Οι λέξεις έβγαιναν με δυσκολία από το στόμα της Μαρίας Σάκκαρη στην on-court συνέντευξή της, αμέσως μετά τον θρίαμβο της κορυφαίας ελληνίδας τενίστριας επί της Μπιάνκα Αντρεέσκου στον 4ο γύρο του Αμερικανικού Οπεν. Δεν έφταιγε μόνον η συγκίνηση, για τη φωνή της που έτρεμε. «Συγνώμη, δεν μπορώ να μιλήσω… Ηθελα τόσο πολύ να κερδίσω, και τα έδωσα όλα», εξήγησε.
«Μαρία, είναι και η μητέρα σου στις εξέδρες, παλιά πρωταθλήτρια του τένις. Θα ήθελες να της πεις κάτι;», τη ρώτησαν. Η Αγγελική Κανελλοπούλου βίωσε το ματς σαν ελληνίδα μάνα περισσότερο, με χειρονομίες και μορφασμούς που, στη διάρκεια της μετάδοσης, τράβηξαν αρκετές φορές την προσοχή του αμερικανού τηλεσκηνοθέτη. Βρισκόταν ακόμη εκεί, στο box, δακρυσμένη, περήφανη για τη δεύτερη πρόκριση της κόρης της σε προημιτελική φάση γκραν-σλαμ τουρνουά, μετά τη συμμετοχή της στον ημιτελικό του εφετινού Ρολάν Γκαρός.
Η Μαρία της έριξε μια «κλεφτή» ματιά και αποκρίθηκε, χαμογελώντας: «Είναι πρώην τενίστρια, όμως αγχώνεται πιο πολύ από οποιονδήποτε άλλον στο box. Οταν τη βλέπω, διαπιστώνω ότι δεν παρακολουθεί το παιχνίδι, αλλά κοιτάζει κάτω. Μάλλον, προσεύχεται για μένα. Είναι πολύ ωραίο που την έχω εδώ, μαζί με την αδελφή μου».
Η Αγγελική έχει κάθε λόγο να καμαρώνει την 26χρονη συνέχειά της (και) στα κορτ, που την ξεπέρασε. Η δική της κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στον 3ο γύρο του Ρολάν Γκαρός, το 1985. Είχε αποκλειστεί από την Κρις Εβερτ, η οποία, στο τέλος, κατέκτησε το τρόπαιο. Η Μαρία έχει, ήδη, φτάσει πολύ πιο μακριά.
Εγινε η πρώτη Ελληνίδα που κέρδισε μια θέση ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες αθλήτριες του Αμερικανικού Οπεν – στους προημιτελικούς θα αντιμετωπίσει, μεθαύριο, την Καρολίνα Πλίσκοβα από την Τσεχία, Νο 4 στον Κόσμο. Πριν από λίγους μήνες, στο Παρίσι, έφτασε «μια ανάσα» μακριά από τον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Και την προσεχή Δευτέρα θα βρίσκεται στο Νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης (αν όχι στο Νο 13), έχοντας ισοφαρίσει το σχετικό ρεκόρ που κατέχει η Λένα Δανιηλίδου από το 2003. Οταν άρχισε το τουρνουά, ήταν Νο 18. Μέχρι το τέλος της σεζόν μπορεί να έχει μπει στο top-10, ενώ θα αποχαιρετίσει το 2021, έχοντας εισπράξει περισσότερα από 1.000.000 ευρώ, μόνο από τις νίκες της στο tour.
Στο επιβλητικό «Αρθουρ Ας» της Νέας Υόρκης, η Σάκκαρη έγινε η πρώτη τενίστρια που κατάφερε να νικήσει την Αντρεέσκου στο Αμερικανικό Οπεν. Και, μάλιστα, με ανατροπή (6-7, 7-6, 6-3). Η μάχη της με την Καναδή (Νο 7 στον Κόσμο), που μετρούσε 10 διαδοχικές νίκες, διήρκεσε τρεις ώρες και 29 λεπτά. Για πρώτη φορά στα χρονικά του «Φλάσινγκ Μίντοους» ένας αγώνας ολοκληρώθηκε μετά τις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα (στις 02:13, για την ακρίβεια), και οι αμερικανοί διοργανωτές επικοινώνησαν αυτό το ρεκόρ στα social media, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους στο πρόσωπο της Μαρίας. Την έντυσαν ελληνίδα Θεά, σε φωτογραφία που «ανέβηκε» μετά το τέλος του αγώνα, και της αφιέρωσαν το ακόλουθο σχόλιο: «Η Μαρία Σάκκαρη είναι η νικήτρια σε μία αιώνια μάχη».
Στη συνέντευξη Τύπου, σεμνή όπως πάντα, η Μαρία περιέγραψε τα συναισθήματά της: «Ηταν ένα καταπληκτικό ματς. Ενιωσα ότι (η Μπιάνκα) ήταν καλύτερη από μένα στο δεύτερο σετ, όμως βρήκα τον τρόπο να ανατρέψω την κατάσταση. Από ένα σημείο κι έπειτα, ένιωσα πραγματικά γενναία. Παρέμεινα συγκεντρωμένη και πιστεύω ότι κέρδισα επειδή έπαιξα απλά. Είπα στον εαυτό μου: “Μαρία, αν θέλεις να κερδίσεις, πρέπει να πας και να το παλέψεις. Πάλεψε, κι ας κάνεις λάθη. Μην τα παρατήσεις, μείνε ήρεμη”. Επρεπε να φανώ γενναία, και αυτό έκανα στο τέλος. Δεν μπορείς να αφήσεις το ματς, επειδή η αντίπαλός σου είναι πιο τυχερή. Πρέπει να προσπαθείς συνέχεια».
Μίλησε και για τις δυσκολίες που βίωσε στην προετοιμασία της: «Σε κάποιες σκληρές προπονήσεις, έκλαιγα. Δεν μπορούσα να νιώσω τα σουτ μου, το τένις μου. Εχασα, για λίγο, την ταυτότητά μου και τον εαυτό μου. Βρήκα, όμως, τον τρόπο να επιστρέψω, με τη βοήθεια της ομάδας μου και του ψυχολόγου μου. Η γενναιότητα δεν είναι κάτι που, απλώς, το λες και το κάνεις. Είναι μία διαδικασία».
Ο δρόμος προς το βαρύτιμο τρόπαιο είναι, από ‘δω και πέρα, ακόμη πιο ανηφορικός για τη Μαρία. Η Πλίσκοβα, αντίπαλός της στους προημιτελικούς, εκτός από Νο 4 στον Κόσμο είναι και σε εξαιρετική φόρμα. Αν καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό το εμπόδιο, θα την περιμένει η Ασλεϊ Μπάρτι. Κι έπειτα, η Αρίνα Σαμπαλένκα. «Θηρία». Αλλά η Σάκκαρη έχει, ήδη, κάνει την υπέρβασή της στη Νέα Υόρκη. Και της αρκεί μια, ακόμη, νίκη για να γράψει ιστορία: να γίνει η πρώτη ελληνίδα τενίστρια που θα φτάσει στο Νο 13 της παγκόσμιας κατάταξης.