Ολη η ευρωασιατική «κομπανία» ανέβηκε στη σκηνή της 9ης Μαΐου: επτά ηγέτες πρώην σοβιετικών χωρών πλαισίωσαν τον Πούτιν στις εορταστικές εκδηλώσεις | Sputnik/Alexei Maishev/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Οι Ανατολίτες πήγαν στη φιέστα, όχι όμως από αγάπη για τον Πούτιν

Οι ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ασίας που βρέθηκαν στην Κόκκινη Πλατεία για την εθνική γιορτή της Ρωσίας δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τη θέση τους για χατίρι του Κρεμλίνου. Κρατούν ισορροπίες για να κρατήσουν τα καθεστώτα τους
Protagon Team

Σχόλια πάνω σε μια φωτογραφία από τις μοσχοβίτικες εκδηλώσεις για τη ρωσική εθνική εορτή της 9ης Μαΐου έκανε η Corriere della Sera, αποδελτιώνοντας συγχρόνως και άλλα σχετικά δημοσιεύματα. Η φωτογραφία δείχνει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και δίπλα του επτά ηγέτες από πρώην σοβιετικές χώρες της ευρωασιατικής περιοχής. Ολοι τους κρατούν από ένα ματσάκι κόκκινα γαρίφαλα και οδεύουν προς κατάθεσή τους στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Πέραν του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο (δεύτερος από αριστερά), ο οποίος βέβαια είναι Ευρωπαίος, διακρίνονται οι Καυκάσιοι και Ασιάτες (από αριστερά προς τα δεξιά): Νικόλ Πασινιάν, πρωθυπουργός της Αρμενίας, Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ, πρόεδρος του Καζακστάν, Σαντίρ Τζαπάροφ, πρόεδρος της Κιργιζίας, Εμομαλί Ραχμόν, πρόεδρος του Τατζικιστάν, Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, πρόεδρος του Τουρκμενιστάν, και Σαβκάτ Μιρζιγιάγιεφ, πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν. Ολοι τους πλαισιώνουν τον Πούτιν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες εκείνες που διευκολύνουν τη Ρωσία να παρακάμπτει τις κυρώσεις, έγραψαν οι Ιταλοί. Θύμισαν και το πρόσφατο διερευνητικό ταξίδι στην Ανατολή (Τουρκία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν) του απεσταλμένου των Βρυξελλών Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν – πήγε εκεί για να διαπιστώσει την έκταση της παράκαμψης των κυρώσεων. Βέβαια, η απόφαση είναι δύσκολη για την Κομισιόν, αφού οι νέες κυρώσεις αναγκαστικά θα αφορούν την Τουρκία και την Κίνα – κάτι ασύμφορο από όποια πλευρά και αν εξεταστεί, αφού η μεν Τουρκία «συγκρατεί» σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της, η δε Κίνα είναι απαραίτητη για τις μπίζνες της ΕΕ.

Η προοπτική να υποστούν ευρωπαϊκές κυρώσεις οι χώρες τους δεν τάραξε και πολύ τους ηγέτες της Κεντρικής Ασίας, έγραψε η Corriere περιτρέχοντας τις φωτογραφίες από τη Μόσχα. Ολοι οι ασιάτες ηγέτες, και ο Λουκασένκο οπωσδήποτε, χειροκρότησαν τα στρατιωτικά τμήματα που παρήλασαν, αν και οι Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η καθυστερημένη ανακοίνωση της συμμετοχής τους στη φιέστα ενδέχεται να δείχνει την απροθυμία τους να υποστηρίξουν δημοσίως τον πόλεμο. Εξυπακούεται ότι το Κρεμλίνο τους κάλεσε για αυτόν ακριβώς τον λόγο: «Ο Πούτιν ήθελε να κάνει επίδειξη της διαρκούς επιρροής του στην ευρασιατική περιοχή».

Οι Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι λόγω της φύσεως των πολιτευμάτων σε αυτά τα κράτη-καθεστώτα, η εσωτερική σταθερότητα είναι η μέγιστη προτεραιότητα για τις ηγεσίες τους. Και πάλι, η εκτίμηση των Δυτικών είναι ότι οι Ανατολίτες απεύχονται τη συμμετοχή τους σε ευρύτερες καταστάσεις που προκαλούν αστάθεια και κλυδωνισμούς. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, μάλλον επιθυμούν ρεαλισμό και διατήρηση των ισορροπιών, χωρίς όμως να διακινδυνεύσουν οι ίδιοι. Συνάγεται, λοιπόν, ότι η παρουσία των ηγετών των χωρών της Κεντρικής Ασίας στην εξέδρα των επισήμων της Κόκκινης Πλατείας δεν σημαίνει αγάπη προς τη Ρωσία και προς τον Πούτιν, αλλά μάλλον φόβο.

Η Κομισιόν και το Κίεβο ενοχλήθηκαν από την παρουσία των «7» στη Μόσχα, «όμως οι φωτογραφίες δεν είναι πάντα πιστή απεικόνιση της πραγματικότητας». Κλείνοντας το σημείωμά της η Corriere υπαινίχθηκε ότι η διπλωματία μπορεί να γεννήσει καλύτερα αποτελέσματα από την τιμωρία: «Αν το ραβδί των κυρώσεων στοχεύει στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, ίσως αποτύχει και προκαλέσει περαιτέρω απίσχναση κάθε συμπάθειας προς την ΕΕ. Το καρότο της οικονομικής και διπλωματικής φιλίας μπορεί να φέρει πιο διαρκή αποτελέσματα, ωστόσο μακροπρόθεσμα» έγραψε.

Αυτό το τελευταίο απόσπασμα της Corriere σχολιάζει ασφαλώς τις δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Κίεβο: η γερμανίδα πολιτικός «υποσχέθηκε» στους εκεί συνομιλητές της ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα χτυπήσει με κυρώσεις όσες χώρες παρακάμπτουν τις κυρώσεις, προς όφελος τη Ρωσίας». Δύσκολο δίλημμα.