Το 2021 ο Ζελένσκι είχε γνωρίσει τη Χάρις ως αντιπρόεδρο. Σήμερα τη θέλει πρόεδρο για να του δώσει περισσότερα από όσα του προσέφερε ο Μπάιντεν (δεξιά εικονίζεται και η Πελόζι) | Kent Nishimura/Los Angeles Times via Getty Images/Ιdeal Image
Επικαιρότητα

Ο Ζελένσκι θέλει την Κάμαλα, αλλά σκέφτεται και το deal με τον Τραμπ

Οδοιπορικό στο Κίεβο από την Corriere della Sera. Ολα δείχνουν ξέγνοιαστα τώρα, όμως επίκειται βαρύς χειμώνας. Η σημασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών για την έκβαση του πολέμου
Protagon Team

Δίνοντας θετική έμφαση στην εβραϊσμό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο αρθρογράφος της Corriere della Sera Φεντερίκο Φουμπίνι, έχοντας μόλις  επιστρέψει στο Μιλάνο από ταξίδι στην Ουκρανία, περιέγραψε πώς οι ρωσόφιλοι της χώρας, «οι οποίοι εκπροσωπούνται και στη Βουλή του Κιέβου», συνεπικουρούμενοι από «τα τρολ της Μόσχας στο ίντερνετ», πιστεύουν πως «ο Ζελένσκι και το δεξί χέρι του, ο Αντρέι Γιερμάκ, επίσης εβραίος, θέλουν ολοκληρωτικό πόλεμο ώστε να πεθάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί και τοιουτοτρόπως να δημιουργηθεί χώρος για ένα δεύτερο εβραϊκό κράτος – αποκαλούν αυτό το σχέδιο ‘‘New Jerusalem Project’’».

Αυτή η περίεργη εισαγωγή (περί το υποτιθέμενο σιωνιστικό σχέδιο και τις αντισημιτικές αντιδράσεις) στο εκτενές άρθρο δεν προϊδεάζει για τις επόμενες παραγράφους του, αφού τελικός στόχος του ήταν να καταδείξει πόσο μεγάλη σημασία έχει για την έκβαση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Κατά τον Φουμπίνι, πάντως, όσα έγραψε στην εισαγωγή του δείχνουν «τι θα συμβεί στην Ουκρανία μετά τη συμφωνία που θα παγώσει τον πόλεμο». Τα εξής: «Από εκείνη την ημέρα και έπειτα, η Μόσχα θα τροφοδοτήσει έναν δεύτερο, υβριδικό και ύπουλο πόλεμο, με στόχο την αποσταθεροποίηση και την υπονόμευση κάθε δημοκρατικής και ανεξάρτητης κυβέρνησης στο Κίεβο».

Κλειδωμένος στο προεδρικό γραφείο

Περνώντας κάπως στο θέμα του, ο Φουμπίνι έγραψε ότι «ο Ζελένσκι είναι κλειδωμένος στο γραφείο του, περιστοιχισμένος από τους μοναδικούς εμπίστους του, τον Γιερμάκ και τον Κιρίλο Μπουντάνοφ της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας». Και διαβεβαίωσε το αναγνωστικό κοινό του ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας «δεν έχει απαντήσεις» σε καίρια ερωτήματα.

«Τι θα συμβεί τον χειμώνα με τη θέρμανση; Τουλάχιστον η μισή ενεργειακή ικανότητα της Ουκρανίας καταστράφηκε μεθοδικά από τους Ρώσους μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου. Το Κίεβο δείχνει ανέμελο, γεμάτο μοντέρνα κλαμπ και νέους που έχουν αέρα ελευθερίας, όταν όμως ενσκήψει το κρύο, άλλο ένα εκατομμύριο Ουκρανοί θα καταφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ετσι «είναι αδύνατον για τον Ζελένσκι να κάνει σχέδια προτού μάθει ποιος θα πάει στον Λευκό Οίκο, η Χάρις ή ο Τραμπ». Ο Φουμπίνι θύμισε ότι ο Ζελένσκι έχει σχολιάσει αρνητικά τις γνωστές δηλώσεις του Τραμπ, ότι δηλαδή μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες: «Τα λέει αυτά», είπε ο Ζελένσκι, «επειδή δεν ξέρει τον Πούτιν, επειδή δεν ξέρει ότι θα έχει πρόβλημα, αφού τυχόν υποστήριξη στη Ρωσία σημαίνει ότι είσαι εναντίον των Αμερικανών».

Ο Φουμπίνι έδωσε την πληροφορία ότι «τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες  του Ζελένσκι επικοινώνησαν με τους συνεργάτες της Κάμαλα Χάρις και της μετέφεραν το μήνυμα ότι το Κίεβο την υποστηρίζει και ελπίζει να εκλεγεί νέα πρόεδρος και να συνεχίσει να βοηθάει την Ουκρανία».  

Ο Μπάιντεν τούς έπεσε και… λίγος

Αν δεν εκλεγεί η Χάρις, «ο Τραμπ μπορεί να μειώσει τις προμήθειες των οπλικών συστημάτων και να αναγκάσει τον Ζελένσκι να υπογράψει συμφωνία που θα δώσει το δικαίωμα στον Πούτιν να ζητήσει μελλοντικά και νέες παραχωρήσεις από πλευράς Ουκρανίας». Ο Φουμπίνι έγραψε ότι κατά βάθος οι Ουκρανοί είναι δυσαρεστημένοι και με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, διότι ήθελαν πολλά και γρήγορα και αυτός τους έδινε λίγα και με καθυστέρηση, «μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η συνθηκολόγηση και όχι για να επέλθει η νίκη επί του εχθρού». Οι κυβερνητικοί του Κιέβου φρονούν ότι «ο Μπάιντεν φοβήθηκε κλιμάκωση με τη Ρωσία».

Εν ολίγοις, κατά τον Ιταλό, οι του Κιέβου ελπίζουν ότι «η Χάρις δεν θα είναι διστακτική όπως ο Μπάιντεν» και ότι «θα δώσει ισχυρότερα όπλα στο Κίεβο, χωρίς περιορισμούς». Ο Ζελένσκι πιστεύει ότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να στριμώξει τη Ρωσία και να την οδηγήσει από δική του θέση ισχύος σε διαπραγματεύσεις.

«Αν εκλεγεί ο Τραμπ, η ουκρανική ελίτ προτίθεται να κάνει deal μαζί του διότι είναι επιχειρηματίας. Η σύγκρουση μπορεί να παγώσει με τρόπο που να διατηρεί ελεύθερη την Ουκρανία, ενσωματωμένη στη Δύση και προστατευμένη με εγγυήσεις ασφαλείας. Τα κατεχόμενα θα παραμείνουν προς το παρόν στη Μόσχα, χωρίς επίσημη αναγνώριση αλλά με τη σιωπηρή παραίτηση της Ουκρανίας.

»Οι Αμερικανοί πρέπει να λάβουν συμβόλαια ανοικοδόμησης, εντολές στην αμυντική βιομηχανία τους, και μάλιστα σε περιοχές με πλειοψηφία Ρεπουμπλικανών, και κυρίως συμβόλαια για τα κοιτάσματα τιτανίου και λιθίου που βρίσκονται στις νοτιοδυτικές επαρχίες της Ουκρανίας. Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι πρέπει να δεσμευτεί να προκηρύξει νέες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μόλις η εκεχειρία επιτρέψει την άρση του στρατιωτικού νόμου. Αλλωστε το μεγάλο μυστικό του Κιέβου είναι ότι η καρδιά του προεδρικού γραφείου είναι δυσλειτουργική, με σημεία προφανούς ανικανότητας».

Στο σημείο αυτό ο Φουμπίνι ζήτησε από την Κομισιόν «να ξεμπλοκάρει τα 50 δισ. δολάρια των ρωσικών αποθεμάτων που έταξαν οι G7 στην Ουκρανία, ώστε να αντιμετωπιστεί η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα του Πούτιν».

Πόσοι, τάχα, να είναι οι σκοτωμένοι;

Οσον αφορά τον αριθμό των νεκρών ουκρανών στρατιωτικών, ο Φουμπίνι έγραψε ότι «είναι περίπου 60.000, οι μισοί από τους 120.000 Ρώσους που ο Πούτιν έστειλε στην κρεατομηχανή», ωστόσο διευκρίνισε ότι το ακριβές νούμερο των απωλειών «είναι στρατιωτικό μυστικό», ενώ επισήμανε τη θεωρητικώς ανεξάντλητη δεξαμενή στρατιωτών που διαθέτει η Ρωσία («ο πληθυσμός της είναι σχεδόν τετραπλάσιος του ουκρανικού»).

Η συγκεκριμένη παράγραφος του άρθρου, μάλλον παρενθετική, έκλεισε με την εξής αξιοπρόσεκτη αναφορά: «Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους του Κιέβου συνάντησα κολομβιανούς βετεράνους, τους οποίους ο ουκρανικός στρατός στρατολόγησε με αμοιβή 3.000 δολάρια τον μήνα».