Οι μεταναστευτικές διαδρομές των αετών που περνούν πάνω από την Ουκρανία έχουν αλλάξει για να αποφύγουν περιοχές που επηρεάζονται από τη σύγκρουση, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Τα δεδομένα GPS έχουν αποκαλύψει ότι οι μεγαλύτεροι αετοί όχι μόνο έκαναν μεγάλες παρακάμψεις μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά περιόρισαν και τις στάσεις που θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες για να ξεκουραστούν ή απέφυγαν να τις κάνουν εντελώς, σύμφωνα με την έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύει ο Guardian.
Το αποτέλεσμα, λέει η ομάδα των ερευνητών, είναι ότι τα ευάλωτα αρπακτικά χρειάζονται πλέον περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους και πιθανότατα ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια για να φτάσουν εκεί.
«Είναι κάπως σαν να τρέχεις έναν μαραθώνιο αλλά δεν μπορείς να σταματήσεις για να πιεις νερό. Και στο τέλος, κάποιος σου ζητά να τρέξεις επιπλέον 15 χιλιόμετρα», είπε στον Guardian ο Τσάρλι Ράσελ από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, συν-συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να καθυστερήσει την αναπαραγωγή, καθώς οι αετοί θα χρειαστούν πιθανόν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν και αυτό θα επηρεάσει τις πιθανότητες επιβίωσης των αυγών και των νεοσσών.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology και σε αυτήν ο Ράσελ και οι συνεργάτες του ανέφεραν ότι ανέλυσαν τις μεταναστευτικές διαδρομές που ακολούθησαν 19 μεγαλύτεροι αετοί, καθώς πετούσαν μέσω της Ουκρανίας στους τόπους αναπαραγωγής τους, στη νότια Λευκορωσία, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ενώ τα θηλυκά ταξιδεύουν από περιοχές διαχείμασης στην Ελλάδα, τα αρσενικά ταξιδεύουν από τοποθεσίες στην ανατολική Αφρική.
Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα μονοπάτια με 65 μεταναστεύσεις που καταγράφηκαν από 20 πουλιά το 2018-21.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αετοί ταξίδεψαν επιπλέον 85 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο μετά την εισβολή. Ο Ράσελ είπε ότι ένας αετός πρόσθεσε επιπλέον 220 χιλιόμετρα στη διαδρομή του.
Το ταξίδι διήρκεσε, κατά μέσο όρο, 55 ώρες περισσότερο μετά την έναρξη της σύγκρουσης, με τα αρσενικά να έχουν χαμηλότερη ταχύτητα πτήσης από ό,τι πριν ξεκινήσει η σύγκρουση.
Και ενώ 90% των αετών έκαναν ενδιάμεσες στάσεις στην Ουκρανία πριν από τη σύγκρουση, μόνο 32% το έκαναν μετά την εισβολή, αποφεύγοντας εντελώς ορισμένες τοποθεσίες.
Η ομάδα επεσήμανε ότι οι μεγαλύτερες αποκλίσεις από τις συνηθισμένες διαδρομές σημειώθηκαν εκεί όπου η στρατιωτική δραστηριότητα είναι πιο έντονη. Ωστόσο, είπε ο Ράσελ, ο βαθμός στον οποίο φαινόταν να έχουν επηρεαστεί οι αετοί ποικίλλει.
Πράγματι, ενώ ένας αετός, με το παρατσούκλι Μπόροβετς, συνέχισε να πετά μέσω Κιέβου παρά τις έντονες μάχες πέριξ της πόλης, ένας άλλος –γνωστός ως Ντενίσα– άλλαξε τη διαδρομή του αφού πέταξε σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από εκρήξεις και μάχες γύρω από τα περίχωρα της πόλης.
Ο Ράσελ είπε ότι οι παρακάμψεις αποφασίστηκαν εν πτήσει, ως άμεση απόκριση σε σποραδικά γεγονότα. «Τα πουλιά δεν βλέπουν τις ειδήσεις κάθε πρωί για να καταλάβουν πού πρέπει ή πού δεν πρέπει να πετάξουν στις μεταναστεύσεις τους», πρόσθεσε.
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, αλλά είναι σημαντικό να κατανοούμε τις πιέσεις σε αυτούς τους πληθυσμούς, έτσι ώστε μετά τη σύγκρουση να μπορούμε να βοηθήσουμε μεγαλύτερους πληθυσμούς κηλιδωτών αετών να ανακάμψουν, όπως και τα οικοσυστήματα στο σύνολό τους», κατέληξε ο Ράσελ.
Ο δρ Τζος Μίλμπερν, φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο Loughborough του οποίου η έρευνα εστιάζεται σε ηθικά ερωτήματα σχετικά με τα ζώα και τον πόλεμο, είπε ότι η μελέτη ήρθε να προσθέσει σε όσα είναι ήδη γνωστά για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στα εξημερωμένα και στα αιχμάλωτα άγρια ζώα της Ουκρανίας.
«Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άγρια ζώα μπορούν να επωφεληθούν από τις ανθρώπινες συγκρούσεις», είπε. «Αλλά τα ευρήματα αυτής της μελέτης απηχούν αυτό που γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες, που επικεντρώθηκαν σε άλλες εμπόλεμες ζώνες: ο πόλεμος έχει συντριπτικά αρνητικό αντίκτυπο στα άγρια ζώα».