Αποκλίνουσες επιδιώξεις και αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της 20ης Δεκεμβρίου μαρτυρούν τη ρευστότητα, αλλά και τις εύθραυστες ισορροπίες, που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ΝΔ λίγες μόλις ώρες πριν από τις εκλογές. Σε μία εκλογική αναμέτρηση, που ετεροκαθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο απαντά σε αυτές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Λεωφόρο Συγγρού αναζητούν εναγωνίως τον στρατηγικό τους προσανατολισμό και κατ’ επέκταση το μονοπάτι προς την πολιτική ηγεμονία του χώρου, το οποίο βεβαίως για την ώρα μοιάζει σε μεγάλο βαθμό ναρκοθετημένο.
Οι βουλές του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή αλλά και οι δυναμικές παρεμβάσεις του επίσης πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, επενήργησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις τοποθετήσεις των 4 υποψηφίων. Είναι φανερό ότι τα μεγάλα τζάκια του κόμματος ασκούν ακόμη ισχυρότατη επιρροή στα τεκταινόμενα στο κόμμα και πως έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για ίδιους λόγους όχι μόνον για την πορεία της ΝΔ αλλά και πως αυτή θα επιδράσει στη γενικότερη πορεία της χώρας. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι πως οι εκ διαμέτρου τοποθετήσεις και εκτιμήσεις των δύο πρώην πιστοποιούν ότι το πολιτικό χάσμα μεταξύ της αμιγώς δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και των πιο φιλελεύθερων κεντρώων βαθαίνει σε τέτοιο βαθμό, που καθίσταται εξαιρετικά αμφίβολο εάν το κόμμα θα παραμείνει ενωμένο την επομένη της εσωκομματικής εκλογής.
Κεντρική θέση στην εσωτερική διαλεκτική της ΝΔ έχουν αποκτήσει και οι αιχμές από υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά αλλά και τους τρεις υποψηφίους, Απόστολο Τζιτζικώστα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη περί υπόγειων σχέσεων του κ. Καραμανλή και του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, στο απυρόβλητο δεν μένει ούτε ο ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος στοχοποιήθηκε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τόνισε ότι ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε τις ημέρες του Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο τότε Υπουργός Εσωτερικών απέτυχε να ανασχέσει τη δράση των αναρχικών στα εκτεταμένα επεισόδια για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Καθόλου τυχαίες δεν είναι, εξάλλου, και οι τοποθετήσεις των κυρίων Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη ότι η υποψηφιότητα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη «πριμοδοτείται» από το Μέγαρο Μαξίμου, ως ένα πρόσωπο, που είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθιστώντας τη ΝΔ ουραγό του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια ώρα, ο επί σειρά ετών εξ απορρήτων του κυρίου Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσσόπουλος, δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM ότι υπήρξαν «μια δυο επικοινωνίες» του κυρίου Καραμανλή με τον κύριο Τσίπρα. Αργότερα, στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, επέμεναν πως ο Κώστας Καραμανλής «παρεμβαίνει ακόμη και με απευθείας επικοινωνίες όταν κρίνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα». Δικαιολογούν την τηλεφωνική επικοινωνία Καραμανλή – Τσίπρα την παραμονή της σύναψης της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο τονίζοντας ότι «αυτό που θέλησε να κάνει τότε ήταν να λειτουργήσει ο λόγος του ως αντίβαρο προς τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- όπως αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη- που εισηγούνταν ακόμη και ρήξη με την Ευρώπη».
Η εκρηκτική, κατάσταση, που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ, αποτυπώνεται και στη διαίρεση των γαλάζιων βουλευτών στον απόηχο της συζήτησης για το σύμφωνο συμβίωσης. Ο «νέος διχασμός» πυροδοτήθηκε από τις τοποθετήσεις των τεσσάρων υποψηφίων με τους Βαγγέλη Μειμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να τάσσονται υπέρ της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας και τους Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη να διαφωνούν. Αυτό ακριβώς το ρήγμα υποχρέωσε και τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, Γιάννη Πλακιωτάκη, να ανακρούσει πρύμναν και να μετατοπιστεί από την αρχική θέση του «ναι» στη μετέπειτα επιφυλακτική στάση, που τελικώς τήρησε το κόμμα στη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.
Ο κ. Μεϊμαράκης εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί ακόμη και από το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής να είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Αποκλείει την πιθανότητα διάσπασης του κόμματος, υπόσχεται ότι θα είναι πρόεδρος όλων των νεοδημοκρατών και χαρακτηρίζει πολιτική συκοφαντία την κατηγορία, που του απευθύνεται ότι θα συνεργαστεί με τον Άλεξη Τσίπρα. Επιτίθεται, δε, στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι η πολιτική του απέτυχε.
Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύεται ότι με αυτόν πρόεδρο τερματίζεται η δράση συστημάτων και βαρονιών εντός του κόμματος, μιλά για Συνέδριο Αναγέννησης της Κεντροδεξιάς και αποκλείει οιαδήποτε συνεργασία με τον κύριο Τσίπρα χαρακτηρίζοντας τον εθνικά επικίνδυνο. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αυτός θα είναι ο νικητής ακόμη και από τον πρώτο γύρο.
Μία νέα ΝΔ, απαλλαγμένη από τις φεουδαρχικές δομές, διάφανη και ανοιχτή στην ελληνική κοινωνία υπόσχεται ο κ Μητσοτάκης, που θεωρεί ότι όσο αυξημένη είναι η συμμετοχή, τόσο οι πιθανότητες του ιδίου να περάσει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, μεγεθύνονται. Ο ίδιος δεν αποκλείει συναίνεση με την κυβέρνηση, διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν πληρούνται προς ώρας οι προϋποθέσεις, που έχει θέσει και τονίζει πως σε περίπτωση απώλειας της δεδηλωμένης πρέπει να αναζητηθεί νέο κυβερνητικό σχήμα με άλλον πρωθυπουργό. Σκληρή αντιπολίτευση με ξεκάθαρο δεξιό πρόσημο και τερματισμό της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς ευαγγελίζεται ο κ. Γεωργιάδης, που εκτίμησε πως πιθανή συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ευελπιστεί πως θα είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρώτου γύρου των εκλογών και ότι «θα προκριθεί» στην τελική αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου.