Ζελένσκι και Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει... | Photo by Alex Kent/Getty Images/ Ideal Image
Επικαιρότητα

Ο Ζελένσκι μετά την ψυχρολουσία Σολτς – Πούτιν: «Ο πόλεμος θα τελειώσει νωρίτερα» με την επιστροφή του Τραμπ

Το ορόσημο των 1.000 ημερών ενός αδιέξοδου πολέμου πλησιάζει. Και στο Κίεβο, μετά και το σοκ της αποκάλυψης ότι ο γερμανός καγκελάριος έσπασε τη διεθνή απομόνωση του ρώσου προέδρου, προσπαθούν να ετοιμαστούν για την επόμενη φάση που θα φέρει η αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο
Protagon Team

Εννιακόσιες ενενήντα έξι ημέρες. Τόσες έχουν περάσει από εκείνο το ξημέρωμα της 24ης Φεβρουαρίου 2022, που ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τις στρατιές του να εισβάλουν στην Ουκρανία, ξεκινώντας έναν καταστροφικό πόλεμο στην Ευρώπη. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά —όχι τόσο στα πεδία των μαχών, όπου οι δύο πλευρές μοιάζουν καθηλωμένες, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν την απόλυτη νίκη, όσο στο επίπεδο των συμμαχιών που διαμορφώνονται. Και το κυριότερο: ο Ντόναλντ Τραμπ θα αντικαταστήσει, τον προσεχή Ιανουάριο, τον Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Αυτή η αλλαγή στην κεφαλή της αμερικανικής υπερδύναμης προκαλεί, καθώς φαίνεται αλυσιδωτές αντιδράσεις και εξελίξεις.

Η επικοινωνία που είχαν την Παρασκευή ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς με τον ρώσο πρόεδρο, η πρώτη έπειτα από δύο χρόνια ρήξης, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, διαμορφώνει μια νέα εικόνα που εμφανίζει τη Δύση να αναζητεί μια διπλωματική διέξοδο.

Ποια είναι η αντίδραση του Κιέβου σε όλα αυτά;

Μιλώντας στο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Suspilne, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι «ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα» με τον Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.

«Είναι βέβαιο ότι εκεί θα οδηγήσουν οι νέες πολιτικές που χαράσσει η ομάδα που αναλαμβάνει στον Λευκό Οίκο», είπε ο Ζελένσκι, τονίζοντας, πάντως ότι είχε «εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» με τον Τραμπ, μετά την εκλογική του νίκη στις 5 Νοεμβρίου.

«Δεν άκουσα κάτι που να κινείται κόντρα στις θέσεις μας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, οποίος, όμως, σε μια πρώτη αντίδρασή του για την επικοινωνία Σολτς – Πούτιν, είχε πει ότι αυτή «άνοιξε το κουτί της Πανδώρας»,  υπονομεύοντας τις προσπάθειες απομόνωσης του προέδρου της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η επικοινωνία του καγκελάριου της Γερμανίας, πιστού έως τώρα υποστηρικτή του Κιέβου σε αυτόν τον πόλεμο, με τον ρώσο πρόεδρο, θα ανοίξει ενδεχομένως τον δρόμο για άλλες αντίστοιχες συζητήσεις και τηλεφωνικές κλήσεις, δημιουργώντας μια σειρά από «περιττές συνομιλίες». Εξήγησε δε ότι αυτό ακριβώς επιθυμούσε ο Πούτιν, καθώς η εξασθένηση της απομόνωσής του είναι ζωτικής σημασίας για εκείνον και για για τη ρωσική οικονομία.

Πηγή από την προεδρία της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι ο Ζελένσκι είχε ζητήσει από τον Ολαφ Σολτς να μη συνομιλήσει με τον Πούτιν, γιατί κάτι τέτοιο «θα εξασθένιζε τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας».

Η ίδια πηγή επέμεινε ότι ο Πούτιν δεν επιθυμεί πραγματική συμφωνία ειρήνης, αλλά μόνο «ένα διάλειμμα των εχθροπραξιών».

Από την πλευρά του, ο οπυκρανός υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών της, συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις ορισμένων Δυτικών να εστιάσει το Κιέβο στις εγγυήσεις ασφαλείας και όχι στην ανάκτηση των εδαφών στα ανατολικά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συνομιλία του Σολτς με τον Πούτιν συνιστά μια καμπή. Και επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ακούστηκε περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στο Βερολίνο —το οποίο, ως γνωστόν, ετοιμάζεται για πρόωρες κάλπες, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τον Φεβρουάριο.

«Ο καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία να επιδείξει βούληση για συνομιλίες με την Ουκρανία με στόχο την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπερστραϊτ στο Βερολίνο μετά το πέρας της συνομιλίας Σολτς – Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης, κράτησε περίπου μία ώρα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο καγκελάριος Σολτς επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς την αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας «για όσο καιρό χρειαστεί», καυτηρίασε τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών υποδομών και τόνισε ότι η ανάμειξη στρατευμάτων της Βόρειας Κορέας συνιστά «σοβαρή κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «διεξοδική και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» μεταξύ των δύο ηγετών για το Ουκρανικό, σημειώνοντας ότι η Ρωσία ουδέποτε απέρριψε την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οπως ανέφερε, ωστόσο, το πρακτορείο TASS, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε στον συνομιλητή του ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη «τα ρωσικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας και τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», αλλά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν προκύψει «από τις ρίζες τους».

Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι ρωσογερμανικές σχέσεις «υπέστησαν πρωτοφανή επιδείνωση» τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αποκαταστήσει την ενεργειακή συνεργασία της με τη Γερμανία.