Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στην τηλεοπτική της εμφάνιστη στο Open το πρωί της Τετάρτης | YouTube/Οpen
Επικαιρότητα

Οι αρνητές του εμβολιασμού στα γηροκομεία επιμένουν – Τι θα γίνεται μετά την άδεια άνευ αποδοχών;

Συναγερμός σε γηροκομείο του Βόλου με τουλάχιστον εννέα κρούσματα, όπου 35 από τους συνολικά 55 εργαζόμενους αρνούνται να εμβολιαστούν προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες. Ποια η τύχη τους εφόσον επιμένουν και μετά τη λήξη της άδειας άνευ αποδοχών. Τι θα γίνει με τις εκκλησίες. Στη Βουλή θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι βουλευτές;
Protagon Team

Tην ώρα που μία ακόμη κατάσταση συναγερμού σε γηροκομείο της χώρας, συγκεκριμένα στον Βόλο, καταδεικνύει πόσο σημαντικός και εκ των ων ουκ άνευ είναι ο καθολικός και υποχρεωτικός εμβολιασμός του προσωπικού σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και γενικότερα τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για το τι θα γίνεται με τους εργαζομένους στις εν λόγω μονάδες που θα στυλώσουν τα πόδια αρνούμενοι να κάνουν το αυτονόητο, να εμβολιαστούν.

Εφόσον επιμείνουν στην άρνηση εμβολιασμού τους και μετά την υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών στην οποία θα μπαίνουν σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και εξειδικεύθηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο παρά να απολυθούν,  είπε στην τηλεόραση του Οpen η κυρία Μιχαηλίδου.

Αυτό, πρόσθεσε η υφυπουργός, θα συμβαίνει, όταν περάσει το περιθώριο ενός μήνα που θα δίνεται στους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια, για να εμβολιαστούν.

Κλείνουν οι κατασκηνώσεις

Οσον αφορά τις κατασκηνώσεις, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν όλες λόγω της συρροής κρουσμάτων. «Μελετούμε και το ενδεχόμενο να κλείσουμε κατασκηνώσεις. Αν δούμε αυξανόμενους ρυθμούς μπορεί να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και μέσα στον Αύγουστο», δήλωσε σχετικά.

Οπως αναγνώρισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, το ποσοστό εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές είναι πολύ χαμηλό: στις ιδιωτικές δομές γύρω στο 65% και στις δημόσιες δομές μόλις 43%.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Στις δημόσιες δομές όμως έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%. Οταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 Αυγούστυ δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του, τότε δεν μπορεί να προσέρχεται ο εργαζόμενος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων», επανέλαβε η υφυπουργός.

Αυτό σημαίνει, προσθεσε, ότι ο εργαζόμενος δεν πρέπει να παρέχει υπηρεσίες στη μονάδα και ο εργοδότης δεν οφείλει να καταβάλλει τον μισθό του.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, μετά τις 16 Αυγούστου ο εργοδότης θα πρέπει να μην επιτρέπει σε ανεμβολίαστο εργαζόμενο να προσέρχεται στη δομή και να εργάζεται, ενώ μπορεί επίσης να προβεί σε πρόσληψη άλλου εργαζόμενου με fast track διαδικασίες.

Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα, εξήγησε η Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι η αναστολή αυτή εργασίας άνευ αποδοχών να έχει ένα «ταβάνι»,  ενός μήνα, και μετά την παρέλευσή του να μπορεί να απολυθεί αυτός εργαζόμενος που επιμένει στην απόφασή του να μην εμβολιαστεί.

Σε διευκρινιστική της ανακοίνωση μετά τις πρωινές της δηλώσεις (δείτε το βίντεο πάνω),  η υφυπουργός σημείωσε πάντως πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ άδειας άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση.

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος. Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυρίας Μιχαηλίδου.

Το γηροκομείο στον Βόλο

Στα ανωτέρω απογοητευτικά ποσοστά, πάντως, ανήκουν και τα μέλη του προσωπικού γηροκομείου στον Βόλο, όπου ήδη έχουν καταγραφεί εννέα κρούσματα, πέντε τρόφιμοι και τέσσερις εργαζόμενοι.

Στο γηροκομείο φιλοξενούνται 100 ηλικιωμένοι και εργάζονται συνολικά 55  άτομα, εκ των οποίων 35 αρνούνται να εμβολιαστούν.

«Το πρόβλημά μας είναι η άρνηση του προσωπικού, καθώς 35 από τους 55 εργαζόμενους αρνούνται να εμβολιαστούν, δηλαδή το 65% του προσωπικού. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι αρνητές, διαφωνούν κάθετα», εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του γηροκομείου.

«Εχουμε κάνει ενημερωτικές ημερίδες με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, προσπαθήσαμε το Δ.Σ πολλές φορές να τους μιλήσουμε για να τους μεταπείσουμε, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Οι περισσότεροι επικαλούνται δικαιολογίες για λόγους υγείας ή επικείμενη εγκυμοσύνη, ενώ κάποιοι λένε ότι θα περιμένουν να δουν πώς θα πάει το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα αποφασίσουν τον Σεπτέμβριο (σ.σ. σε μία απάντηση που θυμίζει εν πολλοίς όσα έχει πει για τον δικό του εμβολιασμό ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης).

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του γηροκομείου, θα έπρεπε να έχει αποφασιστεί πολλούς μήνες νωρίτερα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση για τις 16 Αυγούστου. «Όταν υπηρετείς τον ηλικιωμένο, έχεις υποχρέωση να εμβολιαστείς. Δυστυχώς κι εγώ περίμενα να είναι πιο άμεσο και απαιτητό από την Πολιτεία. Έτσι όπως έγινε, οι μισοί περιμένουν να φύγουν με αναστολή και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις», επεσήμανε.

Στη σχετική απόφαση, τόνισε, υπάρχουν κενά και ασάφειες, που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

«Οι εμβολιασμένοι είναι πάλι τα κορόιδα», παρατήρησε χαρακτηριστικά. «Εκαναν το εμβόλιο και καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Είναι εκεί στην πρώτη γραμμή» και αναρωτήθηκε πώς θα λειτουργήσει το ίδρυμα, εάν βγουν σε αναστολή οι αρνητές.

«Εχει 30 νοσηλευτές ο Βόλος; Ή θα πάει κάποιος σε ένα γηροκομείο που έχει ήδη κρούσματα; Οπωσδήποτε πρέπει να βρεθούν χέρια, ακόμη και από τις τοπικές σχολές νοσηλευτικής», ήταν η επισήμανσή του για τη δύσκολη συνέχεια εξαιτίας της άρνησης κάποιων να κάνουν το αυτονόητο για τη προστασία της δημόσιας υγείας.

Τι θα ισχύσει στις εκκλησίες

«Ενας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιράκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (…) Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, που επίσης μίλησε για το θέμα στο Open.

«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα», παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ερώτηση μάλιστα που του έγινε για το τι θα γίνεται με όσους εκ των βουλευτών παραμένουν ανεμβολίαστοι, ο υπουργός δεν δίστασε να εφράσει την προσωπική του άποψη ότι δεν θα πρέπει να τους επιτρέπεται η είσοδος στη Βουλή.

Οσον αφορά τους ιερούς ναούς, απάντησε πως είναι θέμα της Εκκλησίας και αυτή -μετά την και την ανακοίνωση που εξέδωσε- θα το χειριστεί.

«Εχει γίνει η κουβέντα με την Εκκλησία και καλά κάνετε και με ρωτάτε. Η χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και η δήλωση του Μακαριωτάτου, ήταν εκπληκτικές. Η εκκλησία για άλλη μία φορά σε πάρα πολύ δύσκολη στιγμή, απευθυνόμενη σε έναν κόσμο που είναι δύσπιστος, έχει βγει μπροστά και κηρύσσει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.

«Γιατί δεν λέτε μόνο εμβολιασμένοι στην Εκκλησία», ήταν το επόμενο ερώτημα που του τέθηκε, με τον υπουργό να απαντά: «Όπως ακριβώς σας είπα για την Βουλή που έχει αυτεξούσιο και αποφασίζει μόνη της, το ίδιο θα πω και για την Εκκλησία. Ο ιερός ναός της Εκκλησίας δεν είναι όπως όλα τα άλλα κτίρια, έχει ξεχωριστούς κανόνες. Είναι το άσυλο των ανθρώπων που δεν ρωτάει ποτέ ποιος είναι, τι είναι, γιατί μπήκε. Για αυτό θα αφήσουμε την Εκκλησία μόνη της να κανονίσει».