Από την on stage αντιπαράθεση Κασσελάκη - Γεροβασίλη στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα είχαν συγκρουστεί ξανά | In Time News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Κασσελάκης και «87» αλληλοκατηγορούνται για τον «εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ανοιχτό πόλεμο η ηγεσία με τη «φρουρά Τσίπρα» (αλλά όχι με τον Παύλο Πολάκη). Τα αντίπαλα στρατόπεδα μετρούν δυνάμεις με το βλέμμα στην Κεντρική Επιτροπή, σε λίγες ημέρες, και στο συνέδριο του Οκτωβρίου
Protagon Team

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε την Παρασκευή ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μοιάζει να προμηνύει μια νέα διάσπαση για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – αν όχι και το τέλος του πολιτικού φορέα υπό τη σημερινή του μορφή.

Η κόντρα ανάμεσα στην ηγεσία και την εσωκομματική αντιπολίτευση που συσπειρώνεται γύρω από συνομιλητές και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, την ομάδα των «87», έχει άλλωστε όλα τα χαρακτηριστικά της περιόδου λίγο πριν από τη ρήξη τον χειμώνα του 2023, όταν πλήθος στελεχών αποχώρησε και ίδρυσε τη Νέα Αριστερά: αλληλοκατηγορίες, άλλοτε υπό τη μορφή πολιτικών κειμένων και άλλοτε υπό τη μορφή διαρροών, περίσσεια ρητορική περί «εσωτερικού εχθρού» και παρασκηνιακές διεργασίες ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων στα κομματικά όργανα.

Στο τελευταίο «επεισόδιο» της σφοδρής εσωκομματικής σύγκρουσης, οι «87» επιφύλαξαν μια ιδιαίτερα σκληρή απάντηση στον Στέφανο Κασσελάκη, επιστρέφοντάς του τα περί σχεδίου να «εξευτελίσουν» την παράταξη.

Οπως τόνισε εκ μέρους τους ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος «τον ΣΥΡΙΖΑ τον εξευτελίζει καθημερινά ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τρέφεται με το να κατασκευάζει εσωτερικούς εχθρούς».

«Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο, στην απόκρυψη οικονομικών στοιχείων και στον λαϊκισμό. Μπορεί να συνεχίσει να μαλώνει μόνος του» τόνισε το στέλεχος που πρόσκειται στους «αντικασσελακικούς» ενώ εν είδει υστερόγραφου πρόσθεσε ότι «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος».

Η σκληρή γλώσσα της δήλωσης αυτής –που αρχικά έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία ως τοποθέτηση ολόκληρης της τάσης–, οι σοβαρές κατηγορίες που διατυπώνονται, όπως για τα οικονομικά του κόμματος, και η προτροπή στον πρόεδρο «να συνεχίσει να μαλώνει μόνος του», ερμηνεύτηκαν από πολλούς ως προαναγγελία αποχώρησης.

Οι εκπρόσωποι των «87» στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δηλαδή οι Ολγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου, είχαν διατυπώσει αναλυτικά τις ενστάσεις τους για αποφάσεις και κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και στη θυελλώδη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου την Πέμπτη, ενώ έδειξαν τις διαθέσεις τους αποχωρώντας από αυτήν πριν την ολοκλήρωσή της και χωρίς να ψηφίσουν επί της Πολιτικής Απόφασης.

Επέκριναν, ανάμεσα σε άλλα, την εισήγηση της πλειοψηφίας σχετικά με τα κομματικά ΜΜΕ, όσο και τις «διαιρετικές πρωτοβουλίες» για την είσοδο του προέδρου στη Βουλή (περισσότερα εδώ).

Αμέσως μετά ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους –αλλά όχι στον Παύλο Πολάκη, που και εκείνος τον αμφισβήτησε!– με μια μακροσκελή ανάρτηση στην οποία χαρακτήρισε τη στάση τους «λυπηρή και σίγουρα κατώτερη των περιστάσεων». Τους κάλεσε, δε, «αν θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια».

Οι «πρώην προεδρικοί» είχαν σχολιάσει αυτή την εμπρηστική δήλωση με μία ανώνυμη διαρροή το πρωί της Παρασκευής:

«Τις προσβολές του Στέφανου Κασσελάκη τις αφήνουμε στην κρίση των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, του συνόλου του προοδευτικού κόσμου της χώρας και του ελληνικού λαού. Αλλωστε αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, μέσω βραδινών αναρτήσεων ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, στην συνεδρίαση της ΠΓ, που ειπώθηκαν τα πάντα, δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι.

»Η εσωστρέφεια που προκαλείται συνεχώς και η ανεπάρκεια έχουν δείξει ήδη τα αποτελέσματα τους».

Ακολούθησε νέα, εξίσου πολωτική ανάρτηση από τον Στέφανο Κασσελάκη, αργότερα την ίδια ημέρα.

Δίνοντας την εντύπωση ότι… σπρώχνει τους «87» στην πόρτα της εξόδου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγραψε πως «υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο» από τους «87» με στόχο τον «καθημερινό εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς» στο κόμμα.

Κατηγόρησε επίσης τα στελέχη της ομάδας αυτής ότι στοχεύουν στη ρευστοποίηση του κόμματος «σε μια νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη Διαπλοκή» και πρόσθεσε ότι δεν θα τους επιτρέψει «να καίνε τις ελπίδες» του χώρου «επί δύο μήνες ως το συνέδριο» απλώς για να αποχωρήσουν τότε «αφήνοντας αποκαΐδια» πίσω τους.

Η πλευρά των στελεχών που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα δεν άφησε αναπάντηση τη μομφή αυτή, όπως ήταν φυσικό, ενώ δεν αναμενόταν να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια ούτε μέχρι το επόμενο «επεισόδιο» αυτού του κακού σήριαλ που ήδη κρατάει πολλούς μήνες.

Το ερώτημα που αιωρείτο το βράδυ της Παρασκευής ήταν πότε και με ποιον τρόπο ακριβώς οι «87» θα κάνουν το επόμενο βήμα, είτε αυτό αφορά σε αίτημα για προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες είτε σε επισημοποίηση της ρήξης, με την αποχώρησή τους. Το γεγονός ότι οι πρώτες απαντήσεις τους είχαν τη μορφή ανώνυμων διαρροών ή δηλώσεων μεμονωμένων στελεχών συνεπάγεται, ενδεχομένως, ότι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της τάσης συνεχίζονταν.

Σημαντικοί «σταθμοί» στον εξελισσόμενο εμφύλιο αναμενόταν να αποτελέσουν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου και το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο. Στο μεσοδιάστημα το κάθε στρατόπεδο ζυγίζει τις εξελίξεις –όπως το αν θα κατατεθεί υποψηφιότητα Πολάκη για την αρχηγία– και μετράει δυνάμεις…