«Η απόφαση ήταν δύσκολη» παραδέχεται ο Ζάκερμπεργκ | REUTERS/Andreas Gebert/File Photo
Επικαιρότητα

Ο Ζάκερμπεργκ απαγορεύει στο Facebook την άρνηση του Ολοκαυτώματος

«Με την άνοδο του αντισημιτισμού, επεκτείνουμε την πολιτική μας και απαγορεύουμε κάθε περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα» έγραψε ο ιδρυτής της πλατφόρμας
Protagon Team

Με μία ανάρτησή του το απόγευμα της Δευτέρας, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε την απόφαση της δημοφιλούς πλατφόρμας να απαγορέψει αναρτήσεις που αρνούνται ή διαστρεβλώνουν τις ιστορικές συνθήκες γύρω από το Ολοκαύτωμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ζάκερμπεργκ, το Facebook θα κατευθύνει τους χρήστες που αναζητούν πληροφορίες για την μαζική εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων από τους ναζί σε αξιόπιστες πηγές.

Στην απόφαση αυτή φυσικά συνέβαλαν και οι διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν στη διάρκεια του καλοκαιριού από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, προτρέποντας τον εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία να λάβει τα μέτρα του στον κοινωνικό ιστότοπο που κατέχει.

Να σημειωθεί πως ο Ζάκερμπεργκ είχε δεχτεί σφοδρή κριτική μετά από την προ διετίας τοποθέτησή του σε τεχνολογικό φόρουμ, εκφράζοντας την άποψη πως τέτοιες αναρτήσεις (άρνησης του Ολοκαυτώματος) δεν είναι απαραίτητο να αφαιρούνται, αφού δεν γίνονταν σκόπιμα ώστε να προάγουν τη βία.

Η ανάρτηση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Σήμερα ανανεώνουμε την πολιτική μας για τις εκφράσεις μίσους απαγορεύοντας την άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Εδώ και καιρό «κατεβάζουμε» αναρτήσεις που επαινούν εγκλήματα μίσους ή μαζικές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου του Ολοκαυτώματος. Αλλά με την άνοδο του αντισημιτισμού, επεκτείνουμε την πολιτική μας και απαγορεύουμε κάθε περιεχόμενο που αρνείται ή διαστρεβλώνει το Ολοκαύτωμα. Εάν οι άνθρωποι αναζητήσουν το Ολοκαύτωμα στο Facebook, θα αρχίσουμε να τους κατευθύνουμε σε αξιόπιστες πηγές για να λάβουν ακριβείς πληροφορίες.

Προσπάθησα πολύ να ισορροπήσω ανάμεσα στην ελεύθερη έκφραση και το κακό που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση ή άρνηση της φρίκης του Ολοκαυτώματος. Η δική μου σκέψη έχει εξελιχθεί καθώς έχω δει δεδομένα που δείχνουν αύξηση της αντισημιτικής βίας, όπως και οι ευρύτερες πολιτικές μας για την ρητορική μίσους. Το να σχεδιάζεις τις σωστές γραμμές ανάμεσα σε αυτό που είναι και δεν είναι αποδεκτό λόγο δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά με την υπάρχουσα κατάσταση στον κόσμο, πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή ισορροπία.