Συνήθως τους γάμους διαλύει ένα τρίτο πρόσωπο. Σε αυτήν την περίπτωση, του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, είναι κωμικό, αλλά μοιάζει τον πολιτικό τους γάμο να τον διαλύει ένας Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, που έχει προαναγγείλει ότι δεν θα σεβαστεί την κομματική γραμμή, θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και έπειτα θα παραδώσει τη βουλευτική του έδρα, συναντήθηκε ιδιωτικώς με τον κ. Τσίπρα. Μολονότι υποτίθεται ότι υπάρχει εγκάρδια συνεννόηση του κ. Καμμένου με τον Πρωθυπουργό να μην του πάρει τους βουλευτές, ούτε να φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές όσους ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η επίσκεψη του κ. Παπαχριστόπουλου στο Μαξίμου ακυρώνει την όποια συνεννόηση.
Ο συγκεκριμένος βουλευτής των ΑΝΕΛ, ένας από τους επτά που έχουν απομείνει στο κόμμα, παραδέχτηκε ότι συνάντησε τον κ. Τσίπρα, απλώς δεν ήταν μυστική η συνάντηση. «Είχε κόσμο, τον είδα, έχουμε μια καλή σχέση. Ήταν μια ευκαιρία να τον δω, λειτουργεί πολύ θετικά για την χώρα. Δεν το έχω κρύψει, τρέφω πολύ μεγάλη εκτίμηση στον Πρωθυπουργό» είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6».
«Πήγα, όπως και πολλοί άλλοι βουλευτές, να ευχηθώ καλή χρονιά στον Πρωθυπουργό. Αν είναι δυνατόν. Αν ήθελα να κάνω μυστικό ραντεβού θα πήγαινα παραμονή Πρωτοχρονιάς με τριάντα ανθρώπους, αστυνομικούς, συνεργάτες κλπ μπροστά;» είχε δηλώσει αρχικά, το βράδυ της Κυριακής, στο iefimerida.gr.
Παραδέχτηκε επίσης ότι δεν είχε ενημερώσει τον κ. Καμμένο. «Να ενημερώσω ότι πάω να πω χρόνια πολλά στον Πρωθυπουργό; Αν είναι δυνατόν…»
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζεται πλέον έξαλλος. Οχι μόνο με τον κ. Παπαχριστόπουλο, τον οποίο έχει προφανώς ξεγράψει (ο ίδιος λέει ότι αφού παραδώσει την έδρα θα είναι ένας απλός πολίτης που δεν θα δεσμεύεται από την όποια συμφωνία του κ. Καμμένου με τον κ. Τσίπρα) αλλά και με την ομάδα Μαξίμου που θεωρεί ότι πλέον τον υπονομεύει ανοιχτά, βοηθώντας στη διάλυση του ευρισκόμενου σε δημοσκοπική κατάρρευση κόμματός του.
Οι «μεταγραφές» στον ΣΥΡΙΖΑ
Η αποκάλυψη για το ραντεβού για «ευχές» του κ. Παπαχριστόπουλου στο Μαξίμου συνέπεσε με τη δήλωση του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά το Σάββατο ότι ο «ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δε θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του» (εδώ). Κοντολογίς ο κ. Κοτζιάς είπε δημοσίως κάτι που έως τώρα ο κ. Καμμένος ήλπιζε να μην είναι αλήθεια.
Ακολούθησαν τα ρεπορτάζ στις κυριακάτικες εφημερίδες που προσμέτρησαν στους προς μεταγραφή την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά καθώς και τον υφ. Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι αυτός που βάσει σειράς θα καταλάβει την έδρα του κ. Παπαχριστόπουλου. Υπήρξε ρεπορτάζ που ανέφερε ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει ήδη κλείσει να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών, ο κ. Κουίκ σε έναν από τους άλλους δύο Τομείς και η κυρία Κουντουρά στην Α’ Αθηνών –δεν θεωρήθηκε τυχαίο ότι στην Κουμουνδούρου την είχαν «μετρήσει» σε μυστικές δημοσκοπήσεις και για υποψήφια δήμαρχο.
Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Καμμένος μοιάζει να μένει χωρίς κόμμα. Στην προαναγγελθείσα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπή των ΑΝΕΛ για την Τετάρτη είναι απορίας άξιον αν θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, διότι αν χρειαστεί να υπάρξουν διαγραφές τότε ο υπουργός Αμυνας μένει με λιγότερους από πέντε βουλευτές και άρα χωρίς ΚΟ. Στους Παπαχριστόπουλο και Κουντουρά ενδέχεται να προστεθεί και ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος έχει αρνηθεί τόσο καιρό να τοποθετηθεί δημοσίως κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Καμμένος θα πρέπει να το ζυγίσει: θα το παίξει σκληρός προχωρώντας σε διαγραφές και με κίνδυνο να μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα ή θα το καταπιεί περιμένοντας μια κίνηση αποκλιμάκωσης και από την πλευρά της Κουμουνδούρου;
Διότι το ζήτημα τώρα πια είναι η σχέση του κ. Καμμένου με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπήρξαν αδελφοί εν όπλοις και ο ένας στήριξε σε κάθε περίπτωση τον άλλον (ακόμα και σε κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως η υπόθεση με την πώληση των βλημάτων στους Σαουδάραβες ή τις μπιλιές του υπουργού Αμυνας στο Λονδίνο).
Το γυαλί όμως, λένε οι παρατηρητές, έχει ραγίσει. Ο κ. Καμμένος, που όλο το Σαββατοκύριακο μιλούσε για αποστασία, χρεώνει δύο «φάουλ» προσωπικά στον κ. Τσίπρα.
Το πρώτο –επουσιώδες αλλά ικανό να κάνει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να χάσει την ψυχραιμία του και να εξαπολύσει μια σειρά από tweets– ήταν το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν του είχε πει ότι είχε συναντήσει τον κ. Παπαχριστόπουλο.
Το δεύτερο πιο σοβαρό: ότι ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να φέρει πιο γρήγορα τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή, πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο, ορόσημο το οποίο είχε συμφωνήσει με τον κ. Καμμένο, γεγονός που εξωθεί τον τελευταίο σε πιο άμεση παραίτηση από το αγαπημένο του Πεντάγωνο.
Συνομιλητές του κ. Καμμένου διεμήνυσαν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει αποφασίσει να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
Ακόμη και αν αυτό είναι αλήθεια όμως και δεν πρόκειται για έναν ακόμη λεονταρισμό, δεν είναι σαφές ότι θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα. Ο κ. Παπαχριστόπουλος ήταν ξεκάθαρος το πρωί της Δευτέρας: «Δεν θα συνεργήσω να πέσει αυτή η κυβέρνηση», είπε και έχει εξηγήσει μάλιστα ότι αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης (ή πρότασης μομφής) θα παραμείνει βουλευτής για λίγες ημέρες ώστε να βοηθήσει να μην πέσει ο κ. Τσίπρας. Το ίδιο, λέγεται, ότι θα πράξουν και η κυρία Κουντουρά καθώς και η υφ. Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, την οποία επίσης κάποιοι εμφανίζουν ως υποψήφια στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ο δε Κώστας Ζουράρις έχει πει ότι δεν στηρίζει τις Πρέσπες αλλά και ότι δεν προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση.
Τι θα κάνει ο κ. Καμμένος; Ολα θα κριθούν από τα προσωπικά μηνύματα -και όχι αυτά που αναρτά δημοσίως- που αντάλλαξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο με τον Πρωθυπουργό.