Με στόχο το νοικοκύρεμα της αγοράς εργασίας η οποία από το 2015 βρήκε διεξόδους και παραθυράκια αποφυγής των ασφαλιστικών εισφορών, θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο σχετικό σχέδιο νόμου που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ των Ηλία Γεωργάκη και Έλενας Λάσκαρη στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», το επιτελείο του Γιάννη Βρούτση έχει έτοιμες νέες διατάξεις νόμου με σκοπό την αποκάλυψη φαινομένων μερικής απασχόλησης – μαϊμού και κάθε παραπανίσια ώρα εργασίας πέραν της δηλωθείσας θα κοστίζει στους εργοδότες προσαύξηση ωρομισθίου 10% έως 15%.
Στην αντίθετη περίπτωση οι κυρώσεις της εργατικής νομοθεσίας καραδοκούν, ένα σαφάρι 18.000 ελέγχων του ΕΦΚΑ και του ΣΕΠΕ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ παραμένει παραπάνω από ενεργό.
«Πρέπει να νοικοκυρευτεί η αγορά, η οποία από το 2015 βρήκε διέξοδο στην εικονική ευέλικτη εργασία» διαμηνύει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνεργάτες του ο Γιάννης Βρούτσης και προετοιμάζει ένα ακόμα νομοσχέδιο το οποίο είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις και πολιτική αντιπαράθεση.
Χωρίς τροπολογίες, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι διατάξεις του νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο κλείνουν την πόρτα στην υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων από εργοδότες οι οποίοι δεν έχουν προηγουμένως καταβάλει ή ρυθμίσει τις οφειλές τους επί ασφαλιστικών εισφορών.
Επιπλέον επιχειρείται με άλλες διατάξεις η αποκάλυψη των πλασματικών δικαιούχων επιδομάτων για εργαζομένους με εργόσημο, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι για το σύστημα Εργάνη. Η «ευέλικτη» εργασία η οποία στην πραγματικότητα τείνει προς την πλήρη γίνεται, με άλλες διατάξεις, ακριβότερη.
Το κερασάκι στην τούρτα τού υπό κατάρτιση νομοσχεδίου είναι οι αλλαγές στα έξοδα κηδείας. Μετά την ψήφιση των νέων διατάξεων τα έξοδα κηδείας θα καταβάλλονται αυτόματα και αυθημερόν στους δικαιούχους πλησιέστερους συγγενείς των θανόντων και θα είναι ενιαία για όλους. Έξοδα κηδείας από τα λεγόμενα «ευγενή» Ταμεία του παρελθόντος, τα οποία έφταναν ή και ξεπερνούσαν τα 5.000 ευρώ, θα περιοριστούν στη ζώνη των 750-800 ευρώ.
Με άλλες διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», οι ορκωτοί ελεγκτές πιάνουν δουλειά στον ΕΦΚΑ.
Ο Γιάννης Βρούτσης πολλές φορές στο παρελθόν είχε έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, τα οποία συνέβαλαν καταλυτικά στο πολιτικό αφήγημα των υπερπλεονασμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο σημερινός υπουργός Εργασίας υποστηρίζει ότι πλεονάσματα σε έναν φορέα ο οποίος επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με 16 δισ. ευρώ δεν νοούνται και τώρα με τις νέες διατάξεις καθιερώνει τη σύνταξη ισολογισμού στον ΕΦΚΑ, αναδρομικά από το 2016.
Αμεσα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη εταιρείας η οποία θα αναλάβει τη σύνταξη ισολογισμών στον ΕΦΚΑ, τους οποίους, όπως ορίζει ο νόμος, θα πρέπει να υπογράφουν ορκωτοί ελεγκτές. Οπως τονίζει ο Γιάννης Βρούτσης σε συνομιλητές του, θα πρέπει να αποκαλυφθεί η «πραγματική κατάσταση του ΕΦΚΑ ώστε να μην μπορεί ο κάθε υπουργός να λέει τα δικά του».
Ο ΕΦΚΑ, με τα πλεονάσματα των προηγούμενων ετών, έθρεψε το αφήγημα των υπερπλεονασμάτων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγάλο «κόλπο», όπως έχουν καταγγείλει στο παρελθόν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στήθηκε κυρίως τη διετία 2017-18 με όχημα τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις για εκκρεμείς συντάξεις. Το έλλειμμα του ΕΦΚΑ μετουσιώθηκε σε πλεόνασμα, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφάνισε με τη σειρά του πρωτογενές υπερπλεόνασμα, το οποίο, όπως είναι γνωστό, μοιραζόταν στη συνέχεια υπό μορφή κοινωνικών μερισμάτων.