Η Μέριλιν Μονρόε και η Τζέιν Ράσελ στη θρυλική ταινία του 1953 «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές» | Twentieth Century Fox
Επικαιρότητα

Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές-συμφωνούν πλέον και οι γενετιστές

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα γονίδια των ξανθών γυναικών είναι πιο δυνατά από αυτά των ξανθών ανδρών και ότι υπάρχει κάτι στα ανθρώπινα χρωμοσώματα που τις κάνει ακαταμάχητες
Protagon Team

Το είχε εξηγήσει καλύτερα απ’ όλους το σούπερ μόντελ Χάιντι Κλουμ, το πώς είναι να είσαι ξανθιά: «είναι σα να περπατάς διαρκώς με έναν προβολέα στο κεφάλι». Κι αν ακόμα κάτι τέτοιο θεωρείται κλισέ στις ημέρες μας, έρχεται πλέον και η επιστήμη της γενετικής για να το επιβεβαιώσει: οι άνδρες όντως προτιμούν τις ξανθές. Γιατί; Διότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Είναι θέμα γονιδίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, μία ομάδα ερευνητών από το King’s College του Λονδίνου κατέληξε σε πολλά νέα συμπεράσματα που σχετίζονται με το χρώμα των μαλλιών μας. Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από άνδρες και γυναίκες ευρωπαϊκής καταγωγής, οδηγήθηκαν στο ότι οι γυναίκες έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν με ξανθά μαλλιά απ’ ό,τι οι άνδρες.

Με άλλα λόγια, τα γονίδια των ξανθών γυναικών είναι πιο στιβαρά από τα αντίστοιχα ανδρικά. Και οι επιστήμονες βάλθηκαν να καταλάβουν το γιατί. Χρησιμοποιώντας το εύρημα περισσότερων από εκατό γονιδίων που παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του χρώματος των μαλλιών, αποπειράθηκαν να εντοπίσουν οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στα «ξανθά γονίδια» και σε εκείνα που παραδοσιακά ευθύνονται για την καλή ή την κακή υγεία των ανθρώπων.

Είπαν μάλιστα να το πάνε ακόμα πιο μακριά, αναζητώντας κάποια γενετική συσχέτιση ανάμεσα στην προδιάθεση του να γεννηθείς ξανθιά και στην προδιάθεση της θηλυκότητας. Οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι δεν βρήκαν κάτι τέτοιο, προκαλώντας ανάσες ανακούφισης σε καστανές, μελαχρινές και κοκκινομάλλες.

Επιμένουν ωστόσο, με βάση τα πορίσματά τους, ότι ανατρέχοντας την ιστορία της ανθρωπότητας, οι ξανθές ήταν πάντα η πρώτη επιλογή για ζευγάρωμα και κατ’ επέκταση, για αναπαραγωγή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική έκδοση «Nature Genetics» και ήδη θεωρείται πρωτοποριακή σε ό,τι έχει να κάνει με την αντίληψη του χρώματος των μαλλιών.

Προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα μέχρι πρότινος άγνωστα γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των μαλλιών, οι ερευνητές ανέλυσαν το DNA περίπου 300.000 ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής.

«Η δουλειά μας μας βοηθά να καταλάβουμε τι προκαλεί τη διαφοροποίηση στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων, καθώς παρατηρούμε πώς τα γονίδια αντιδρούν με το περιβάλλον, ακόμα και πώς αλληλεπιδρούν με κοινωνικούς παράγοντες, κατά τη διαδικασία της εξέλιξης» εξηγεί ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ που συμμετείχε στην έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα δηλώνει πολύ αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι σύντομα, όλα αυτά τα πορίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη σύλληψη εγκληματιών, χρησιμοποιώντας ευρήματα DNA.

Υπόσχεται επίσης, ότι όλα αυτά θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για την αποκωδικοποίηση και καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του δέρματος, του προστάτη και των ωοθηκών.

Η ίδια ομάδα είναι η πρώτη που έκανε σοβαρή έρευνα για το κατά πόσο οι ξανθές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν μητέρες. Οχι επειδή είναι πιο γόνιμες, αλλά επειδή είναι πιο θελκτικές στα μάτια του «άνδρα κυνηγού».

Κι αν όλες αυτές οι γενετικές ανησυχίες περί του χρώματος των μαλλιών σας φαίνονται σαν μια μόδα της εποχής, αλληλογραφία του Κάρολου Δαρβίνου που ήρθε στο φως το 2008, αποδεικνύει ότι ο μεγάλος φυσιοδίφης και θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, είχε ασχοληθεί στις μέρες του με το ίδιο ακριβώς ζήτημα: προσπαθούσε να εντοπίσει το κατά πόσο το χρώμα των μαλλιών μιας γυναίκας, τη διευκολύνει ή τη δυσκολεύει στο να βρει σύντροφο.

Οι δικές του ωστόσο έρευνες, είχαν ξεκινήσει από μία αντίθετη διαπίστωση, ότι δηλαδή ο πληθυσμός των ανθρώπων με σκουρόχρωμα μαλλιά αυξανόταν εκείνη την εποχή. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να προσπαθήσει να αποσπάσει ιατρικά αρχεία από νοσοκομείο του Μπρίστολ, προκειμένου να συγκρίνει τα στατιστικά μεταξύ των ανύπαντρων και των νυμφευμένων ασθενών.