Γυναίκα περιμένει έξω από εμβολιαστικό κέντρο στην Τζακάρτα για να κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού, τη στιγμή που τα κρούσματα στην Ινδονησία αυξάνονται εκθετικά | REUTERS /Ajeng Dinar Ulfiana
Επικαιρότητα

Οι 10 χώρες όπου ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό είναι (σχεδόν) υποχρεωτικός

Η μία χώρα μετά την άλλη κάνουν υποχρεωτικό το εμβόλιο του κορονοϊού, ειδικά σε επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι Υγειονομικοί. Ωστόσο, κάποιες είναι πιο αυστηρές, και κάποιες πιο χαλαρές...
Protagon Team

Μόνο σε μία χώρα της Κεντρικής Ασίας είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό σε όλους τους κατοίκους άνω των 18 ετών. Το ίδιο συμβαίνει και στο Βατικανό. Οι περισσότερες χώρες περιορίζουν την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, και κυρίως στον τομέα της Υγείας.

Τι ισχύει όμως σήμερα σε 10 χώρες με τελείως διαφορετική κουλτούρα;

Τατζικιστάν

Ολοι οι Τατζίκοι άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού, σύμφωνα με το πρόσφατο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο μάλιστα είναι κάθετο και δεν προβλέπει υπό ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμοστεί αυτή η υποχρέωση ή ποιοι εξαιρούνται, όπως υπογραμμίζει το Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βατικανό

Απόφαση που λήφθηκε από τις 8 Φεβρουαρίου προβλέπει ο εμβολιασμός για τη λοίμωξη Covid-19 να είναι υποχρεωτικός για τους κατοίκους της μικρότερης χώρας στον κόσμο, αλλά και για όσους εργάζονται εκεί. Οι ποινές μπορεί θεωρητικά να φτάσουν μέχρι και την απόλυση, όπως γράφει η Catholic Herald.

 Ιταλία

Νομοθετικό διάταγμα της 25ης Μαΐου υποχρεώνει γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστούν για την λοίμωξη Covid-19. Σε περίπτωση που δεν το κάνουν, δεν θα μπορούν να εξασκούν το επάγγελμά τους και να έρχονται σε επαφή με ασθενείς (εδώ). Τριακόσιοι Ιταλοί υγειονομικοί προσέφυγαν δικαστικά κατά του διατάγματος και η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουλίου.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό για τον κορονοϊό σε όλα τα άτομα που εργάζονται σε γηροκομεία, συμπεριλαμβανομένου μη ιατρικού προσωπικού όπως κομμωτές, αισθητικούς και εθελοντές, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως τον Οκτώβριο, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στους τομείς τους. Το μέτρο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. To ίδιο μελετά η κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον για όλους τους υγειονομικούς (εδώ).

Ρωσία

Αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε εκφράσει την αντίθεσή του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε εθνικό επίπεδο, ο δήμαρχος της Μόσχας εξέδωσε διάταγμα στις 16 Ιουνίου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για αρκετούς κλάδους εργαζομένων, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στη Μόσχα σε τομείς όπως το λιανεμπόριο, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλες επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, απαιτείται τώρα να διασφαλίσουν ότι το 60% του προσωπικού τους θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 έως τις 15 Ιουλίου και θα έχει εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τις 15 Αυγούστου.

Καζακστάν

H κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε την 1η Ιουλίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των περισσότερων υπαλλήλων που έρχονται σε στενή επαφή με άλλα άτομα. Σε όσους αρνούνται τον εμβολιασμό, θα απαγορευτεί η αλληλεπίδραση με πελάτες ή με άλλους επαγγελματίες, όπως γράφει το Reuters.

ΗΠΑ

Η πόλη του Σαν Φρανσίσκο ανακοίνωσε στις 23 Ιουνίου ότι θα απαιτήσει από περίπου 35.000 εργαζομένους της, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών και πυροσβεστών, να εμβολιαστούν, υπό την απειλή επιβολής πειθαρχικών κυρώσεων, μέχρι και απόλυσης, όπως γράφουν οι Los Angeles Times.

Επιπλέον, περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία στο Τέξας απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν επειδή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, όπως είχε ζητήσει η διοίκηση του νοσοκομείου. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους κατέθεσαν μήνυση εναντίον του νοσοκομείου, αλλά αυτή απορρίφθηκε (εδώ).

Γαλλία

Η υποχρέωση εμβολιασμού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, αλλά η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο για να αναγκάσει τους εργαζομένους στον τομέα υγείας να εμβολιαστούν, την ώρα που το ποσοστό εμβολιασμού τους φτάνει μόλις στο 57% στα γηροκομεία και στο 64% στα νοσοκομεία. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει το France24.com, η γαλλική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει η υποχρέωση εμβολιασμού να επεκταθεί σε όλους τους Γάλλους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Σαουδική Αραβία

Το βασίλειο ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός από τον Αύγουστο για την είσοδο σε κυβερνητικά και ιδιωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, καθώς και των μέσων μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, μόνο οι εμβολιασμένοι υπάλληλοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Πακιστάν

Από την 1η Ιουλίου, η επαρχία Μπαλουχιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, απαγόρευσε σε μη εμβολιασμένα άτομα να εισέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, εμπορικά κέντρα και δημόσιες συγκοινωνίες, σύμφωνα με το Arabnews.

Σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στην επαρχία Σιντ, οι δημόσιοι υπάλληλοι που αρνούνται να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό θα σταματήσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους από τον Ιούλιο, ενώ η επαρχία Παντζάμπ έχει απειλήσει να κόψει την τηλεφωνική σύνδεση σε όσους αρνούνται να σηκώσουν το μανίκι τους και να κάνουν το εμβόλιο.