Ο προεδρικός σκύλος Κομάντερ έχασε το προνόμιο να ζει στον Λευκό Οίκο, καθώς αποδείχτηκε μη δεκτικός σε μαθήματα σαβουάρ βιβρ | REUTERS/Ken Cedeno
Επικαιρότητα

Οι Μπάιντεν έδιωξαν τον σκύλο τους μακριά από τον Λευκό Οίκο

Τον δρόμο της απομάκρυνσης από το προεδρικό μέγαρο των ΗΠΑ πήρε ο σκύλος με το όνομα Διοικητής, επειδή τάραξε στις δαγκωματιές το προσωπικό ασφαλείας – διάλεγε πράκτορες για να τους επιτεθεί...
Protagon Team

Να που στην εποχή μας διαψεύδονται όλα τα δημοσιογραφικά κλισέ και γίνεται μεγάλη είδηση η μπαναλιτέ του σκύλου που δάγκωσε άνθρωπο! Οι «επαναστατικοί καιροί» δείχνουν τα δόντια τους, λοιπόν…

Το σκυλί της οικογένειας Μπάιντεν, ονόματι Κομάντερ (Διοικητής), μεταφέρθηκε εκτός Λευκού Οίκου ύστερα από ορισμένα επεισόδια με δαγκώματα, έγραψε το BBC, εννοώντας ότι ο Διοικητής ήταν αυτός που είχε φαγούρες στις γνάθους του και όχι κάποιος σεληνιασμένος από την πανσέληνο υπάλληλος της αμερικανικής διοίκησης.

Παρά ταύτα, η απομάκρυνση του νεαρού ζώου (είναι μόλις δύο ετών) δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη υπόθεση, αφού παίζει λίγο νουάρ στην ιστορία: «Ακόμη αποφασίζεται τι θα γίνει με τον γερμανικό ποιμενικό μας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Πρώτης Κυρίας Τζιλ Μπάιντεν».

Την περασμένη εβδομάδα ο Διοικητής δάγκωσε έναν ανοιχτομάτη πλην ανυποψίαστο πράκτορα μυστικής υπηρεσίας, ο οποίος χρειάστηκε άμεση ιατρική περίθαλψη. Και αυτή ήταν η ενδέκατη φορά που ο Διοικητής δάγκωνε φύλακα ή πράκτορα, είτε στο συγκρότημα του Λευκού Οίκου είτε στο οικογενειακό σπίτι των Μπάιντεν, στο Ντέλαγουερ.

Τεκμαίρεται, λοιπόν, ότι ο Διοικητής δεν πρέπει να χαίρεται και πολύ με το όνομα που του έδωσαν τα αφεντικά του, αφού επιτίθεται σε άτομα από το προσωπικό ασφαλείας. Διαλέγει με προσοχή τις επαγγελματικές ειδικότητες προτού επιτεθεί και δαγκώσει. (Ισως ο ιδρώτας των πρακτόρων είναι πολύ ξινός, ίσως ο σκύλος είναι αναρχικός – ποιος ξέρει;)

«Ο πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία νοιάζονται πολύ για την ασφάλεια όσων εργάζονται στον Λευκό Οίκο και όσων τους προστατεύουν καθημερινά» δήλωσε η εκπρόσωπος Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ. «Παραμένουν ευγνώμονες για την υπομονή και την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ο Διοικητής δεν βρίσκεται επί του παρόντος στον Λευκό Οίκο, ενώ αξιολογούνται τα επόμενα βήματα».

Η δήλωση του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε αφού προηγουμένως το CNN ανέφερε ότι ο σκύλος έχει εμπλακεί σε περισσότερα από 11 περιστατικά με δαγκώματα. Το αμερικανικό μέσο ανέφερε επίσης ότι ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων του σκύλου είναι υψηλότερος και ότι ένα από τα τραύματα που προξένησε χρειάστηκε φροντίδες νοσοκομειακού επιπέδου. (Με τόσο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ, ίσως και ο ιδρώτας των ρεπόρτερ να είναι πολύ ξινός τελικά…)

Κατά το παρελθόν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου είχε αποδώσει τη συμπεριφορά του σκύλου στο «άγχος που του δημιούργησε η αλλαγή κατοικίας». Την ίδια εποχή είχε ανακοινωθεί ότι ειδικοί εκπαιδευτές είχαν αναλάβει να διδάξουν σαβουάρ βιβρ στον Διοικητή. Το σκυλί είχε καταφθάσει στον Λευκό Οίκο κουταβάκι, το 2021.

Από πηγές που νομίμως αξιοποίησαν δεδομένα των μυστικών υπηρεσιών, συνέχισε το BBC, αντλήθηκαν στοιχεία για το παρελθόν του ζώου. Το σκυλί έβαλε στη θέση του έναν μυστικό πράκτορα στις 26 Οκτωβρίου 2022, όταν η Πρώτη Κυρία δεν κατάφερε να το συγκρατήσει. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το σκυλί είχε δαγκώσει και άλλον πράκτορα νωρίτερα, μάλιστα δύο φορές.

Τρίτος μυστικός πράκτορας ομολόγησε ότι στις παραπάνω επιθέσεις, στις οποίες ο ίδιος παρίστατο, η συγκεκριμένη παρέα ασφαλιτών αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ένα «ατσάλινο καρότσι» (του σουπερμάρκετ;) για να προστατευθεί από τα δόντια του σκύλου.

Ο Διοικητής είναι ένας από τους δύο γερμανικούς ποιμενικούς της οικογένειας Μπάιντεν. Ο Μέιτζορ, ο νεότερος από τους δύο, επίσης ενεπλάκη σε πολλά επεισόδια δαγκώματος με θύματα πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών. Το 2021 του δόθηκε πρόσθετη εκπαίδευση και τον έστειλαν να ζήσει μακριά από τον Λευκό Οίκο, παρέα με οικογενειακούς φίλους των Μπάιντεν.