Στην Ιαπωνία το να εξαπολύονται μύδροι κατά της εκάστοτε κυβέρνησης για τις όποιες επιλογές της δεν είναι σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ειδικά μετά την άνοιξη του 2011, περίοδο κατά την οποία σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή στην Φουκουσίμα, η παραδοσιακή ιαπωνική διακριτικότητα όσον αφορά τη στάση των πολιτών απέναντι στους ανθρώπους που τους κυβερνούν και τα πεπραγμένα τους τείνει να εκλείψει σχεδόν, καθώς ολοένα περισσότεροι Ιάπωνες, όχι μόνο διαφωνούν με πολλές από τις επιλογές των κυβερνήσεων τους, αλλά και το εκφράζουν σε έντονο, μάλιστα, ύφος και δίχως περιστροφές.
Σήμερα, που η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βρίσκεται εκ νέου στο έλεος του κορονοϊού, κυρίως εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Τόκιο με καθυστέρηση ενός έτους και παρά την αντίθετη άποψη της πλειονότητας των πολιτών, ακόμη και μία προσωπικότητα κύρους όπως είναι ο Χαρούκι Μουρακάμι αποφάσισε να βάλει κατά της κυβέρνησής του.
Ο διάσημος λογοτέχνης, συγγραφέας παγκόσμιων μπεστ σέλερ όπως τα μυθιστορήματα «Ο Κάφκα στην Ακτή» και «1Q84», επιτέθηκε στον ιάπωνα πρωθυπουργό (από πέρυσι τον Σεπτέμβριο) Γιοσιχίντε Σούγκα, υψώνοντας την φωνή του.
Κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης ραδιοφωνικής του εκπομπής ο 72χρονος Χαρούκι Μουρακάμι επέ
Αφού επανέλαβε τα λόγια του Γιοσιχίντε Σούγκα – «
Σύμφωνα με τα δικά μας πολιτικά ήθη οι επικρίσεις του Μουρακάμι είναι τουλάχιστον επιεικείς. Ομως στην Ιαπωνία εξελήφθησαν ως αμετάκλητη καταδίκη. Σημειώνεται πως από τότε που ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ανησυχητικά. Tην 23η Ιουλίου, ημέρα έναρξης της 32ης Ολυμπιάδας, καταγράφηκαν στη χώρα 4.082 νέα κρούσματα, την 8η Αυγούστου, ημέρα λήξης των αγώνων, 14.352 κρούσματα ενώ την 26η Αυγούστου 24.950 κρούσματα.