες αυτές οι μέρες. Ευχαριστώ ξανά τις φίλες και τους φίλους και όσους συνάντησα αυτό το Σάββατο στην Πάτρα. Ήσασταν η καλύτερη παρέα. Και ας έγιναν όλα τόσο γρήγορα».
Ο κ. Θεοδωράκης συνέχισε να επικεντρώνει την εκστρατεία του κυρίως στην επαφή με τους νέους -χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που ανήρτησε από την επίσκεψή του στην Πάτρα.
Χαρακτηριστικά δε είναι και τα όσα είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ελευθερία του Τύπου».
«Ένας στους τέσσερις νέους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ανεργία και μαύρη εργασία. Και οι μισοί νέοι σκέφτονται να φύγουν στο εξωτερικό. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κοιτούν μόνο το κομματικό τους στράτευμα. Ούτε ψήφο δεν θέλουν να δώσουν στα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό. Φοβούνται μην τους τιμωρήσουν όταν έρθει η ώρα. Η νεανική φτώχειας, λοιπόν, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αν δεν αναστρέψουμε πάντως την ροή, αν δεν αρχίσουν να επιστρέφουν τα παιδιά μας, πώς θα βγούμε από την κρίση;» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης στην εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η η λύση των προβλημάτων είναι τα παιδιά» καθώς «αυτά θα καθορίσουν το μέλλον και εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη».
Ο κ. Θεοδωράκης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη δημοσιογράφο Δήμητρα Αθανασοπούλουγια μίλησε το πώς βλέπει τον εαυτό του στην πολιτική, τις αξίες του, τους ανθρώπους που καθόρισαν τη ζωή του αλλά και τις υβριστικές επιθέσεις που δέχθηκε και συνεχίζει να δέχεται.
Δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητάς του για την αρχηγία του νέου προοδευτικού Κινήματος, τόνισε ότι «μας ένωσε η αντίληψη πως το πρόβλημα της χώρας δεν είναι τι χρώμα θα έχει το παγκάκι, αλλά πως πρέπει να υπάρχει παγκάκι. Μετά μπορούμε να μαλώσουμε, αν το θέλουμε κόκκινο ή πιο μπλε. Το θέμα είναι να πάρουμε αποφάσεις που θα κάνουν την Ελλάδα μια κανονική χώρα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Το θέμα είναι τα έργα και όχι τα λόγια» προσθέτει ενώ επισημαίνει ότι «οι πολιτικοί αυτοπροσδιορισμοί είναι άνευ σημασίας, καθώς οι ταμπέλες την εποχή του μάρκετινγκ δεν λένε την αλήθεια».
Αναφερόμενος σε ένα από τα διαχρονικά προβλήματα των ελληνικών κυβερνήσεων, τη νοοτροπία «ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε», σημείωσε ότι «οι πολιτικοί μας δημιουργούσαν ελλείμματα, συσσώρευαν χρέη και έλεγαν «θα μας τα χαρίσουν, τι άλλο θα κάνουν;», κι έτσι φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και τώρα κάποιοι πληρώνουν τα σπασμένα».
Ως προς τις υβριστικές επιθέσεις που δέχτηκε από τότε που μπήκε στην πολιτική τόνισε είπε: «Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Δεν δίνω σημασία σε αυτούς που βρίζουν, φωνάζουν ή απειλούν γιατί ξέρω ότι έτσι καλύπτουν συνήθως τις δικές τους πομπές. Ο καθένας, καθορίζεται από τους φίλους του αλλά και από τους εχθρούς του. Αν είσαι στην πολιτική και δεν ενοχλείς κανέναν τότε κάτι λάθος κάνεις. Είναι λογικό που μου επιτέθηκαν ψεκασμένοι, λαϊκιστές και φασίστες».
Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην «Ελευθερία του Τύπου»
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε εκτενώς και στις αξίες που του μετέδωσαν οι γονείς του: «το να είναι κανείς χρήσιμος και ευτυχισμένος», αλλά και στα πιστεύω του που καθορίζουν την προσωπική και πολιτική του πορεία και τονίζει κατηγορηματικά ότι δε θα έλεγε ποτέ ψέματα για να κερδίσει μια εκλογική μάχη.
Τέλος, σχολιάζοντας την εμμονή μερικών πολιτικών με ιδεολογίες του παρελθόντος επεσήμανε ότι «οι περισσότεροι πολιτικοί έχουν καλύτερες σχέσεις με τους προγόνους τους παρά με το μέλλον» γιατί «τους καταδυναστεύουν τα βιβλία που υπήρχαν στα σπίτια που μεγάλωσαν, δεξιά ή αριστερά σπίτια. Δεν υπάρχει ιατρική και πολιτική που να μην εξελίσσεται» τόνισε χαρακτηριστικά.