Οι αλεπούδες ζούσαν συντροφικά με τους ανθρώπους στη Νότια Αμερική παίρνοντας τον ρόλο των σκύλων που δεν υπήρχαν εκεί | Shutterstock
Επικαιρότητα

Οι αλεπούδες ήταν κάποτε οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου

Νέα ευρήματα στην Παταγονία έρχονται να συμπληρώσουν τα κενά σε ένα παζλ που είχε δημιουργηθεί για τις σχέσεις των αλεπούδων με τους κυνηγούς τροφοσυλλέκτες της Νότιας Αμερικής. Οπως φαίνεται, οι αλεπούδες, ελλείψει της ύπαρξης σκύλων σε διάφορες περιοχές, είχαν μετατραπεί στα κατοικίδια των τοπικών κοινοτήτων
Protagon Team

Οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες στη σημερινή Παταγονία της Αργεντινής, είχαν αλεπούδες ως κατοικίδια πριν από την άφιξη των εξημερωμένων σκύλων εδώ και περίπου 500 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η ιστοσελίδα Live Science, σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτών των κοινοτήτων ήταν τόσο στενά συνδεδεμένοι με τις αλεπούδες τους που θάβονταν ακόμη και μαζί τους.

Και ενώ είχε προταθεί προηγουμένως ότι τα σύγχρονα σκυλιά στην συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα μείγμα αλεπούδων και σκύλων, αυτό μάλλον δεν ισχύει – αντίθετα, φαίνεται ότι οι αλεπούδες εξαφανίστηκαν εντελώς.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Royal Society Open Science» περιγράφει την εξέταση ενός τάφου στην τοποθεσία Cañada Seca 210 χιλιόμετρα νότια της πόλης Μεντόζα στη δυτική πλευρά της Αργεντινής.

Στη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πλήθος ευρημάτων τις τελευταίες δεκαετίες που υποδεικνύουν την παρουσία εκεί κοινοτήτων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών τουλάχιστον πριν από 1,500 χρόνια.

Σε έναν ανθρώπινο τάφο εντοπίστηκε ο σκελετός του εξαφανισμένου σήμερα είδους αλεπούς Dusicyon avus, που συνδέεται συγγενικά με την αλεπού ή τον λύκο των Νήσων Φόκλαντ (Dusicyon australis), που εξαφανίστηκε τον 19ο αιώνα. Η εξαφάνιση του είδους Dusicyon avus οριοθετείται πριν από αρκετές εκατοντάδες έτη.

«Η αλεπού φαίνεται ότι θάφτηκε σκόπιμα δίπλα στο νεκρό και πιθανότατα είχε κάποιο είδος βαθιάς σχέσης με την κοινωνία των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και αυτό το άτομο ειδικότερα», λέει η Οφηλία Λεμπρασέρ, ζωοαρχαιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Εξειδικευμένες αναλύσεις DNA που έγιναν στην αλεπού έδειξαν ότι έτρωγε το ίδιο φαγητό με αυτό των ανθρώπων με τους οποίους ζούσε δείχνοντας ότι ήταν αναπόσπαστο μέλος της κοινότητας.

Πλήθος ευρημάτων σε διάφορες περιοχές από την Αργεντινή μέχρι το Περού είχαν υποδείξει μια σχέση ανθρώπων και αλεπούδων η οποία όμως είχε αναχθεί από τους ειδικούς σε πιο συμβολικό επίπεδο και όχι σε μια σχέση κοινής διαβίωσης.

Οι σκύλοι

Σύμφωνα με την Λεμπρασέρ οι σκύλοι έκαναν την εμφάνιση τους στη Νότια Αμερική πριν από περίπου τέσσερις χιλιάδες χρόνια αλλά η εξάπλωση τους σταμάτησε πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια και δεν έφτασαν ποτέ στην Παταγονία. Τα πρώτα ευρήματα παρουσίας σκύλων στην επίμαχη περιοχή είναι από τον 16ο αιώνα μ.Χ. όταν ορισμένες κοινωνίες αυτοχθόνων άρχισαν να εκτρέφουν σκύλους ευρωπαϊκής καταγωγής.

Μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι οι σημερινοί σκύλοι της Παταγονίας αποτελούν ένα υβρίδιο σκύλων και αλεπούδων αλλά τα νέα ευρήματα καταρρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο. Η ανάλυση DNA της αλεπούς Cañada Seca έδειξε ότι οι περισσότεροι απόγονοί της με σκύλους θα ήταν στείροι.

Αντί να απορροφηθεί από τον πληθυσμό των σκύλων, φαίνεται ότι η αλεπού Dusicyon avus εξαφανίστηκε από τις κλιματικές αλλαγές καθώς οι βιότοποι της καταλήφθηκαν από τον άνθρωπο, κάτι που συνέβη την εποχή της άφιξης ευρωπαϊκών σκύλων στην περιοχή, λένε οι ερευνητές.