Το όνομα του Γιαν Μάρσαλεκ, ενός από τους πλέον καταζητούμενους φυγάδες της Ευρώπης για το οικονομικό σκάνδαλο της Wirecard, ένα από τη μεγαλύτερα της Γερμανίας, εμφανίστηκε στην υπόθεση που αφορά τη δράση πέντε υπόπτων για ρωσική κατασκοπεία στη Βρετανία.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Μάρσαλεκ, ο οποίος καταζητείται στη Γερμανία για απάτη ύψους 1,9 δισ. ευρώ, συνωμότησε με πέντε άτομα που συνελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας. Αυτό ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές του Λονδίνου, όπου και εξετάζονται οι πέντε συλληφθέντες.
Ο Mάρσαλεκ, αυστριακός υπήκοος που διέφυγε από τη Γερμανία μετά την αίτηση πτώχευσης του ομίλου τραπεζικής τεχνολογίας Wirecard το 2020, φέρεται να συνεργάστηκε με τα άτομα αυτά για χάρη της Μόσχας. Ο καταζητούμενος από την Interpol εικάζεται ότι κρύβεται στη Ρωσία υπό την προστασία του Κρεμλίνου. Για την ώρα, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Βρετανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το κατασκοπευτικό δίκτυο και ο Μάρσαλεκ εργάστηκαν για να βοηθήσουν το ρωσικό κράτος να διεξάγει «εχθρικές ενέργειες», συμπεριλαμβανομένων ακόμη και απαγωγών.
Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Εντ Κάμινγκ στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ακόμη και πριν από μια εβδομάδα, όταν οι Αρχές ανέφεραν ότι τρεις βούλγαροι άνδρες και οι δύο γυναίκες κατηγορούνται ότι διηύθυναν μια κατασκοπευτική επιχείρηση δυόμισι ετών στη Βρετανία για λογαριασμό του Πούτιν, η υπόθεση δεν έμοιαζε και τόσο περίπλοκη. Ωστόσο, η εμφάνιση του Μάρσαλεκ ως συνδέσμου τους πρόσθεσε στην όλη ιστορία την αχλή κατασκοπευτικού μυθιστορήματος.
Σήμερα ο 43 ετών Μάρσαλεκ είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο. Η Interopol τον έχει συμπεριλάβει στην «κόκκινη» λίστα της, ενώ πιθανολογείται ότι ζει κάπου στη Ρωσία, αφού πρώτα διέπραξε τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της Γερμανίας.
Οπως αναφέρει η Telegraph, η ιστορία της εταιρείας Wirecard ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον δεκαετίες. Ιδρύθηκε το 1999 σε ένα προάστιο του Μονάχου, ως εταιρεία χρηματοοικονομικών πληρωμών. Ο Μάρσαλεκ, ένας ταλαντούχος χάκερ ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Αυστρία, προσελήφθη την επόμενη χρονιά, στα 20ά γενέθλιά του, με αποστολή να βοηθήσει την εταιρεία να εκσυγχρονιστεί για την εποχή της κινητής τηλεφωνίας.
Τα επόμενα χρόνια, υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου της, Μάρκους Μπράουν, η Wirecard επεκτάθηκε στις πληρωμές για online τυχερά παιχνίδια και υλικό πορνογραφίας. Μέχρι την άνοιξη του 2020 η εταιρεία πληρωμών έφθασε να θεωρείται μ’ια από τις κορυφαίες επιχειρήσεις του γερμανικού κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Ο Μάρσαλεκ, ως επικεφαλής λειτουργιών, θεωρείτο στυλοβάτης της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας, ένας χαρισματικό και γλυκομίλητο στέλεχος που μιλούσε τρεις γλώσσες και είχε πάντα χρόνο για τους συναδέλφους του. «Για εσάς έχω πάντα χρόνο» έλεγε, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένος ήταν.
Ωστόσο, στις 18 Ιουνίου του 2020, η εταιρεία ανέφερε ότι σχεδόν 2 δισ. ευρώ έλειπαν από τους λογαριασμούς της, πρακτικά όλα τα κέρδη που είχε καταγράψει ποτέ, στο πλαίσιο μιας «περίτεχνης και εξεζητημένης απάτης», όπως σημειώνει η Telegraph. Τα χρήματα είχαν εξαφανιστεί, πιθανώς εκλάπησαν, από δύο τράπεζες στις Φιλιππίνες, χώρα που ανήκε στη δικαιοδοσία του Μάρσαλεκ.
Η Wirecard τον έθεσε αμέσως σε διαθεσιμότητα και εκείνος δραπέτευσε λίγο πριν την απόλυσή του, νοικιάζοντας ένα ιδιωτικό τζετ που τον μετέφερε στη Λευκορωσία, από όπου και μεταφέρθηκε στη Μόσχα. Ο Μάρκους Μπράουν, διευθύνων σύμβουλος της Wirecard και προϊστάμενος του Μάρσαλεκ, δικάζεται επί του παρόντος στο Μόναχο, όπου κατηγορείται για απάτη. Οσο για τον ίδιο τον Μάρσαλεκ, η έρευνα των βρετανικών αρχών θα δείξει ίσως πολλά για τις σχέσεις του με τον Κρεμλίνο και το δίκτυο στη Βρετανία.