Η δήλωση του τούρκου υπουργού Οικονομικών στο CNN Turk προκάλεσε σάλο διεθνώς | Facebook / Nureddin Nebati
Επικαιρότητα

Ο υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν παραληρεί: Η Fed ανήκει σε πέντε οικογένειες Εβραίων

Διεθνής κατακραυγή για τον παραπαίοντα «σουλτάνο» που όπως αποδεικνύεται ανέθεσε σε έναν φαιδρό συνωμοσιολόγο το τιμόνι της κλυδωνιζόμενης τουρκικής οικονομίας
Protagon Team

Δεν πέρασαν παρά μερικές ημέρες από τη συνέντευξή του όπου με λάγνο ύφος καλούσε τη δημοσιογράφο να δει τη… «λάμψη στα μάτια του», για να καταλάβει πώς πάει η τουρκική οικονομία, και ο «γραφικός» νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν, Νουρετίν Νεμπάτι, «ξαναχτύπησε», αυτή τη φορά με συνωμοσιολογικές θεωρίες για την «ιδιοκτησία» της Federal Reserve. Της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που κατά τον τούρκο ΥΠΟΙΚ, «δεν ανήκει στους Αμερικανούς», αλλά σε πέντε οικογένειες εβραίων μεγιστάνων.


Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο CNN Turk, ο άρτι διορισθείς από τον Ταγίπ Ερντογάν (στις αρχές Δεκεμβρίου, μετά την παραίτηση του προκατόχου του) Νεμπάτι βγήκε να πει –σε μια προσπάθεια να εξηγησει «τα δεινά» της τουρκικής λίρας– ότι κουμάντο στη Fed κάνουν «πέντε οικογένειες», υιοθετώντας έτσι τις θεωρίες συνωμοσίας που θέλουν το κεντρικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ να ανηκει παρασκηνιακά σε ιδιώτες και συγκεκριμένα σε «δημοφιλή» τέτοιου είδους θεωριών ονόματα, όπως οι Rothschild, Lehman Brothers, Lazard Brothers, Goldman Sachs, Warburgs, Kuhn & Loeb.

Οπως ήταν επόμενο, οι δηλώσεις Νεμπάτι προκάλεσαν σάλο διεθνώς, με τον Τίμοθι Ας, οικονομολόγο, υπεύθυνο στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management με έδρα το Λονδίνο, να μιλά για μεγάλη ντροπή για μία χώρα όπως η Τουρκία.

«Αυτό είναι τρελά πράγματα. Πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών μιας χώρας της G20 –της Τουρκίας, μιας σοβαρής χώρας– να λέει τέτοια σκουπίδια; Είναι ντροπιαστικό για την Τουρκία», σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ ανάλογου περιεχομένου και ύφους ήταν τα σχόλια και άλλων οικονομικών αναλυτών ή απλών παρατηρητών για τις απίθανες δηλώσεις Νεμπάτι.